DP'nin yeni lideri Cindoruk

Demokrat Parti'nin 5. Olağanüstü Büyük Kongresi'nden Hüsamettin Cindoruk Genel Başkan olarak çıktı.

DP'nin yeni lideri Cindoruk

Demokrat Parti'nin yeni lideri Hüsamettin Cindoruk oldu.


Partinin 5. Olağanüstü Büyük Kongresi Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Başkan adaylarının konuşmalarının ardından 1. tur oylamasına geçilirken, hiçbir aday, başkan seçilebilmek için gereken delegelerin yarıdan fazlasının oyunu (560) almayı başaramadı; 944 geçerli oydan Hüsamettin Cindoruk 480, Süleyman Soylu 448, Mehmet Ali Bayar 16 oy aldı. Kongrede adaylığını açıklayan Ramazan Yazgan'a ise oy çıkmadı.

Kongrede 2. tur oylamada da adaylar gereken oy sayısına ulaşamayınca; 927 geçerli oydan Hüsamettin Cindoruk 535, Süleyman Soylu 389, Mehmet Ali Bayar 3 oy, 3. tur oylamaya geçilme kararı alındı ancak oylama öncesi Mehmet Ali Bayar ve Süleyman Zorlu adaylıktan çekildiklerini açıkladılar. Böylece Cindoruk 3. tura tek aday olarak girdi.

Delegelerin bir kez daha sandığa gittiği kongreyi, bu turda kullanılan 570 geçerli oyun 559'unu alan Hüsamettin Cindoruk kazandı ve Demokrat Parti'nin Genel Başkanı oldu. Cindoruk böylece uzun bir sürenin ardından aktif siyasete döndü. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Cindoruk'u destekleyen isimler arasındaydı.

Hüsamettin Cindoruk, kongre sürecinde yaptığı açıklamalarda, hedefini AKP'ye giden merkez sağ oylarını geri almak olarak açıklamış ve orta sağı yeniden toparlama sözü vermişti. Cindoruk, bir yıla kalmadan ANAP'la bütünleşmeyi sağlayacağını ifade etmişti.

"BARIŞ PARTİSİ HALİNE GELECEĞİZ"

DP'nin yeni lideri Cindoruk - 1

Hüsamettin Cindoruk, genel başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında da, ''Bu kongre bence kırat kazanmıştır. Yoksa bu kongreyi benim kazanmam, kaybetmem söz konusu değildir'' diyen Cindoruk, kıratı bütün birikimlerin üstüne koyarak ileri taşıyacaklarını ifade etti ve  '''de barış partisi haline geleceğiz'' dedi.

Cindoruk, ''Bu kongre sürecinde partiye, şahsıma, sayın Demirel'e yöneltilmiş haksız ithamların hiç birine cevap vermedim. Bir tek polemiğe girmedim. Hatta savunmaya geçmedim. Benim geçmiş siyasi hayatım açıkça kurşun geçmez bir yelektir. Bunu kimse denemesin. Bunca yıl çeşitli partilerde çeşitli görevlerde bulunmuş bir siyaset adamına yaşıyla ilgili itirazlar varken, kongre tarafından bu partinin genel başkanı seçilmesini, geleneklere, töreye bağlı kırat siyasetinin bir başarısı sayıyorum. Şimdi yeni bir başlangıç var. Çeşitli siyasi partilerin, ümitsiz kalmış bütün çevrelerin bütün siyasi kimlik ve kişilikleri birleştirmeye çalışacağız. Birleşik merkez partisi kurmaya çalışacağız.

Biz yeni bir siyasete eski politikacıyla başlıyoruz. Benim deneyimlerim, hüsranlarım, başarılarım, siyaseten aldığım dersler var. Onların hepsini yeni siyaset hayatımızda DP'ye taşıyacağız. Türkiye'nin kalkınması için el birliği yapacağız. Bir tek arkadaşım yerinden oynatılmayacaktır. Partiyi ihraç değil ithal partisi haline getireceğiz. Biz ihracatçı değil ithalatçı olacağız. İktidar partisinin kendi ölçeklerine çekilmesinde yardımcı olacağız. Küçük görünen partide büyük kongre yaptınız. Allah sizden razı olsun'' şeklinde konuştu.

SÜLEYMAN SOYLU'NUN ÇEKİLİŞ KONUŞMASI

DP'nin yeni lideri Cindoruk - 2 Soylu, oylama öncesi delegelere seslendiği konuşmada, "28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir" dedi.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, ikinci turda genel başkan adaylığından çekilmesinin ardından delegelere hitaben yaptığı konuşmada, bugün Türk siyasi tarihinin güzel günlerinden biri yaşandığını ifade etti.

