Çizgili sırtlanın izinde

Nesli tükenme tehdidi altında olan Asya ve Anadolu'nun tek sırtlan türü ''çizgili sırtlan''a Hatay'ın Altınözü ilçesinde kayalık bölgede rastlandı.

Çizgili sırtlanın izinde

Yürütülen bilimsel bir araştırma kapsamında, nesli tükenme tehdidi altında olan Asya ve Anadolu'nun tek sırtlan türü ''çizgili sırtlan''a Hatay'ın Altınözü ilçesinde kayalık bölgede rastladığı bildirildi.

Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi yüksek lisans tezini ''Çizgili Sırtlanlar'' konusunda yapan Yaban Hayatı Ekoloğu İsmet Ceyhun Yıldırım, çizgili sırtlanların Akdeniz ikliminin etkisinin hissedildiği bölgelerde bulunabildiğini söyledi.

Hatay'ın kültürel çeşitliliğin yanı sıra biyolojik çeşitlilik olarak da floristik ve faunistik elemanların zengin ve özgün bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

''Dünyada 4 tür sırtlan bulunuyor. Bunlar, benekli, yeleli, çizgili ve kahverengi. Çizgili sırtlanlar genellikle Asya ve Anadolu'da bulunur. Akdeniz ikliminde yaşadığı bilinen çizgili sırtlanların bir bölümü 1800'lü yıllarda Antakya sınırlarında görülerek bilim dünyasına kazandırılmıştır. 2000'li yıllara dek, türün neslinin devam ettiğine dair somut bir kanıt yoktu ve bölgede soyunun tükendiği kabul ediliyordu. Türün birkaç bireyinin 2004 yılında yerel bir avcı tarafından yakalanması, varoluşuna dair ilk somut delil oldu. Bu da benim bu konuda yüksek lisans tezine araştırma yapmama neden oldu.''

2008-2011 yılları arasında nadir türün ekolojisi, populasyonları ve mesken alanlarına yönelik çalışmalar yaptığını ifade eden Yıldırım, ''Altınözü ilçesi kayalık bölgede mağaralar içinde yaşayan ve aile olduklarını belirlediğim 4 ile 6 arasında çizgili sırtlanı tespit ettim. Kısıtlı olanaklara rağmen 3 yıldır 'ayak izi teşhis tekniği ile takip ettiğim çizgili sırtlan ailesinin üremesi için ortam hazırlanmalı. Bilimsel ayak izi analizi çalışmalarıyla, çizgili sırtlanların cinsiyetleri, yaşı gibi özelliklerini belirledim'' diye konuştu.

Yıldırım, kendisinin Antakya ile Altınözü arasındaki bölgede bu çalışmayı gerçekleştirdiğini, Anadolu'da ne kadar çizgili sırtlan olduğunun bilinmediğini kaydetti.

Çizgili sırtlanların, tarımsal ürünlere zarar veren yaban domuzu ve benzeri canlıları tüketerek doğanın dengesini koruduklarını dile getiren Yıldırım, yaşama alanları tahrip edilen ve avcılar tarafından bilinçsizce öldürülen çizgili sırtlanlarla karşılaşmanın artık büyük bir şans olduğunu ifade etti.
        
''YAŞAMLARINI SÜRDÜRMELERİ İÇİN NELER YAPILMALI?''
Yıldırım, yalnız yaşamayı seven ve sadece çiftleşeceği dönemlerde diğer sırtlanlara birlikte olan çizgili sırtlanın yaşamlarını sürdürmeleri için şu önerilerde bulundu:

''Sırtlanların yaşam alanları olan in, mağaraya girmek, etrafında bulunan ağaç, çalı ve diğer bitkileri kontrolsüz kesmek hayvanları ürkütür. Aç olan sırtlanların bulunduğu bölgelere besin takviyesi yapmak gerekir. Organik ve hayvansal atıklar hayvanların beslenmesine ve yaşamlarını sürdürmelerine destek olur. Avlanmaları mutlaka engellenmeli. Koruma altında olan sırtlanları avlamak zaten yasak ve suçtur. Ayrıca, sırtlanların yaşadığı bölgelerde bulunan  karayolları da yaban hayvanı ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle sırtlanların geçtiği bölgelerde dikkatli ve düşük hızda araç kullanmak gerekir. Yaralı ve ölü olarak rastlanılan sırtlanları araştırmak üzere yetkililere bildirmekte yarar var.''

Birleşik Arap Emirlikleri Prensi The Mohamed Bin Zayed'in tüm dünyada nesli tükenmekte olan canlılar ve endemik bitki türleri ile ilgili yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaları oluşturduğu fon aracılığıyla desteklediğini belirten Yıldırım, ''Bu kapsamda benim yürüttüğüm çalışmanın bazı masraflarını da bu fon karşıladı. Yaptığım çalışma nedeniyle Mayıs ayı içinde Namibya'da düzenlenecek ''Çizgili Sırtlan'' konulu çalıştaya davet edildim. Bu etkinliğe de katılıp elde ettiğim bilgileri paylaşacağım'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...