Deniz Feneri'nde ikinci dalga

Deniz Feneri davasının dosyası Adalet Bakanlığı’na ulaştı. Bakanlık, dosyayı Başsavcılığa verdi. Dava kapsamında Almanya’da 15 kişi hakkında daha soruşturma başlatıldı.

Deniz Feneri'nde ikinci dalga

Almanya'daki Deniz Feneri davasının dosyası yaklaşık 6 ay sonra 'ye geldi. Adalet Bakanlığı'ne gelen dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırıldı.


Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Deniz Feneri dava dosyasının geldiğini söyledi. Şahin, ''Biz çeviri işiyle uğraşmayız, tamamen aracıyız. Bir üst yazıyla onu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndeririz.'' dedi.

’41 MİLYON EURO TÜRKİYE’YE YOLLANDI’
Dava dosyası ’deki soruşturma için hayati önem taşıyor. Zira iddia vahim. Toplanan milyonlarca Euro bağış parasının, yoksullar için kullanılmayıp Türkiye’deki yandaş kişi ve kuruluşlara aktarıldığı iddia ediliyor. Başlatılan soruşturmanın Türkiye ayağında, siyasiler işadamları ve bazı medya kuruluşları mercek altında.

Franfurt Main Savcılığı 2007 yılında Almanya’da yardım adı altında toplanan paranın, amaç dışı kullanıldığını; Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği ile Kanal 7’nin de bulunduğu çeşitli firma ve kişilere aktarıldığını duyurdu.

Savcılık toplanan 41 milyon Euro’nun 18 milyonunun kuryeler aracılığıyla Türkiye’ye yollandığını iddia etti.

Almanya’daki davada Deniz Feneri Derneği e.v’nin ve Kanal 7 Int’in Genel Müdürü Mehmet Gürhan, yardımcısı konumundaki Mehmet Taşkan ve Deniz Feneri e.v. ve Kanal 7 Int yayıncısı Euro 7’nin Muhasebe ve Mali Müdürü Firdevsi Ermiş tutuklandı.

Duruşmalarda sanık Firdevsi Ermiş, bütün işlerin başında, Türkiye’deki Kanal 7 yöneticileri Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve hArun Kapuyoldaş’ın olduğunu öne sürdü. Ermiş, Zahid Akman’ın da RTÜK Başkanlığı’na geldikten sonra Almanya’daki şirketlerde olan hisselerini resmen devrettiğini ancak fiilen ortaklığının devam ettiğini, zaman zaman da kuryelik yaptığını öne sürdü.

Yargılama sonucunda Mehmet Gürhan 5 yıl, Mehmet Ta?kan 2 yıl ve Firdevsi Ermiş de 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Başkanı Johann Müller’ in “Asıl sorumlular Türkiye’de” değerlendirmesi bir anda gözleri Türkiye’ye çevirdi.

ALMANYA'DA İKİNCİ SORUŞTURMA
Almanya'daki soruşturmayı yürüten Başsavcı Doris Miller Scheu, 18 kişi hakkında yaptıkları soruşturmada 3 kişinin mahkum olduğunu hatırlattı. Başsavcı Scheu, konuyla ilgili 15 kişiyi daha soruşturduklarını açıkladı.

Başsavcı, söz konusu soruşturmanın Türk kurumlarının dışında bağımsız bir soruşturma olduğunu söyledi.

Başsavcı, Avrupa’da yayın yapan Kanal 7 televizyonunun 28 bin kişiden 41 milyon Euro para topladığını, bir kısmının Deniz Feneri’ne verildiğini bir kısmının da amacı dışında Türkiye’de bazı kişi ve kuruluşlara nakit olarak aktarıldığını öne sürdü.

ÇAKMA DOSYA TARTIŞMASI SÜRÜYOR
Almanya'da Deniz Feneri davasıyla ilgili bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'de iddialar henüz soruşturma aşamasında bulunuyor. Siyasette dosya tartışması da devam ediyor. 
AKP sözcülerine göre CHP'li Ali Kılıç'ın 'Almanya'dan getirdim' dediği dosya 'çakma', yani asıl dosya değil. Can Dündar'ın sunduğu 'Canlı Gaste' dün akşam bu konuyu manşetine taşıdı.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP Milletvekili Burhan Kuzu, muhalefetin Deniz Feneri dosyasını Ergenekon soruşturmasına karşı misilleme olarak gördüğünü söyledi.

Deniz Feneri dosyasını Almanya'dan getiren CHP MYK üyesi Ali Kılıç ise dosyaya "çakma" diyenlerin inceleme zahmetinde bile bulunmadığına dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...