Dünya kadar oyunla 17. kez...

10 Haziran'a kadar sürecek 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, yine dolu dolu bir program sunuyor.

Dünya kadar oyunla 17. kez...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl dördüncü kez AYGAZ ve OPET sponsorluğunda düzenlenen, 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programında yurtdışından 9 tiyatro ve dans topluluğu ile ’den seyirciyle ilk kez buluşacak 30’a yakın oyun, dans, performans ve özel gösteriler yer alıyor.

Festival kapsamında, 18 farklı mekânda sahnelenecek 90 gösterinin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları da gerçekleşecek.

17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Biletleri 3 Nisan Cumartesi günü satışa çıkıyor.

iŞTE FESTİVALİN PROGRAMINDAN AYRINTILAR:

HEKATE’NİN ŞARKISI – KRATER YAPIM
17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs Pazartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Açılış Töreni’nin ardından Krater Yapım’ın Hekate’nin Şarkısı başlıklı oyunu ile başlıyor. Selim Atakan’ın Shakespeare’in metin ve şiirleri üzerine yaptığı bestelerden oluşan bu müzikli gösteriyi Engin Alkan yönetiyor ve üç kadın ‘şarkıcı-oyuncu’ ve bir erkek ‘dansçı oyuncu’ dizeleri yorumluyorlar.

10 Mayıs Pazartesi, saat 20.30, Cemal Reşit Rey
28 Mayıs Cuma, saat 20.30, Caddebostan Kültür Merkezi
29 Mayıs Cumartesi, saat 20.30, Caddebostan Kültür Merkezi

JOHN MALKOVICH ŞEYTANİ KOMEDYA'DA
ŞEYTANİ KOMEDYA – JOHN MALKOVICH’LE PODIUMARTISTS
14 Mayıs Cuma, saat 20.30, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı

John Malkovich’in başrolünü oynadığı, Avrupa sahnelerinde büyük ses getiren yapım Şeytani Komedya, İstanbul Tiyatro Festivali’nde. 'Barok orkestra için oyun' olarak tanımlanan bu yapıtı hayata geçiren Avusturyalı ekip Podiumartists Micheal Struminger, Martin Haselbock, Birgit Hutter gibi ünlü isimlerden oluşuyor. Festivalin bu yıl en çok ses getirecek yapımlarından biri olacak oyunda, John Malkovich’e sahnede Viyana Akademi Orkestrası’nın seslendireceği Vivaldi, Handel, Gluck, Haydn ve Mozart’ın eserleri ile Unterweger’in kadınlarını temsil eden iki soprano eşlik edecek.

Dünya kadar oyunla 17. kez... - 1

DAVA – MÜNCHNER KAMMARSPIELE
16 Mayıs Pazar, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
17 Mayıs Pazartesi, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Her çalışmasıyla adından söz ettiren Alman tiyatrosunun yaramaz yönetmeni Andreas Kriegenburg’un yenilikçi yorumuyla Franz Kafka’nın romanı Dava, festivalde seyirciyle buluşuyor.

Dava’nın kahramanı Josef K. kendini bir gün sebebini anlamadığı bir suç nedeniyle mahkeme karşısında bulur. Bay K.’nın yargılanma süreci ile otoriter bürokrasinin alaycı bir portresini çizen Dava, Kriengenburg’un çağdaş sanatla iç içe geçen son derecede özgün sahne tasarımıyla da dikkat çekiyor. Dava’da, Bay K’nın yargılanma süreci, yavaş yavaş izleyiciye doğru eğilen ve oyuncuların üzerinde dengelerini koruyarak gerçeküstü koreografiler sergiledikleri göz şeklinde dairesel bir platform üzerinden aktarılıyor.

