Dünya için "hayal kırıklığı"

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi ilk sayfasından yer verdiği haberinde 2020'ye dek küresel bir iklim anlaşması sağlanması hedefinden vazgeçildiğini duyurdu.

Dünya için "hayal kırıklığı"

Haberde, dünyanın en zengin ülkelerinin hükümetlerinin, iklim değişikliğine karşı önümüzdeki on yıl içinde uygulanabilecek, yeni bir küresel anlaşma imzalama planlarından vazgeçtikleri yazılıyor.

Guardian bunun, küresel ısınma yoluyla çevre üzerinde yıkıcı sonuçları olabileceği yorumunu yapıyor.

Gazetenin çevre muhabiri Fiona Harvey, gelecek hafta Güney Afrika'nın Durban kentinde başlayacak iklim zirvesi öncesi, dünyanın önde gelen ülkelerinin 2016'dan önce herhangi bir iklim anlaşması beklemediklerini gizli olarak itiraf ettiklerini belirtiyor.

Dünya hükümetleri, 2009'daki Kopenhag iklim zirvesinin karmaşayla sonuçlanması üzerine, 2012'ye dek yeni bir anlaşma imzalanacağını vaat etmişti.

Sera etkisine yol açan gazların azaltılması konusunda, uluslararası düzeyde tek bağlayıcılığa sahip anlaşma olan Kyoto Protokolü'nün süresi 2012'de dolacak.

Guardian'ın aktardığına göre İngiltere, Avrupa Birliği, Japonya, ABD ve diğer zengin ülkeler bir anlaşmadan vazgeçmeyi tercih etme konusunda uzlaştı, Birleşmiş Milletler de bu durumu kabullenmiş görünüyor.

Kalkınmakta olan ülkeler ise bu duruma tepkili.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın baş ekonomisti Fatih Birol'la görüşen Guardian, Birol'un "2017'de uygulamaya konacak uluslararası bir anlaşmaz sağlayamazsak, küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutma kapısı sonsuza dek kapanır" dediğini aktarıyor.

Bu artış oranı, iklim değişikliğinin etkilerinin geri dönüşü olmayan bir noktaya taşınması anlamını taşıyor.


Sayfa Yükleniyor...