Demokrasiniz güçlüyse AB ısrarı neden?

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, AB üyeliği konusunda yine Türk kamuoyunu kızdıracak açıklamalar yaptı.

Demokrasiniz güçlüyse AB ısrarı neden?

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20 dönem başkanı sıfatıyla geldiği 6 saatlik ziyaretinde yine olay yaratacak açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından ikili basının karşısına çıktı.


Bir gazetecinin Mısır ve Libya'daki isyanların ardından tüm dünyanın bu ülkelere model olarak 'yi  gösterdiğini ancak Fransa'nın AB üyeliğine karşı çıktığını hatırlatarak bunun bir çelişki olup olmadığını sorması üzerine ilginç açıklamalar yaptı.

Sarkozy önce Cumhurbaşkanı Gül'ü 'Ne kadar güveniyor gazetecileriniz toplumun geleceğine. Keşke Fransız gazeteciler de böyle olsaydı. İnsan ülkesini severek de gazetecilik yapabiliyormuş' diyerek tebrik etti.

Türkiye-AB ilişkisi için üyelikten başka yollar da bulunabileceğini dile getiren Sarkozy, bir gazetecinin sorusunda belirttiği 'Türkiye'nin güçlü demokrasi' sözüne gönderme yaparak "Türkiye demokrasi değerlerini taşıyor dediniz, Avrupa'da durum böyle değilse neden üye olmak konusunda bu kadar ısrarcısınız diye sorabilirim. Bu söylediklerinizde bir çelişki yok mu" diye konuştu.

'KADDAFİ GİTMELİDİR'
Sarkozy sözlerine şöyle devam etti:
"Ortadoğu halkına yardımcı olmak istiyoruz. Arap ülkelerinde farklı yönetim alternatifleri ortaya çıktı. Tarihi bir kavşaktayız. Yeni jeopolitik gerçekleri dikkate almak gerekiyor.

Sayın Kaddafi gitmelidir. Uygulanan şiddet kabul edilemez. Bu konuda bir tahkikat ve cezai yaptırım olması gerekir. Gül'ün de önerdiği gibi geniş çaplı insanı yardım planının olması gerekir. Fransa çok büyük bir temkinle dikkatli şekilde silahlı müdahale konusunu düşünmektedir. Bu ülkelerin özgürleşmesi gerekir. Bu bağlanmda herhangi bir müdahale olması, içeridekiler için nasıl bir kredibilite getirecektir. Halk yabancıların komplosudur diye düşünecektir.

Karar müzakere kararıydı. Müzakereleri açma kararıydı. Üye olmak üzere.. Bunun kararı alınmadı. Fransa'nın dönem başkanlığında iki fasıl incelendi. Bir yol alınması gerekiyor. Müzakerelerin durması gerektiğini düşünmüyoruz. Üyelik kararı alınmadı henüz müzakereler yararlıdır. Bu süreçte Kıbrıs'ın da bir rolü vardır. Günün birinde çıkmaz olabilecek yola girmektense uzlaşı yolu bulmak daha doğru olur. Fransa daima bunu söylemiştir. Böylesine açık sözlü ve saygıdeğer bir görüşle dost olarak Türkiye'ye geldim. Biz açıkça konuşmayı tercih ediyoruz. Türkiye'ye gelerek iki ülke arasında anlaşmayı teşvik etmeye çalışıyoruz. Farklı kanaatler olabilir saygı gösterilir bu bir dram değildir. Büyük bir ülke olmak budur. Türkiye'ye gelerek sakince, cesaretçe görüşlerimizi anlamaya çalışalım."

Sayfa Yükleniyor...