DTP'nin ardından Meclis'teki durum

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Milletvekili Aysel Tuğluk’a yasak getirilmesiyle birlikte partinin Meclis’teki grubu da sona erdi. Parti sayısı 3'e inerken, bağımsız milletvekili sayısı ise 30'a yükseldi.

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararından sonra bu partinin TBMM grubunun tüzel kişiliği de sona erdi.


Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararından sonra DTP’nin TBMM Grubu bugün itibarıyla düştü.

Böylece, bu partinin TBMM Başkanlık Divanında yer alan ''idare amiri'' kontenjanı da sona ermiş olacak.

Kapatılan DTP'nin, TBMM Genel Kurulunda 14 Aralık Pazartesi günü yapılacak olan 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde gruplar adına verilen söz hakkı da iptal edilecek.

DTP milletvekilleri yeni bir parti altında Meclis grubu oluşturmadığı sürece, bu partiye ayrılan grup odası ve Grup Başkanvekili odaları da boşaltılacak.

Yüksek Mahkeme kararının Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından sonra da Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri sona erecek.

Sayısı 19'a düşecek milletvekili grubu, 20. milletvekilini bulur ve bu milletvekilleri bir başka partiye geçerse yeniden TBMM Grubu oluşturabilecekler.

BAĞIMSIZLAR 30'A YÜKSELDİ
DTP Grubunun düşmesiyle Meclisteki bağımsız milletvekili sayısı da 30'a yükseldi. Partilere göre, sandalye dağılımı şöyle:

AK Parti: 338
CHP: 97
MHP: 69
Bağımsız Milletvekili:30
Demokratik Sol Parti: 8
Demokrat Parti: 1
Partisi: 1
Toplam: 544

BAĞIMSIZ GELİP GRUP KURMUŞLARDI
22 Temmuz 2007 seçimlerinde TBMM'ye bağımsız olarak giren 21 milletvekili daha sonra DTP'ye katılarak, Meclis grubu oluşturmuşlardı.

Öte yandan birçok milletvekili Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararını, Genel Kurul Salonundan ayrılarak, kulisteki televizyonlardan takip etti.

Sayfa Yükleniyor...