Dayakçı kocaya elektronik pranga

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu aile içi şiddete karşı yeni düzenlemeler için girişimlerde bulunacak. Düzenlemeler arasında dayakçı kocalara elektronik pranga takılması da var.

Dayakçı kocaya elektronik pranga

İspanya ve İrlanda'da incelemelerde bulunan Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, aile içi şiddete karşı özel şiddet mahkemeler kurulması, kadınlara polisi rahat araması için cep telefonu verilmesi, dayakçı kocaya elektronik pranga takılması gibi düzenlemelerin 'de de uygulanması için girişimde bulunacaklarını açıkladı.

Komisyon eşitlik mahkemesi kurulmasını da önerdi.

AB'ye uyum süreci kapsamında Meclis'te kurulan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, İrlanda ve İspanya'nın kadının toplum hayatında daha fazla yer alması, şiddetin önlenmesi için attığı adımları incelemek için bu iki ülkeye gitti ve birer rapor yazdı.

Komisyon Başkanı Güldal Akşit, İspanya'nın maço bir toplum olduğunu ve Türkiye ile benzerlikler taşıdığını, en dikkat çeken projelerin kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin olduğunu, bunlara raporda yer verdiklerini ifade etti.

İspanya'nın kadına yönelik şiddetin önlenmesi için hayata geçirdiği uygulamaların Türkiye'de de gündeme getirilebileceğine dikkat çeken Akşit, raporlardan hükümete ve ilgili bakanlıklara da göndereceklerini, şiddetle mücadele konusunda bu tür adımlar atılmasını sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

Raporda, Türkiye için model gösterilen ve İspanya'da bir süredir uygulanan önlemler şöyle sıralanıyor:

Şiddet Mahkemeleri; özel bir şiddet yasası çıkartıldı ve sadece kadına yönelik şiddete bakan mahkemeler kuruldu. Şiddete uğrayan kadınların mahkemeye başvurmasını sağlamak, bu yönde farkındalık yaratmak için bile İspanya yılda 350 bin euro para harcıyor.

Elektronik Pranga; dayak atan veya kötü muamelede bulanan erkeklere, kamuoyunda 'elektronik pranga' olarak bilinen bileklik takılıyor. Saldırgan erkeğin kadına 300 metreden daha yakın olması halinde bileklikten polise alarm veriliyor. Kadını tehlike altında gören polis olaya hemen müdahale edip saldırganı uzaklaştırıyor.

Kadına Özel Daire; bir erkek ilk kez şiddet suçu işlemişse, 2 yıla kadar olan hapis cezası yerine başka yaptırımlar uygulanıyor. Tekrarı halinde cezaevine gidiyor. Şiddete maruz kalan kadınlar önce ilk yardım merkezlerine alınıyor. Bu kadınlar birkaç gün sonra çocukları ile birlikte sığınma evlerine geçiyor. 3-18 ay arasında burada kalabiliyorlar. Psikolojik destek veriliyor ve bu işe yararsa ekonomik hayata entegre olmaları sağlanıyor.

Kadına Özel Telefon; şiddet gören kadının şikayeti halinde kadına özel cep telefonu veriliyor. Kadın bir düğmeye basarak polisi çağırıyor. Polis kadının yerini tespit ederek hemen olaya müdahale ediyor.

Gerek İrlanda gerekse İspanya raporunda altı çizilen bir konu da, kadınların siyasete daha fazla katılımını sağlamak için kota uygulamasına gerek olduğu mesajı idi. Raporda, "İspanya'da kadının temsil oranının artmasında kotanın çok etkili olduğu göze çarpmaktadır. İspanya parlamentosundaki kadın sayısı yüzde 36'yı bulurken, kabinede kadın bakan sayısı erkek sayısını geçmiştir" denildi.

Sayfa Yükleniyor...