Diyarbakır'dan Afrika'ya ticaret köprüsü

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği üyesi 25 işadamı, 5 günlük Afrika turuna çıktı. İşadamları Afrika ile ticaret köprüsü kurmak amacıyla Kenya ve Burundi'nin bazı kentlerinde iş görüşmelerinde bulundu.

Diyarbakır'dan Afrika'ya ticaret köprüsü

Diyarbakırlı işadamları Afrika pazarına girmeye hazırlanıyor.


Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) üyesi bir grup işadamı, Kenya ve Burundi'ye giderek çeşitli iş görüşmelerinde bulundu, yatırım alanlarını inceledi.

Çeşitli temaslarda bulunan işadamları, özellikle tarım ürünleri ve inşaat alanlarında yatırım yapıp yapamayacaklarının altyapısını araştırdı.

İLK DURAK KENYA
İşadamlarının ilk durağı Hint Okyanusu'na kıyısı olan bir doğu Afrika ülkesi olan Kenya'ydı. Başkent Nairobi'de ilk olarak Ticaret Bakanlığı'nı ziyaret eden işadamları, Ticaret Bakan Yardımcısı Abdulrazak Adan Ali ile görüştü. Diyarbakır'lı işadamlarına ülkesindeki yatırım fırsatları hakkında bilgi veren Ali, ile Kenya arasındaki  ticari ilişkilerin sürekli arttığını söyledi.

Diyarbakır'dan Afrika'ya ticaret köprüsü - 1

Türk Hava Yolları'nın Nairobi ve liman şehri Mombassa'ya direkt uçuş başlattığını dile getiren Ali, ülkelerine yatırım yapacak işadamlarına her türlü desteği vereceklerini belirtti. Ülkesinin Uganda, Tanzanya, Burundi ve Ruanda ile gümrük birliği kurduğunu belirten Kenya Ticaret Bakan Yardımcısı Abdulrazak Adan Ali, sözlerine şöyle devam etti:

''Buraya yatırım yapacak işadamı aynı anda 5 ülkeye gümrüksüz mal satabiliyor. Malların ticareti, hareketi tamamen serbesttir. Ayrıca Sudan, Kongo ve Etiyopya'ya buradan mal göndermek mümkün. Kenya'da şirket kuran bir kişi aynı anda birçok ülkeye ulaşma fırsatına kavuşuyor. Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA) bünyesindeki 19 ülkeye Kenya üzerinden gümrüksüz satış yapılabiliyor. Buradan aynı zamanda kota sınırlamasına takılmadan Avrupa ve Amerika pazarına ulaşma imkanına da sahibiz."

Diyarbakır'dan Afrika'ya ticaret köprüsü - 2

DİGİAD Başkanı Alaattin Korkutata ise, Diyarbakır'daki iş alanları konusunda açıklamalarda bulundu. Korkutata, özellikle son yılların cazip yatırım alanlarından biri olarak kabul edilen mermercilik, madencilik ve tarım alanlarında işbirliği yapılabileceğini vurguladı.

Güneydoğulu işadamlarının ikinci durağı Yatırım Destek Ofisi oldu. Kenya Yatırım Destek Ofisi yöneticisi Roges Amisi ile görüşen işadamlarına ülkedeki yatırım imkanları konusunda bir brifing verildi.

İşadamları daha sonra Kenya'nın ikinci büyük şehri ve başlıca limanı olan Mombasa'ya geçerek incelemelerde bulundu.

İKİNCİ DURAK BURUNDİ
Diyarbakırlı işadamlarının Afrika turunun ikinci ayağı ise, Orta Afrika'da, Büyük Göller bölgesinde yer alan ülke olan Burundi'ydi.

Başkent Bujumbura'da, Ticaret Odası Başkanı Nuzaneza Antoine ile bir araya gelen işadamları, hangi alanlarda yatırım yapılabileceğini sordu. Ülkesinin her türlü yatırıma açık olduğunu belirten Antoine, hidro elektrik santrali kuran yatırımcılara devletin alım garantisi verdiğini belirterek, inşaat, mobilya ve tarım sektörlerinde de büyük fırsatlar bulunduğunu kaydetti.

Diyarbakır'dan Afrika'ya ticaret köprüsü - 3

İşadamları, farklı alanlarda somut projeler hazırlamak konusunda mutabakata vardı. Alçı sektöründe Avrupa'nın en büyük fabrikasına sahip olan Diyarbakır'daki Karlis firması, Doğu Afrika'ya yapı kimyasalları ihraç etmeye hazırlanıyor. Dış ticaret danışmanını Kenya'da iş görüşmeleri yapmak üzere bırakan işadamı Abdülkadir Karavil, her iki ülkenin de yatırımlar konusunda bakir olduğunu, gerekli altyapının sağlanması durumunda önemli iş fırsatlarının yarataılabileceğinin altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...