Dişlere nano-algılayıcı

Nabızdan kan şekerine kadar birçok ölçüm yapılmasını sağlayan elektronik dövmelerin ardından, dişlerinizi ne kadar sık ve iyi fırçaladığınızı tespit edecek yeni bir teknoloji sunuldu.

Dişlere nano-algılayıcı

Princeton ve Tufts Üniversiteleri araştırmacıları tarafından dişlere yerleştirilmek için geliştirilen algılayıcı, tükürükteki bakterileri tespit edecek. Nanoteknolojinin sıkça yararlandığı iyi bir iletken olan grafenden yapılan algılayıcı, araştırmacıların öne sürdüğüne göre, tükrükteki hücreleri tek tek analiz etme kapasitesine sahip olacak.

Michael McAlpine’nin başını çektiği araştırma ekibi, ağız temizliğinde atılım sağlayabilecek teknolojileri üretmek için, ilk olarak grafen nano-algılacıları ipeğin alt katmanlarına yerleştirdi. Ardından, nano-algılayıcıya güç sağlamak için elektrot ve bobin eklediler. Sonuçta, diş ve diğer biyolojik materyallere aktarılabilecek bir algılayıcı elde edilmiş oldu.

Bakterilerin tespit edilebilmesi için, grafene bakterilere yapışan, mikrop öldürücü peptidler eklendi. Böylece, bataryasız ve kablosuz, bakterileri yerinde tespit edebilen bir nano-algılayıcının son girdisi de tamamlanmış oldu. İpek üzerine işlenmesi sayesinde ise nano-algılayıcı diş dışında yumuşak dokular üzerinde de kullanılabilecek. Bilim insanları, bu özelliğin test edilmesi için tüyleri yolunmuş bir tavuk kullanıldı.

YENİ BİR BİYOMEDİKAL CİHAZ MI?
McAlpine, geliştirdikleri nano-algılayıcının, antibiyotiklere direnci olan bakterilerin çoğalabildiği hastane ve tesislerde kullanılabileceğini belirtti. Araştırma ekibi, nano-algılayıcıyı bir IV torbasına (sıvı ile yapılan tedavilerde kullanılan, serum konan torbalar) taktı ve torbanın içini bakteri bulunduran solüsyonla doldurdu. Nano-algılayıcı, hastane ortamında yaşayabilen bakterileri tespit etmeyi başardı.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada öne çıkan en büyük sorun, nano-algılayıcının diş fırçalama esnasında kolayca yerinden çıkabilecek olması. Bu sorun henüz giderilmeyi beklese de, her yerde kullanılabilen tıbbi algılayıcılar alanındaki ilerlemeler devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...