Diyarbakır Asker Hastanesi 171 yıl sonra sivillere devredildi

1845'te kurulan ve terörle mücadelede yaralanan askerlere hizmet veren hastene, asker hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devri kapsamında sivilleşti ve kapılarını habercilere açtı.

Diyarbakır Asker Hastanesi 171 yıl sonra sivillere devredildi

Yönetim değişikliğinden sonra görevine devam eden askeri hekim ve hemşireler, bundan böyle sivillere de hizmet verecek.

Diyarbakır'da, 1845 yılında Anadolu Orduyu Hümmayunu'na bağlı olarak kurulan Diyarbakır Asker Hastanesi, 171 yıl sonra, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri kapsamında sivillere devredildi.

İlk kez siviller tarafından yönetilecek olan hastane, yakın zamanda bölgedeki hastalara hizmet vermeye başlayacak. 

Köklü bir tarihe sahip olan hastane, kapılarını da habercilere açtı.

Hastane Başhekimi Şenol Gedik “Asker Hastanesi ile aramızdaki mesafe 200 metredir. Sur'da yaşanan olaylar döneminde hastanemiz, asker hastanesiyle kardeş hastane olarak çalıştı. Her konuda yanlarındaydık. Onların da bize katkıları oluyordu. Ağustos ayının sonu itibarıyla bir devir işlemi oldu. Bize düşen, sağlık ekiplerilyle birlikte, mevcut olan hizmeti sürdürmektir. Hizmeti yürütmekle beraber, hizmet kalitesini de artırmaktır” dedi.

"BİR BELİRSİZLİK VAR"

Doktor Serkan Tunay mevcut durumla ilgili, “Biz askeri hekimlerin koşullarıyla ilgili bir takım belirsizlikler var. Şu an ne olduğumuzu, neler olacağını, bize neler sağlanacağını bilmiyoruz. Ama bizim için önemli olan görevimizdir. Koşullar el verdikçe uzun yıllar Diyarbakır'da kalmayı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Ek Binası tabelası asılan hastanede, yoğun bakım ünitesi, ameliyathane, 12 branş polikliniği  ve 110 yatak kapasitesi bulunuyor.

"BİZİM İÇİN DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK"

Hemşire Tuba Akıncı da, “10 yıldır Diyarbakır Asker Hastanesi'ndeyim. GATA mezunuyum. Bizim için çok değişen bir şey yok. İşimiz zaten evrensel. Dil, ırk ayrımı yapmadan herkese hizmet vermek görevimiz. Askerimize de, polisimize de, sivil halkımızı da elimizden geldiği kadar hizmet vermeye devam edeceğiz. Yoğunluğumuz artacaktır. Ona göre personel de gelecek ve  bir düzenleme yapılacaktır” dedi.

ASKERİ HASTANENİN TARİHİ

1845 yılında Anadolu Orduyu Hümmayunu'na bağlı olarak kurulan hastane 171 yılda farklı binalarda hizmet verdi.

1914 Seferberliği'nde Irak'taki 6'ncı Ordu'ya sıhhı desteğinde bulunan hastane, Çanakkale Savaşı sonrası ‘Mevki Hastanesi’ ismini aldı. Daha sonra ‘El Cezire Cephesi’ hastanesi olarak faaliyetlerini yürüten hastane, 1947 yılında yapılan mevcut binasına yerleşti.

69 yıldan beri bu tarihi binada asker ve yakınlarına sağlık hizmeti veren hastanenin yönetimi ağustos ayı sonunda sivillere geçti.

Sayfa Yükleniyor...