Diyarbakır Cezaevi tarih oluyor

12 Eylül darbesi sonrası adı işkence iddialarıyla anılan Diyarbakır Cezaevi’nin kapatılıyor. Cezaevinin yerine eğitim kompleksi yapılacak.

Diyarbakır Cezaevi tarih oluyor

Hükümetin Kürt açılımı için çalışmaları sürerken; bir yandan da geçmişte yaşanan acı olayların izleri silinmeye çalışılıyor.

1980 askeri darbesi sonrası adı hep kötü muamele ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi’nin taşınacağı haberini Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker verdi.

Tarım Bakanı Eker, Bağlar semtinde 45 dönümlük alana kurulu cezaevinin yerine de Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu eğitim kompleksi yapılacağını söyledi.

Bakan Eker, “Diyarbakır'ın toplumsal hafızasında çok iyi hatırlanmayan, demokraside büyük yaralar bırakan cezaevini taşıyacağız"dedi.

Cezaevinin yerine yapılması planlanan anadolu lisesi, genel lise, ilköğretim okulu, anaokulu ve spor tesisleri için yaklaşık 24 milyon TL kaynak aktarılacağı öğrenildi.

EN KÖTÜ 10 CEZAEVİ ARASINDA GÖSTERİLDİ
Darbe sonrasında Diyarbakır Cezaevi'nde yatan çok sayıda kişi, ağır işkenceye maruz kalmıştı.

Cezaevi, İngiltere’nin saygın gazetesi The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmişti.

1980 sonrası cezaevinde kalan kişilerden birçoğu yaşamını yitirirken, onlarca mahkum da sakat kalmıştı. Pek çok kez isyanlara sahne olan cezaevinde, açlık grevi eylemleri de yapılmıştı.

KİMLER KALMIŞTI?
Cezaevinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski milletvekilleri Nurettin Yılmaz, Celal, Paydaş, Mustafa Çakmak, eski Belediye Başkanı Mehdi Zana ile yazar Orhan Miroğlu ve şair Yılmaz Odabaşı da hapis yatmıştı.

Yazar Altan Tan'ın babası Bedii Tan da cezaevinde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitirmişti. Tan'ın ölümüyle ilgili olarak bir er 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hakkında birçok kitap ve makale yazılan cezaevi, birçok belgesele de konu oldu.

Sayfa Yükleniyor...