Curiosity ilk sondajını yaptı

Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’dek ilk sondajını gerçekleştirdi.

Curiosity ilk sondajını yaptı

Bir başka gezegene gönderilen en gelişmiş keşif aracı olan ‘nükleer laboratuvar’ Curiosity, Kızıl Gezegen’de ilk sondajını yaparak ortaya beyaz renkte Mars kumu çıkardı. Ortaya çıkan numunenin rengi, kumun kalsiyum sülfat bakımından zegin olduğuna işaret etti.


NASA’nın haftalar önce açıkladığı sondaj çalışması için ön çalışmalar yapan Curiosity, geride kalan günlerde MAHLI (Mars El Lens Görüntüleyicisi) kamerasının ışıklarını gece karanlığında test etti. Morötesi ışınlar kullanan Curiosity, sondaj bölgesinde incelediği kayalaın floresan minerallere sahip olup olmadıklarını inceledi. Geçmişteki kimyasal deneylerde kullandığı Alfa Parçacık X-Ray Spektrometresi (APXS) ise sondaj bölgesine X-ray bombardımanı yaparak analizler gerçekleştirdi.

Sondaj deneyi, NASA’nın 2011’de hayatını kaybeden proje müdürü yardımcısı Jon Klein’ın adını aldı. NASA, ‘Sarıbıçak Körfezi’ adı verilen kayalık alanda gerçekleştirilen sondajda ortaya çıkan kumların, zengin kalsiyum sülfat yataklarına işaret ediyor olabileceğini belirtti. Sarıbıçak Körfezi’nin, antik zamanlarda su bulunduran bir bölge olabileceği düşünülüyor.

Curiosity ilk sondajını yaptı - 1 Curiosity'nin sondaj yapacağı bölgenin görünümü (Büyütmek için tıklayın).

DENEY İLK AŞAMASINDA
California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’da Curiosity projesine katılan proje yöneticisi Richard Cook, “Curiosity’nin gerçekleştirdiği sondaj çalışması, keşif robotunun Mars’a ayak bastığı günden bu yana yaptığı en zorlayıcı deney... Mars’ta daha önce böyle bir şey yapılmadı” dedi.

NASA, sondaj çalışmasının ilk aşamalarında olduğunu, Curiosity’nin ilerleyen günlerde hedef seçtiği kayaya daha fazla delik açacağını belirtti. Mars’a 2004 yılında inen ikiz keşif araçları Spirit ve Oppurtunity, kayalardan parça örnekleri almalarını sağlayan donanıma sahipti. Sondaj cihazına sahip olan ilk robot olan Curiosity ise 5 cm derinliğinde kazı yapabiliyor.

NASA Gezegen Bilimleri Bölümü direktörü Jim Green, Universe Today sitesine yaptığı açıklamada, ‘Sondaj ve deneyin acelesi olmadığını, proje ekibinin yavaşça ilerlediğini’ belirtti. Green, “Sondajı çok dikkatli yapmalıyız. Hala kontrol aşamasındayız” dedi.

Curiosity, 5 Ağustos 2012 tarihine Mars’a iniş yaptı. Altı tekerli nükleer enerjili keşif aracı, iniş yaptığı Gale Krateri’nden en önemli deneylerini yapacağı 4800 metre yükseliğindeki Sharp Dağı’na ilerliyor. Curiosity, yolculuğunda geride kalan süre zarfında kayalar üzerine kimyasal analizler yaptı, taş örneklerini fırçasıyla temizledi, Mars kumu inceledi, antik nehir yatağı keşfetti, organik molekül izine rastladı, Foursquare'e üye oldu, Mars’ta Güneş tutulmasını görüntüledi, Dünya’ya radyo sinyalleriyle müzik iletimi yaptı ve binlerce fotoğraf çekti.

Sayfa Yükleniyor...