Dersim iade-i itibar istiyor

TBMM Dilekçe Komisyonuna, Dersim katliamına ilişkin 500'ü aşkın dilekçe gönderildi. Dilekçelerde, 'iadeiitibar ve özür dilenmesi, mal varlıklarının iadesi, konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması' talebinde bulunuldu.

Dersim iade-i itibar istiyor

TBMM Dilekçe Komisyonu, Dersim katliamı ile ilgili gelen yeni başvurular üzerine konuyu incelemeye aldı. Bu kapsamda, olayın gerçekleştiği yıllarda komisyona gönderilen başvuruları incelemek isteyen komisyon, karar defterlerinde yer alan başvuruları belirledi ancak sözkonusu dilekçelere ulaşamadı.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, bunun üzerine ilgili makamlara yazı yazarak, sözkonusu dilekçelerin komisyona gönderilmesini istedi.

Komisyon uzmanları, gelen bu dilekçeleri incelemeye alarak başvuruların konusunu belirlemeye çalıştı. Komisyon bu çerçevede, geçmişte verilen dilekçeler ile günümüzdeki dilekçelerin hepsini incelemeye aldı.

İncelemelerin ardından TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, Dersim katliamına ilişkin alt komisyon kuruldu. Alt Komisyon yapacağı ilk toplantıda, toplanan dilekçelerin incelenmesinde hangi yol ve yöntemlerin izleneceğine karar verecek.

'Özür dilensin...'
Dersim katliamının mağduru vatandaşlar, taleplerinin yer aldığı dilekçeleri TBMM Dilekçe Komisyonuna gönderiyor.

Komisyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, TBMM Dilekçe Komisyonuna Dersim olaylarına ilişkin 500'ü aşkın dilekçe gönderildi.

Dilekçelerde, genellikle ''yazılı olarak iadeiitibar ve özür dilenmesi, mal varlıklarının iadesi, konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması, olaylara ilişkin müze oluşturulması ile çekilecek film ve belgesellere kaynak aktarılması'' talebinde bulunuldu.

Tunceli'den komisyona başvuran D.T. isimli vatandaş, ilinde ''katliam kurbanları anısına'' müze açılmasını istedi.

V.T. ise dilekçesinde, ''dedesinin olaylar sırasında vurularak öldürüldüğünü'' iddia etti. Dilekçede, olayın ardından ailenin geri kalanlarının Antalya'nın Gazipaşa ilçesine sürgün edildiği belirtilerek, yazılı olarak iadeiitibar ve özür dilenmesi talebinde bulunuldu.

''Ailesinin olaylar sırasında katledildiğini'' iddia eden bir başka vatandaş ise dilekçesinde, ''Subaylara kaç kız veya erkek çocuğunun evlatlık verildiğini öğrenmek istediğini'' belirtti.

Olaylara ilişkin tüm arşivlerin açılması talebinde bulunan bir vatandaş da ''konuya ilişkin araştırma komisyonu kurulmasını'' talep etti.

Sayfa Yükleniyor...