Çoğul gebelikte ölüm riski 5 kat fazla

Bebek ölüm riski çoğul doğumlarda tekizlerle karşılaştırıldığında beş kat; felç oranı ikizlerde dört kat, üçüzlerde 17 kat; bir yaş altındaki ölüm oranı ikizlerde yedi kat ve üçüzlerde 20 kat arttı.

Çoğul gebelikte ölüm riski 5 kat fazla

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, anne olma yaşının ilerlemesi, kadınların çalışma hayatında aktif rol almaları, genetik ve çevresel faktörlerin de etkisiyle, anne olma yaşının her geçen gün yükseldiğini söyledi.        


İlk kez anne olma yaşının ileri tarihlere bırakılmasının, normal yollarla gebe kalma olasılığını düşürebildiğini ve çoğul gebelik riskini artırabildiğini ifade eden Kültürsay, çoğul gebeliklerin erken doğum ve düşük doğum ağırlığı açısından çok büyük bir risk yarattığını bildirdi.       

Kültürsay, tüm gelişmiş ülkelerde ve son yıllarda 'de de artan yardımcı üreme tekniğinin sık kullanılmaya başlandığını dile getirerek, ''Bununla birlikte çoğul gebeliklerdeki büyük artış, erken doğum ve düşük doğum kilolu bebek sıklığına ciddi şekilde yansımaktadır'' dedi.    

Kısırlık tedavileri ve yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebeklerin ''yüzde 50'ye yakınının çoğul gebelik ürünü'' olduğunu ifade eden Kültürsay, şunları kaydetti:        

''İkiz bebeklerin yarısı, üçüz ya da dördüz bebeklerin yüzde 90'ı düşük doğum ağırlıklı olup, bu bebeklerin ölüm oranları ve hayatta kalanların ise hastalık ve sakatlık riskleri daha yüksektir. Bebek ölüm riski çoğul doğumlarda tekizlerle karşılaştırıldığında beş kat artmıştır.       

American College of Obstetrics and Gynecology verilerine göre, ortalama doğum haftası ikizlerde 35.3, üçüzlerde 32.2, dördüzlerde 29.9 hafta olmaktadır. Büyüme geriliği oranı ikizlerde yüzde 14-25, üçüz ve dördüzlerde yüzde 50-60'ı bulmakta, yoğun bakım gereksinimi sırası ile yüzde 25, yüzde 75 ve 100 olmakta, yatış süresi sırası ile 18, 30 ve 58 günü bulmaktadır. Serebral felç oranı ikizlerde dört kat, üçüzlerde 17 kat artmaktadır. Bir yaş altında ölüm oranı ikizlerde yedi kat, üçüzlerde 20 kat artmaktadır.''

       
SAĞLIK GİDERLERİ ARTIYOR
Kültürsay, ikiz gebeliklerde, yardımcı üreme tekniği tedavisi dışındaki masraflar hesaplandığında doğum, anne ve bebeklerin ilk altı haftadaki sağlık giderlerinin de beş kat arttığını dile getirdi.        

Yardımcı üreme tekniğiyle gebelik sağlandığında, iki embriyo transfer edildiğinde en az bir canlı bebek doğumunun gerçekleşmesinin, tek embriyo transferine oranla başarıyı çok düşük oranda artırdığını ifade eden Kültürsay, şöyle devam etti:       

''Ancak tek embriyo transfer edildiğinde kısırlık tedavisi, ilk altı aya kadar bebek için yapılan tüm sağlık harcamaları ve ayrıca erken doğum, düşük doğum kilosu, anneye ve bebeğe ait sorunlar daha azalır.        

Ege Üniversitesinde yaptığımız çalışmada, tekiz bebeklerin yüzde 7.6'sının, çoğul gebeliklerin ise yüzde 58.6'sının yardımcı üreme tekniği uygulamalarının ürünü olduğu, çoğul gebeliklerde sezaryen oranlarının, anneye ilişkin komplikasyonların, erken doğumun, iki ve üçüncü düzey yenidoğan yoğun bakım ihtiyacının, yenidoğan döneminde görülen ciddi sorunların ve hastane yatış masraflarının çok anlamlı olarak arttığı saptanmıştır.        

Sonuçta kısırlık tedavileri ile oluşan çoğul gebelikler anne-babaya, gelecekteki çocuklarına fiziksel, ruhsal ve maddi ciddi yükler yüklemektedir.''

Sayfa Yükleniyor...