Demirtaş: Provokasyon dış destekli olur

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nın çekilme sürecinin yarın resmen başlayacağını ve 3-4 ay süreceğini söyledi. Demirtaş, çekilme sürecinde olası bir provokasyon olması durumunda, bunun dış destekli olacağını belirtti.

Demirtaş: Provokasyon dış destekli olur

Diyarbakır Merkez Yenişehir belediyesi tarafından yapılan kaldırım düzenleme çalışma törenine katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, habercilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

PKK’nın daha önce açıkladığı geri çekilme takviminin yarın resmen başlayacağını açıklayan Demirtaş, şöyle dedi:

“Çekilme süreci yarın resmen başlayacak.Tabi bunun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Çünkü sonuçta kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmiyor bu geri çekilme meselesi. Ama tahminlerimiz, yani coğrafyanın büyüklüğü, mevsim şartları gibi koşullar düşünüldüğünde ve sonuçta gerillalar geldiği yolu kullanarak geri döneceği hesap edildiğinde bunun 3-4 ay süreceği herhalde öngörülebilir. Geri çekilme sırasında en kritik mesele olası çatışma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu durum hiçbirimizin arzu etmediği, süreci derinden yaralayacak, tahrip edecek bir gelişme olur. Başından beri bu sürecin selametle yürümesi için odaklandığımız en önemli mesele budur. Umut ediyorum ki geri çekilme sırasında herkes dikkatli, duyarlı davranacak. Hakkari'de yaptığımız üç günlük gezi çerçevesinde de şunu gördük; bölgede hem toplumda, hem halkta bir duyarlılık var... geri çekilme konusunda büyük bir hassasiyet var. Provokasyonlar olmaması konusunda halkın önemli bir hazırlığı var. Köylerden mezralara, şehir merkezlerine kadar herkes geri çekilmenin sağlıklı, çatışmaya mahal vermeden gerçekleşmesi için dikkatli davranıyor. AynI dikkat ve özenin askeri birliklerde de olabileceğini ben tahmin ediyorum. Tabi ki orada resmi yetkililerle temasımız olmadı ama gözlemlerimiz şunu gösteriyor ki; hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda. Elbette ki hükümetin resmi olarak sahiplendiği bir süreçtir bu süreç. Dolayısıyla geri çekilme sırasında çatışmaların yaşanmaması, operasyonların olmaması doğrudan hükümetin sorumluluğundadır. Hükümetin de bu konuda azami dikkat, özen göstereceğini biz düşünüyoruz. Elbette ki bütün yük hükümetin omuzlarına yüklenemez. Ama muhalefet olarak, toplum, halk olarak bizlerde bu sürecin sağlıklı yürümesi için çaba sarfetmeliyiz.”

Hakkari’de temaslarda bulunan Demirtaş, bölgede geçen yıl ve bu yıl arasındaki farka da dikkat çekerek, “Hakkari’de geçen yıl özellikle, Şemdinli, Çukurca, Yüksekova bölgesinde çok yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Çok uzun süre devam eden askeri operasyonlar ve PKK'nın eylemleri söz konusuydu. Bu yıl gittiğimizde, hem kırsal bölgede, hem de şehirlerde ciddi bir rahatlamanın olduğunu gördük. Gerek askeri, gerek polisin gözünde de bu rahatlamayı gördük. Bu barış sürecinin tartışmaları bile bölgede ciddi bir heyecan yaratmış durumda” dedi.

'PROVOKASYON OLURSA, DIŞ DESTEKLİ OLUR'
Çekilme sürecinde olası bir provokasyon olması durumunda, bunun dış destekli olacağını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

“Ne PKK'den ne de ordudan bugüne kadar silahlı bir tek eylem veya operasyon gerçekleşmedi. Dolayısıyla iki tarafından bu konuda iradi ve kararlı davrandığı, alana hakim olduğu anlaşılıyor. Bu saatten sonra olacak provokasyonun ben içeriden olabileceğini tahmin etmiyorum. Olabilecek provokasyon dış destekli, dışardan süreci bozmaya yönelik olabilir. Buna karşı dikkatli olmak lazım.”

'YENİ ANAYASA YAPILAMAZ'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni anayasa konusundaki düşünceleri de hatırlatılan Demirtaş, kendisinin de bu saatten sonra yeni anayasanın yapılamayacağını düşündüğü dile getirdi. Demirtaş, şu öneri de bulundu:

“Ben de bu saatten sonra 4 partinin birlikte yeni anayasayı baştan yapabileceklerini çok düşünmüyorum. Çünkü teklifler ortaya konuldu. Partilerin teklifleri arasında derin uçurumlar var, uzlaşmaz konular var. Bu konuları keşke aşabilseydik. Daha demokratik, özgürlükçü bir anayasa konusunda uzlaşılabilseydik. Tabii bu arayış hala sürüyor, bundan vazgeçmiş değiliz. Uzlaşma komisyonundaki arkadaşlarımız sayın Çiçek'in başkanlığındaki çalışmayı, tartışmayı sürdürüyorlar. Komisyon dağılmış değil, komisyon dağılmadan, çalışmalarını sonlandırmadan da yeni arayışlara girmek, yeni ittifak çalışmalarına girmek doğru değil. Ama yine de yeni bir anayasa yapılamıyorsa, Meclis içinde veya dışında birçok partinin bir araya gelerek gerçekleştirebileceği bir anayasa reformuna da bu dönemde, bu süreçte ihtiyaç var. Bunu yapma konusunda da bir alternatif çözüm olarak biz tartışmaya açık olacağız. Bu konuda hükümeti ziyaret etmemiz şu anda gündemimizde yok. Hükümet eğer partimizle bu konuda bir uzlaşma arayışı içerisinde olursa, görüşme talep ederse biz kapalı olmayacağız.”

'KORUCULAR İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ'
Demirtaş, köy koruculuğu sisteminin kaldırılmasından sonra, korucuların ortada bırakılmamasını, sosyal haklarının verilmesi ve güvence altına alınması gerektiğini vurgulayarak, parti olarak kendilerinin de korucuların toplumla kaynaşması konusunda çalışma yapacaklarını da açıkladı.

Demirtaş, bir süreden beri kayıp olan ve Irak’ta PKK militanlarınca kaçırıldıkları ileri sürülen Silop Belediye Başkanı eski BDP’li Hüsnü Yıldırım ve 2 meclis üyesi ile ilgili iddiaları haberlerde duyduğunu ve parti olarak konuyu araştıracaklarını sözlerine ekledi.

Demirtaş, son olarak bölgede 30 yıldan beri mayın döşendiğini, hem ordunun, hem de PKK’nın mayınlı bölgeleri açıklamasını istedi.

Sayfa Yükleniyor...