Dünya dışı yaşamın ipucu olabilir

Yerkabuğunun tam 3.5 kilometre derinliğinde bulunan kurtçuklar, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Üreme organları ve sindirim sistemleri de bulunan kurtçukların ‘kaynar suda’ yaşayabildiğini belirleyen bilim adamları bunun dünya dışı yaşamın da ipucu olabileceği fikrindeler...

Dünya dışı yaşamın ipucu olabilir

Amerikalı bilimadamları, Güney Afrika’daki altın madenlerinde buldukları yeni bir tür kurtçuğun, Dünya’da yeryüzünün en derin noktasında yaşayan kara hayvanı olduğunu açıkladı. ABD’de bulunan Princeton Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir ekip, “Halicephalobus mephisto” adı verilen yeni tür kurtçukların yüzeyden 3,5 km aşağıda bulunduğunu belirledi.

Hürriyet'in haberine göre, keşiften önce sadece tek hücreli bakterilerin bu kadar derinde yaşayabileceğini düşünen bilimadamları, bakteriyle beslenen 700 metre ile 3,5 km arasındaki çeşitli derinliklerde bulunan bu kancalı kurdun sadece 0,5 mm boyunda olduğunu ve yüzeyden bu kadar aşağıda çatlaklar arasından sızan 48 santigrat derecelik suda yaşadığını kaydettiler.

Sinir hücrelerine, üreme organlarına ve sindirim sistemine sahip olan bu canlılar bilimadamlarınca ‘cehennem kurtları’ olarak adlandırılıyor.

Bulgularını Nature dergisinde yayınlayan araştırmacılar, keşiflerinin dünya dışı yaşam arayışları ve astrobiyoloji için de önemli yansımaları olacağını belirterek, özellikle Mars’ta eskiden yaşam varsa, şimdi Kızıl Gezegen’in iyice derinlerinin incelenmesi gerektiğini kaydediyor.

Amerikalı bilimadamları, Mars’taki yaşam evrilmesinin yeraltında devam ediyor olabileceğinin altını çiziyor.

Sayfa Yükleniyor...