Darbecilere suç duyurusu

Kenan Evren ve dönemin kuvvet komutanlarının yargılanması için İstanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır ve İzmir’de suç duyurusunda bulunuluyor.

Darbecilere suç duyurusu

Referandumdan “evet” çıkmasının ardından Anayasa’nın Geçici 15. Madde’sinin yürürlükten kaldırılması ve 12 Eylül 1980 darbesini yapanlara yargı yolunun açılması üzerine savcılıklara suç duyurusu başlandı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen yaklaşık 50 kişi, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup, 'Yetmez! yeni Anayasa istiyoruz' ve 'Darbeci Evren 12 Eylül'ün hesabını vereceksin' yazılı pankart açtı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Yıldız Önen, "12 Eylül 2010 günü millet devlete el koymak zorunda kaldı. 50 yıllık darbeler tarihinin sonuna gelindi. 30 sene sonra, 12 Eylül'le hesaplaşmak için büyük fırsatımız doğdu" dedi.

Daha önce Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK'nın görevden attığı eski savcı Sacit Kayasu, yargılamanın başlaması için hiçbir engel olmadığını vurguladı. Kayasu, "Zaman aşımı tehlikesi yok. Şu ana kadar yargılama olamadığından böyle bir durum yoktu. Ama artık tüm darbeciler yargı önüne çıkabilecek. O dönem savcı olarak bile dava açma yetkimiz yoktu. Biz öç peşinde değiliz. Sadece suçlunun cezalandırılmasını istiyoruz. Yargılanmak her zaman bir haktır. Suçsuzlarsa mahkemede de berat ederler'' dedi.

Şikayetçi olan 80 kişi arasında milletvekili Ufuk Uras, yazarlar Nihal Bengisu Karaca, Ferhat Kentel, Yasemin Çongar, Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Sacit Kayasu, eski İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman ve sanatçı Zeynep Tanbay da bulunuyor.

Şüpheliler ise Kenan Evren ile birlikte dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, eski komutanlardan Bedrettin Demirel, Ali Haydar Saltık, eski Başbakan Bülend Ulusu ile diğer bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurlar olarak gösterildi.

Darbe sonrasında yaşanan gelişmelerin hatırlatıldığı dilekçede, asılanlar, öldürülenler, gözaltına alınan, fişlenenler olduğu kaydedildi.

Dilekçede, "İzah edildiği üzere şüphelilerin hapis cezasıyla tecziyeleri için haklarında kovuşturma yapılarak kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz" denildi.

ANKARA'DA DA BAŞVURU YAPILDI
Ankara'da da Mazlum-Der İHD ve Emek Platformu üyeleri savcılığa başvuru yaptı.

İZMİR'DE SUÇ DUYURUSU EDP'DEN
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Yönetimi de, ''12 Eylül darbesini yapanlar'' hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünkü halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliğinin, Anayasanın geçici 15.maddesini yürürlükten kaldırdığını ifade etti.

Cangı, şu bilgileri verdi:

''Anayasa değişikliğinden sonraki ilk işimizi gerçekleştiriyoruz. 12 Eylül darbecileri ve diğer sorumluları hakkında darbe yapmak, anayasa değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak gibi suçlardan suç duyurusunda bulunuyoruz.''

'nin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasayı hak ettiğini belirten Cangı, ''Suç duyurusu dilekçimizde, darbeyi gerçekleştiren generallerin yanı sıra, darbe sırasında görevde olan ve daha sonra görev alan kuvvet komutanları, bakanlar kurulu üyeleri, sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet müdürleri şüpheli olarak gösterilmiştir'' dedi.

GENÇ SİVİLLER BURSA'DA
Genç Siviller, 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında Bursa Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

Sabah saatlerinde Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan Genç Siviller adına açıklama yapan Emin İleri, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan evren ve kuvvet komutanları hakkında 'Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralama, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Hazırladıkları şikayet dilekçesinde Evren ile dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, Bedrettin Demirel, Ali Haydar Saltık, Eski Başbakan Bülend Ulusu'nun yanı sıra dönemin vali, bürokrat, kaymakam ve emniyet müdürlerinin yargı karşısına çıkması gerektiğini isteyen Genç Siviller, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırıldığına işaret etti.

DİYARBAKIR'DA DA SUÇ DUYURUSU
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel ve bazı partililer, Diyarbakır'da ''12 Eylül darbesini'' yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Bozyel, 30 yıl sonra dün yapılan referandum ile darbeyi yapanları koruyan 15. maddenin kaldırıldığını söyledi.

Bunun üzerine HAKPAR olarak ''darbeciler'' hakkında suç duyurusunda bulunmak için Diyarbakır Adliyesi'ne geldiklerini ifade eden Bozyel, şöyle dedi:

''12 Eylül 1980 darbesi Türkiye halkına ve özel olarak da Kürt halkına karşı gerçekleştirilmiş faşist bir kıyımdır. Darbenin ardından siyasi partiler kapatılmış, aydınlar, muhalifler ve özellikle de onbinlerce Kürt yurtsever cezaevine tıktırılmış ve Diyarbakır Cezaevi'nde inanılmaz işkencelere maruz bırakılmıştır. Bugün hala sonuçlarını yaşadığımız şiddet ortamı bilinsin ki, 12 Eylül cuntacılarının Diyarbakır Cezaevi'nde ve çevrede uyguladıkları hunharca uygulamalar sonucu gelişmiştir.''

Bozyel, parti olarak, o dönemi yaşamış insanlar olarak, bu sürecin yüzleşmesini sadece yargıya bırakmayacaklarını, o dönem yapılanlara maruz kalan Türk, Kürt herkesle birlikte toplumu seferber ederek, onların teşhir edilmesi için çeşitli kampanyalar yürüteceklerini sözlerine ekledi. Bozyel ve beraberindekiler açıklamanın ardından aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in de bulunduğu askeri yetkililer hakkında suç duyurusu içeren dilekçelerini savcılığa verdi.

Sayfa Yükleniyor...