''Büyük kongre kararını vermiştir. Bize düşen bu kararı kabul etmektir'' diyen Soylu, ''16 aydır bu siyasi hareketi büyük bir onurla, Türkiye'nin her tarafında bir tek yanlış yapmadan taşıdık. Benimle mücadele eden bu partinin bir tek tuğlasını ayağa kaldıran herkese minnetlerimi ve şükranlarımı ifade ediyorum.

Kırat, asil bir misyondur. Sırat-ı müstakimi bulacaktı. Tarih önünde de vicdanım olarak da hiçbir sorumluluğun sahibi değilim. Düşündüklerimi, inandıklarımı, misyon ve gelecek için gördüklerimi hem kamuoyuyla hem delegelerle paylaştık. Karar sizindir, kararınızın ülkemiz, milletimiz ve partimizin için hayırlı olmasını diliyorum.

Birinci turda adaylıktan çekilmeyi düşündük ama yetiştiremedik. Bu turda adaylıktan çekiliyoruz. Allah'a emanet olun'' şeklinde konuştu.

PERDE ARKASINDA DEMİREL VE ÇİLLER REKABETİ
Kongre salonunda 'Demokrat Parti Türkiye'ye iyi gelecek' afişleri dikkat çekti. Bugüne kadar Demokrat Parti'nin liderliğini yapmış isimlerin de posterleri salona asıldı.

Kongrede Hüsamettin Cindoruk'a Demirel dışında Necmettin Cevheri ve Mehmet Gölhan gibi önemli isimler de destek verdi.

Kongrede Süleyman Soylu'yu ise Tansu Çiller destekledi. Bu tabloya göre kongre Demirel ve Çiller arasında bir yarış da yaşanmış oldu.






1933 yılında İzmir'de doğan Cindoruk, Ankara'da Çankaya ilkokulunu, Atatürk Lisesini ve 1954'te Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi.

1955 yılından itibaren avukatlık yapan Cindoruk, Demokrat Parti, Adalet Partisi, Demokratik Parti, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi'nde il başkanlığı, kuruculuk ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

Cindoruk, 14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre'de Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanlığı'na seçildi. Genel Başkanlığı siyasi yasağı biten Süleyman Demirel'e bırakan Cindoruk, 1991'de TBMM başkanı seçildi ve iki yıl bu görevi sürdürdü.

Daha sonra DYP'den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. Partisi, Mesut Yılmaz başbakanlığındaki 55. hükümette koalisyon ortağı oldu.

18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimde Meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti.

İngilizce bilen Cindoruk evli ve 3 çocuk babası.





DP 5. Olağanüstü Büyük Kongresinde yapılan tüzük değişikliğiyle genel merkez taşınmazlarının üzerindeki tasarruf yetkisi genel kurula verildi.

Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen kongrede, mevcut tüzükteki taşınmazlarla ilgili yetki kullanımı değiştirildi.

Selanik ve Akay caddelerindeki partiye ait binalar ile Celal Bayar Köşkü'ne ilişkin Genel İdare Kurulu'na ait olan yetki kullanımı Büyük Kongre kararına devredildi.

Öte yandan amblemde yapılması planlanan Türkiye haritası bölümünün çıkarılmasına ilişkin teklif ise genel kurul tarafından reddedildi.




DP Kongresi'nde, genel başkan seçiminin ardından yetkili kurullara üye seçimine geçildi.

Tek listeyle girilen seçimler sonucu, Genel İdare Kurulu (GİK) şu isimlerden oluştu:

''Çağrı Erhan, Pınar Türenç, Ümit Pamir, Çınar Özen, Ahmet Kurşun, Selma Acuner, Ahmet Uyanık, Haydar Altıntaş, Ufuk Söylemez, Rıdvan Özer, Edip Safter Gaydalı, Orhan Keçeli, Hakkı Yılmaz, Adnan Çeltikçioğlu, Özden Özbilün, Muhtar Mahramlı, Cem Kılıç, Veysi Şahin, Gültekin Uysal, Salim Ensarioğlu, Hulusi Turgut, Halit Dağlı, Ahmet Han, Aydın Yardımcı, Ali Dünya, Gökberk Ergenekon, Bahattin Yücel, Hakan Öncel, Aytun Çıray, Nuri Efe, Sinan Ülgen, Arif Şimşek, Nevzat Arif Demirer, Adnan Turfan, Hüseyin Genç, Pınar Köksal, Ayşem Kalyoncu, Latif Sakıcı, Erdem Demirdağ, Erkut Şenbaş, Mümin Ekici, Ahmet Münir Yaşar, Tekin Enerem, Durmuş Alagöz, Yaşar Topçu, Zekeriya Er, Naim Eren, Muhammet Kelleci, Bülent Erinç, Rauf Bozkurt.''

Ayrıca 70 kişilik Merkez Karar Kurulu ile 21 kişilik Yüksek Haysiyet Divanı üyeliklerine de seçimler yapıldı.

Seçimlerin ardından kongre çalışmalarını tamamladı.

Sayfa Yükleniyor...