CINECITTA APERTA – VOLKSBÜHNE AM ROSA-LUXEMBURG-PLATZ
12 Mayıs Çarşamba, saat 20.30, Haldun Taner Sahnesi
13 Mayıs Perşembe, saat 20.30, Haldun Taner Sahnesi

Tiyatro sanatına 21. yüzyıl için yeni bir biçim kazandırma arayışını sürdüren yazar ve yönetmen René Pollesch’in sıradışı projesi Ruhr Üçlemesi’nin ikinci bölümü Cinecitta Aperta Festivalin ses getirecek yapımlarından olacak. Cinecitta Aperta, festival kapsamında ilk defa kapalı bir mekânda sahnelenecek.

Dünya kadar oyunla 17. kez... - 2

DÜNYANIN İLGİYLE İZLEDİĞİ BUDİST RAHİPLER
SUTRA – SIDI LARBI CHERKAOUI / SADLER’S WELLS LONDON
2 Haziran Çarşamba, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
3 Haziran Perşembe, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Bir yanda Londra’nın dünyanın ünlü dans merkezi Sadler’s Wells, öte yanda çağdaş dansın usta isimlerinden Sidi Larbi Cherkaoui ve Çin’de bulunan Budist Shaolin Tapınağı Rahipleri, İstanbul Tiyatro Festivali’nde aynı sahnede buluşuyor…

ELEKTRA – SCOT
26 Mayıs Çarşamba, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
27 Mayıs Perşembe, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Festival izleyicisinin önceki yıllardan “Diyonisos” ve “Ivanov” yorumuyla tanıdığı Japonya’nın en ünlü ve en etkili tiyatro yönetmeni Tadashi Suzuki ve topluluğu SCOT, bu kez “Elektra”yla geliyor İstanbul’a. Suzuki’nin klasik metinden ve Hofmannsthal’ın yüzyıl başı özgün Sofokles uyarlamalarından yola çıkarak yorumladığı “Elektra”, 26 Mayıs Çarşamba ve 27 Mayıs Perşembe akşamları saat 20.30’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.

CIVA & ÖLÜ 1 – KO & EDGE
4 Haziran Cuma, saat 20.30, Garajistanbul
5 Haziran Cumartesi, saat 20.30, Garajistanbul

Türkiye’de Japon Yılı etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez Türkiye’ye gelen Ko Murobishi, muazzam beden kullanımıyla izleyiciyi etkisi altına alacak solo dansı Cıva’nın yan sıra Ko&Edge grubuyla birlikte Ölü 1 adlı performansını sergileyecek. Cıva’da Murabishi’nin muazzam bedeni ölümle yaşamın sınırları arasında gezinirken, Ölü 1 başlıklı ikinci bölümde dansçıların bedenleri ile izleyicilerin hayalgücünün sınırlarını zorlayacak.

YOROBASHI & BAHAR AYİNİ – NEW NATIONAL THEATRE-TOKYO
8 Haziran Salı, saat 20.30, Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Japon “noh” dansı ve çağdaş figürleri ustaca harmanlayan “Yoroboshi” hareket ve ses bütünleşmesi üzerinde duruyor. Bahar Ayini, bir kadın ve bir erkek dansçının canlı piyano müziği eşliğinde gerçekleştirdikleri şiirsel bir düet…

Dünya kadar oyunla 17. kez... - 3

PICCOLO VE BİR GOLDONI KLASİĞİ
TATİL ÜÇLEMESİ – TEATRO UNITI PICCOLO & TEATRO DI MILANO
29 Mayıs Cumartesi, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
30 Mayıs Pazar, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

İnsanlık halleri üstüne zarif bir eleştiri niteliğindeki Tatil Üçlemesi, İtalya’da ünlü bir sinema oyuncusu olarak da tanınan Toni Servillo’nun rejisi üçlemenin en ilginç bölümlerini anlamlı bir bütün içinde birleştirerek izleyiciye sunuyor. Bir tatil komedisi mi, yoksa tatil trajedisi mi? Karar izleyiciye kalmış. New York, Londra, Paris, Berlin, Tokyo ve tabii ki Milano’da çok güzel eleştiriler alan, her gittiği yerde kapalı gişe oynayan bir oyun.

