Davutoğlu: Muhatabımız Obama ve Clinton

Washington'da konuşan Dışişleri Bakanı, dünyayı sarsan Wikileaks belgeleri için "Bunlar diplomatik raporlar, bizim muhatabımız başkan Obama ve bakan Clinton. En fazla belge Ankara'dan çıkmış, kimse Türkiye'yi inkar edemez" dedi.

Washington'da dünyanın saygın dergilerinden Foreign Policy'nin bu yıl ikincisi düzenlenen ve kendisinin de yer aldığı ''En Önemli 100 Küresel Entelektüel'' listesiyle ilgili etkinliğe katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun gündeminde Wikileaks belgeleri vardı.

Wikileaks belgeleriyle ilgili Davutoğlu, "Diplomatlara saygım tam ama diplomatların bireysel ürünü olan bu raporlar iktidarların siyasi pozisyonlarını illa ki yansıtmaz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz yıl Ankara'da TBMM'de yaptığı konuşmayı hatırlatan Davutoğlu, "Bu model ortaklık yeni birşey, sıradan bir stratejik ortaklık istemediğini, yeni birşey  istediğini söylemek istedi. Bunlar (Wikileaks belgeleri), diplomatik raporlar. Bizim muhatabımız Başkan Obama ve Bakan Clinton. Bu şu anlama geliyor, raporlar Washington'a geldi ancak ciddiye alınmadı ve Obama ilk yurtdışı ziyaretini 'ye düzenleme yönünde stratejik bir seçim yaptı" diye konuştu.

ABD ve Türkiye'nin oluşan yeni küresel düzende birbirine ihtiyacı olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Belki bu diplomatlar, bu yeni duruma ayak uyduramadılar, dolayısıyla bizim mantığımızı anlamadılar. Eminim ki Obama ve bugünkü Amerikan yönetimi ve Kongre üyeleri, bu küreselliğin yeni ortaya çıkan jeopolitiğini çok iyi biliyorlardır. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda güçlü bağlarımız olacak ve Ankara'dan gelecek raporlar çok daha iyi olacak."

Türk televizyonlarının, Washington'dan sonra en fazla belgenin Ankara'dan gittiğini yazdığını hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye gündemin en üst sırasında, kimse Türkiye'yi inkar edemez" ifadesini kullandı.

Foreign Policy dergisinin baş editörü Susan Glasser, panelin öncesinde yaptığı kısa sunumda Davutoğlu ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'i dünyanın en aktif dışişleri bakanlarından ikisi sözleriyle takdim etti. Glasser, Türkiye ve Brezilya'nın son 10 yılda sadece olağanüstü ekonomik büyüme deneyimini yaşamakla kalmadığını, uluslararası güç ve prestijlerinde de önemli yükselme kaydettiğini belirtti.

Glasser, iki ülkenin bu başarısında, Davutoğlu ve Amorim'im kişisel çabalarının büyük payı olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...