'Cumhuru dışlayan idare olmaz'

Başbakan Erdoğan, yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında ağırlıklı olarak Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşananlara değindi.

'Cumhuru dışlayan idare olmaz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cumhuru dışarda bırakan, dışlayan, öteleyen bir idare, ismiyle cumhuriyet olsa bile, muhtevasıyla cumhuriyet olamaz" dedi.

Erdoğan, ekim ayının değerlendirmesini yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında vatandaşlara seslendi.

Cumhuriyet ve Kurban bayramlarını bir kez daha tebrik eden Erdoğan, konuşmasının büyük bir kısmını Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşananlara ayırdı.

Cumhuriyetin, halkın sahibi olduğu bir idare şekli olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Cumhuru dışarda bırakan, dışlayan, öteleyen bir idare, ismiyle cumhuriyet olsa bile, muhtevasıyla cumhuriyet olamaz. Cumhuru ya da cumhurun bir kısmını dışarda bırakan bir anlayış, en başta 23 Nisan ve 29 Ekim'de ortaya konan ruha, misyona, en önemlisi de o mirasa ihanet eden bir anlayış olur.

Ne yazık ki on yıllar boyunca ülkemizde Cumhuriyet cumhurdan uzaklaştırılmak istenmiştir. Cumhuriyet Bayramı törenleri dahi işte tam da bu elitist, seçkinci anlayışın bir tezahürü olarak, cumhuru, yani halkı dışarıda bırakan bir anlayışla kutlanmıştır. Kapalı mekanlarda, balo salonlarında, resmi törenlerde seçkinler, elitler kendilerince Cumhuriyet kutlamaları yaparken, Cumhuriyetin yegane sahibi olan millet, bu kutlamalardan özenle uzak tutulmuştur.

Hükümet olarak, geride bıraktığımız 10 yıl boyunca, Cumhuriyetin cumhurla kucaklaşması için tarihi nitelikte reformlar gerçekleştirdik. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla, devlet ile millet arasındaki mesafeyi ortadan kaldırdık; milletine tepeden bakan, ceberrut, baskıcı devlet anlayışına son verdik. Milletin fertleri arasındaki her türlü ayrımcılığa son verdik.

Milletin bir kısmına yönelik asimilasyon, ret ve inkar politikalarını elimizin tersiyle ittik. Devlet ile milleti buluştururken, kucaklaştırırken, hepimizin ortak hassasiyetini yansıtan, hepimizi aynı noktada, aynı ortak paydada buluşturan milli günlerimizi de farklı bir konseptle ele aldık. Sadece seçkinlerin, sadece devlet ricalinin katıldığı, halkın dışarda tutulduğu, resmi, renksiz, özellikle de soğuk savaş döneminin izlerini taşıyan kutlama ve törenlere son verdik, son veriyoruz. Bu milli günlerin, tam bir bayram havasında, coşku ve heyecanla, özellikle de 75 milyonun aynı atmosferde buluşacağı bir tarzda kutlanabilmesinin önünü açtık."

'81 İLDE KONUT SEFERBERLİĞİ'
Erdoğan konuşmasında 'kentsel dönüşüm projesi'ne de değindi: "Hiçbir bölgemizde ayrım gözetmeksizin, 81 ilimizde bu konut seferberliğini başarıyla uygulamaya koyduk; bütün vatandaşlarımızın bundan istifade etmesini sağladık. Ve dünyanın değişik yerlerinden bizim bu projelerimizi gezip, görüp ondan sonra, 'bizim ülkemizde de acaba bunları yapmaz mısınız ' diye teklifler almaya başladık. Ülke genelinde, planlı ve doğal afetlere karşı dayanıklı konut üretimi konusunda örnek bir model ortaya koyduk.''

VAN'A TOPLAM 17 BİN 589 KONUT
Erdoğan'ın konuşmasında geçen yıl meydana gelen deprem sonrası Van'da başlatılan yeniden yapılandırma çalışmaları da vardı.

Depremden 39 gün sonra kalıcı konutların temellerinin atıldığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Van ve Erciş'te inşa ettiğimiz toplam 15 bin 341 kalıcı konutun açılış ve anahtar teslim törenini gerçekleştirdik. Bu konutlarla birlikte, 27 okulun, 24 caminin, 10 ticaret merkezinin ve 13 büfenin de açılışını yaptık.

Şu anda bu konutlara ilave olarak çalışmalarına daha sonra başlanan 2 bin 148 konutun inşaatı da sürüyor. Onları da en kısa sürede tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz. Böylece Van ve Erciş'te toplam 17 bin 489 kalıcı konut inşa etmiş olacağız."

Sayfa Yükleniyor...