Deriden kan nakli!

Araştırmacılar, insan derisi kullanarak ve kök hücreye ihtiyaç duymadan kan elde etmeyi başardılar.

Deriden kan nakli!

Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, kişinin derisinden alınan parça, tam bir uyum gösterecek şekilde ve insan embriyonik kök hücresine ihtiyaç duyulmadan, göreli olarak oldukça basite indirgenmiş bir işlemle kan hücrelerine dönüştürüldü.

Çalışma, bu yılın başlarında yayınlanan ve fare derisinden elde edilen fibroblast hücrelerinin çeşitli kimyasallara maruz bırakılmasıyla sinir ve kalp kası hücrelerine dönüştürülebildiğini ortaya koyan araştırmayı takip eder nitelikte. Bunun yanısıra, bu özelliğin insanlar üzerinde denendiği ilk çalışma.

Araştırma makalesinin yazarı olan McMaster Kök Hücre ve Kanser Araştırma Enstitüsü'nden Mick Bhatia, yakın gelecekte bu yöntem sayesinde çok daha etkin bir şekilde kan elde edilebileceğini öngörüyor. Ameliyat veya kan kanserinin tedavisi için ihtiyaç duyulan kanın bu şekilde elde edilebilmesi sayesinde kan bankalarına duyulan bağımlılık da önemli oranda azalacak. Bununla birlikte gelecekte, kemoterapi gören hastalarda vücudun kendini toplaması için verilen seans aralarına da ihtiyacın duyulmayacağı öne sürülüyor.

Deney sırasında Bhatia ve arkadaşları, bir çok gönüllüye ait deriden elde ettikleri fibroblast hücrelerini OCT4 geni eklenmiş virüslerle enfekte etmişler. Sonrasında bunları sitokin adı verilen hücre iletişiminden sorumlu ve aynı zamanda bağışıklık uyarıcı proteinlerden oluşan bir 'çorba' içinde büyütmüşler. OCT4, fibroblastların kök hücrelere dönüşmesinde kullanılmasına karşın Bahatia'nın ekibi, ürettikleri kan hücrelerinin böyle bir embriyonik safhadan geçtiğine ilişkin bir kanıta rastlayamamışlar. Hücrelerdeki gen ifade deseninin kök hücrelerinkiyle hiç bir benzerlik göstermediği tespit edilmiş. Beyaz ve kırmızı kan hücreleri ile kan pulcukları olmak üzere elde edilen her üç tipteki kan hücresi de işlevlerini olması gerektiği gibi yerine getirmiş.

Bilindiği üzere daha önce de deriden kan hücreleri elde edilmiş, fakat bu deneylerde kök hücrelerin kullanılmasına ihtiyaç duyulmuştu. Kök hücre kullanımı başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlasa da tümör oluşumu gibi potansiyel risklere sahip. Araştırmacılar sadece 3x4 cm.'lik bir deri parçasından nakil için yeterli miktarda kan elde edilebildiğini ve artı olarak hiç bir potansiyel riskin bulunmadığına dikkat çekiyorlar.

Etik yönden kök hücrelerin kullanımındaki belirsizlik nedeniyle araştırmacılar, son gelişmeyi oldukça heyecan verici bulduklarını belirtiyorlar. Klinik denemelerin 2012 yılında başlatılması planlanırken, dünya çapında uygulama için en az 10 yılın gerekeceği söyleniyor.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Deriden kan nakli! - 1

Sayfa Yükleniyor...