Dinozorların kanını emiyorlardı

Antik çağlarda yaşayan pirelerin, bugünkü boyutlarının neredeyse 10 katı büyüklüğüde olduğu ortaya çıktı.

Dinozorların kanını emiyorlardı

Çin’de bulunan dokuz pire fosili üzerinde yapılan araştırma,  kan emici parazitlerin korkutucu büyüklüklerine rağmen bugün olduğu gibi yükseğe zıplama özelliğine sahip olmadıklarını gösterdi.

Fransa’nın başkenti Paris’teki Ulusal Tarih Müzesi’nden Andre Nel, antik pirelerin, modern pirelere kıyasla güçlü arka bacaklardan yoksun olduklarını söyledi. Nel, “Antik pirelerin biyolojisi ve davranışları, bugünkü pirelere göre farklıydı. Üzerinde yaşadıkları canlının kürkü veya derisi altında sürünerek gizleniyorlardı” dedi.

Dev pireler, 250 ile 65 milyon yıl öncesini kapsayan Mesozoik dönemde yaşadı. Nanjing kentindeki Çin Bilim Akademisi’nden Diying Huang, inceledikleri bir dişi pire fosilinin 2 santimetreden daha uzun olduğunu ifade etti. Modern pirelerin vücut büyüklüğü ise genelde 3 milimetrenin üzerine çıkmıyor.

Nature dergisinde yer alan araştırmaya göre, antik pirelerin vücut büyüklüğü ve güçlü ağız yapıları sayesinde dinozorların kanını bile emebildiği tahmin ediliyor.

Dinozorların kanını emiyorlardı - 1

Huang, “Tarak şeklindeki uzun ağızlarıyla dinozor derisini zorlanmadan delmiş olmalılar” dedi.

Nel, pirelerin ilk olarak bitkilerin sıvılarıyla beslendiğini, daha sonra evrim geçirerek hayvanlar üzerinde beslenme özelliği kazandıklarını söyledi. Kan emici hale gelen pireler, kanatlarını kaybetti ve yükseğe sıçramalarını sağlayan güçlü bacaklar geliştirdi.

Pireler, vücut uzunluklarının yaklaşık 200 katı kadar uzağa sıçrayabiliyor. Bu mesafe dikey olarak yaklaşık 20 santimetre, yatay olarak ise 35 santimetreye denk geliyor.




Sayfa Yükleniyor...