Dünya Aile Zirvesi’nde skandal

Başbakan Erdoğan’ın eşi ve kızıyla katıldığı, 105 ülkeden davetlilerin katıldığı Dünya Aile Zirvesi yemeğindeki gıdalarda yüksek oranda bakteri çıktı.

Esman Sultan Yalısı’nda 5 Aralık 2009 tarihinde 6. Dünya Aile Zirvesi’nin ardından bir akşam yemeği düzenlendi.

Sabah gazetesinin haberine göre Başbakanlık korumaları rutin tarama için laboratuvara levrek balığı, zeytinyağlı soğuk mezelerden çerkez tavuğu ve humus, tatlılardan kazandibi ve garnitür olarak bademli pilavdan aldıkları numuneleri gönderdi. Numune örneklerinden humus, çerkez tavuğu ve bademli pilavda yüksek oranda "Koli Basili" ve "Staph.aureus" bakterisi saptandı.

Hijyen uzmanı Doçent Doktor Uğur Günşen iki bakterinin şiddetli gıda enfeksiyonlarına neden olabileceğini söyledi. Olay Beşiktaş Kaymakamlığı'nın savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıktı.

Esma Sultan Yalısı'nın işletmesi, önemli davetlerde cathering hizmeti veren büyük bir şirket tarafından yapılıyor. Numuneleri inceleyen İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün 18 Aralık 2009 tarihinde hazırladığı rapor hijyen skandalını ortaya çıkardı.

Gıda kontrolörleri Mine Sevil Kara ve Gökhan Dik tarafından düzenlenen değerlendirme raporunda, o gece mönüde yer alan çerkez tavuğu, bademli pilav ve humus mezesinde normalin üzerinde "kanalizasyon bulaşığı" olarak bilinen "E.coli" (Koli Basili) ve "Staph.aureus" bakterisine rastlandığı belirtildi.

Skandal rapor üzerine Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu yaptı. Kaymakam Yücel suç duyurusunda, sorumluların TCK 185. maddeden yargılanmasını talep etti. İlgili maddenin içeriğinde, “...içilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak veya başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir" deniyor.

Sayfa Yükleniyor...