Davis: Ortadoğu değişiyor

Dünya Ekonomik Forumu Direktörü ve Avrupa Başkanı Davis: "Bu bölgede tek başına kimsenin altından kalkamayacağı, çok önemli dramatik değişiklikler oluyor."

Davis: Ortadoğu değişiyor

Dünya Ekonomik Forumu Direktörü ve Avrupa Başkanı Nicholas Davis, 'nin içinde bulunduğu bölgede tek başına kimsenin altından kalkamayacağı çok önemli dramatik değişiklikler olduğunu belirterek, "Bu konular üzerinde tartışmak için İstanbul çok doğru bir mekan" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun "Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması" temalı özel toplantısının açılışı öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Davis, söz konusu toplantıda doğal kaynaklar, insan kaynakları ve henüz geliştirilmemiş kaynakların ne şekilde geliştirilebileceğine yönelik konuşmak amacında olduklarını söyledi.

Davis, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya arasında önemli bir kapı olan Türkiye'de dördüncü kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu buluşmasının, Türkiye Cumhuriyeti'nin tam iş birliği ile gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de bakanların ve hükümetin bugün ve yarın düzenlenen toplantılara katılıyor olmasının kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de toplanmalarının 3 ana sebebi olduğunu belirten Davis, "Bu bölgede tek başına kimsenin altından kalkamayacağı, çok önemli dramatik değişiklikler oluyor. İnsani krizlerden, bireysel olarak insanları etkileyen olaylardan, ekonomileri, yönetişimi etkileyen çok çeşitli değişik durumlarla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Davis, bu konular üzerinde tartışmak için İstanbul'un çok doğru bir mekan olduğuna işaret ederek, uzun vadede büyüme sağlamak için kaynakların nasıl devreye sokulabileceği konusunun üzerinde durulması gerektiğini aktardı. 

Kaynaklar harekete geçirilmezse gerekli istikrarın ve gelişimin sağlanamayacağını dile getiren Davis, şunları kaydetti:

"Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya bölgelerinin her biri çok önemli bölgeler ama farklı şekilde içlerinde kırılganlıklar olan bölgeler. Mesela Avrupa'daki nüfusa baktığınızda, nüfusun yüzde 15'i sadece 15 yaşında ve yüzde 18'i de 65'in yaşın üzerinde. Ortadoğu ve Afrika'daki durum ise bunun tam tersi. Türkiye'de nüfusun yüzde 20'sinden fazlası genç. Bölgedeki pek çok ülkede de bu geçerli. Bu gelecekte refah açısından çok önemli olabilir ancak en yapıcı şekilde bu kaynakları değerlendirmek lazım ki bireyler potansiyellerini gerçekleştirebilsinler."

Türkiye'nin bir dönüşüm ülkesi olduğuna değinen Davis, Türkiye'nin hem bölgesel hem uluslararası anlamda önemi artan bir ülke olduğunu vurguladı.

Zapsu Danışmanlık Başkanı Cüneyd Zapsu ise üçüncü kez İstanbul'da toplanan Dünya Ekonomik Forumu'na bugün ve yarın 600 kişinin katılacağını belirterek, forumda dünyanın gündeminde olan konuların tartışılacağını ifade etti.

Avrupa'nın çok hızla yaşlandığına değinen Zapsu, liderlik eksikliğinin hemen her yerde kendini hissettirdiğini dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...