Doğa Araştırmaları Derneği'nden kuraklık uyarısı

1971 yılında Sulak Alanların Korunması Sözleşmesinin imzalandığı gün olan 2 Şubat, "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kabul ediliyor. Doğa Araştırmaları Derneği, son zamanlarda karşı karşıya kalınan kuraklık tehlikesine dikkat çekmek için, Dünya Sulak Alanlar Günüyle ilgili bir açıklama yayınladı.  Dernek, "Tehlike sanılandan daha büyük” uyarısı yaptı.

Doğa Araştırmaları Derneği'nden kuraklık uyarısı

Dünya iklim değişikliği sorununu tartışırken , kuraklık tehdidinden göllerin kurumasına ve su kaynaklarının kaybolmasına kadar önemli tehlikelerle karşı karşıya.

Bu alanlarda çalışmalar yürüten Doğa Araştırmaları Derneği, 2 Şubat Dünya Sulak alanlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Kuraklık tartışmasının görünmeyen yüzüne dikkat çeken Dernek, "Tehlike sanılandan daha büyük” uyarısı yaptı.

Doğa Araştırmaları Derneği, kuraklık tehdidinde su politikalarının önemine dikkat çekti.

1994'TE TÜRKİYE'DE İMZALADI

Doğa Araştırmaları Derneği’nin açıklamasında, dünyada sulak alanların yarıdan fazlasının kaybedilmesinden sonra hatalı uygulamaların farkedildiği ve 2 Şubat 1971’de RAMSAR (Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi) Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı belirtildi.

Bugün itibariyle 170 ülkenin sözleşmeyi imzalayarak taraf olduğu belirtilirken, Türkiye’nin de 1994’ten bu yana sözleşmeye taraf olduğu hatırlatıldı.

Dernek açıklamasında, sulak alanların kurumasının sebebinin kuraklık kadar hatalı uygulamalar olduğuna da dikkat çekti. Gölleri besleyen dereler üzerine yapılan baraj ve göletlere işaret edilirken yeraltı sularının hatalı kullanımının da önemli bir etken olduğu vurgulandı.

"2.1 MİLYAR İNSAN TEMİZ SUYA ERİŞEMİYOR"

Doğa Araştırmaları Derneği açıklamasında yer alan bilgilere göre, Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesinin imzaya açıldığı 2 Şubat günü, 1997 yılından bu yana tüm dünyada sulak alanların önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanıyor.

Dünya Sulak Alanlar Günü için bu yıl tema, “Sulak Alanlar ve Su” olarak belirlenirken, bu yılki kampanya sulak alanların gezegenimizdeki tatlı su miktarına ve kalitesine yaptığı katkıyı vurguluyor.

Bu çerçevede, dünyanın büyük bir tatlı su kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor. Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporuna göre, dünyada 2.1 milyar insan temiz suya erişemiyor.

"KULLANILMASI GEREKENİN 2-3 KATI SU KULLANILIYOR"

Her 10 kişiden 3'ü kirli su tüketiyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise her 90 saniyede, temiz suya erişemediği için bir çocuk hayatını kaybediyor.

Yaşamın temeli olan su, “geleceğin garantisi” olarak nitelendirilirken, özellikle Orta Anadolu’da tarımda kullanılması gerekenin 2-3 katı su kullanıldığı da ifade ediliyor.

Dernek, sorunun çözümü için kaçak ve yanlış su kullanımlarının önlenmesi çağrısı yaptı.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...