DAMITILMIŞ KIRMIZI – TONEELHUIS ANTWERP & RO THEATER
9 Haziran Çarşamba, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
10 Haziran Perşembe, saat 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Hollandalı yazar Jeroen Brouwers’in aynı adlı otobiyografik romanından uyarlanan oyun, İkinci Dünya Savaşı’nda Japon esir kamplarını bir çocuğun gözünden anlatıyor.



İstanbul Tiyatro Festivali programında yine İstanbul’da ilk kez seyirciyle buluşacak yapımlar ve özel gösteriler yer alacak. Tiyatro, dans ve performans gösterilerinin yanı sıra edebiyat/tiyatro/şiir okumalarına da yer veriliyor.

• İstanbul Şehir Tiyatroları, Turan Oflazoğlu’nun yazdığı ve Engin Uludağ’ın yönettiği Yine Bir Gülnihal adlı oyunu büyük Türk bestecisi Dede Efendi’nin yaşamını sahneye taşıyor. Oyun, İstanbul’un tarihi mekânlarından birinde ve ünlü müzik grupları ve sema topluluklarının katılımıyla zenginleşiyor.

• Ayşenil Şamlıoğlu , İstanbul Şehir Tiyatrosu dramaturglarıyla birlikte hazırladığı Edebistanbul projesinde “şehirden geçen öyküler”e yer veriyor. Bu kente aşık edebiyatçıların, şairlerin yapıtlarını yeni bir okumayla izleyiciye sunuyor. Festival süresince gerçekleştirilecek olan okumalar ücretsiz olarak sunuluyor

Anton Çehov’a Selam
• Bir Çehov klasiği olan Vanya Dayı, Nesrin Kazankaya’nın çevirisi ve yorumu, Şafak Eruyar’ın dramatujisi ve de zengin bir oyuncu kadrosuyla bir Tiyatro Pera yapımı olarak yer alıyor festivalde.

• Trevor Griffiths’in Çehov’un Plathenov’undan esinlenerek yazdığı “Piyano”, Talimhane Tiyatrosu ve Akbank Sanat ortak yapımı olarak. Mehmet Ergen’in rejisi ve Tilbe Saran, Cüneyt Türel, Esra Bezen Bilgin, Serhat Tutumluer’in yorumlarıyla seyirciyle buluşuyor. Cem Mansur’un yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası da bu bütünün önemli bir parçası olarak bu gösteriye katılıyor.

• Tiyatro Oyunbaz festivale “Martı” ile katılıyor. Anton Çehov’a gönderilen selam niteliği taşıyan oyun eylemsizlik içinde uyurgezer gibi yaşayan bir kesim ve Çarlık Rusya’sının son günlerinde insanlık hallerinin etkili bir şekilde ele alınışını işliyor. Oyunun yönetmeni Abdullah Cabaluz.

Dünya kadar oyunla 17. kez... - 4 Martı

Farklı Renkler, Farklı Çizgiler, Buluşmalar
• Tiyatro Krek festivale Berkun Oya’nın yazıp yönettiği kısa oyunu Hoop Gitti Kafa’yla konuk oluyor.

• Soft G Productions’ın yapımı, ödüllü genç İngiliz oyun yazarı Charlotte Jones’un son çalışması Airswimming’i yine genç bir yönetmen olan Natasha Pryce’ın yorumu ve iki Türk sanatçı Lara Agar Stoby ve Esin Alpogan Harvey’in yorumlarıyla izleyiciyle buluşuyor. Buna, İngiltere-Türkiye buluşması da diyebiliriz.

• İstanbul Devlet Tiyatroları, Irwin Shaw’ın savaş karşıtı ve şiddeti sorgulayan unutulmaz eseri Ölüleri Gömün’ü Şakir Gürzumar’ın yorumuyla ele alarak günümüz dünyasının gündelik konuları haline gelen şiddet, savaş, politika üzerine tartışmalar açıyor.

• Semiha Berksoy Opera Vakfı Stüdyo Sahnesi Yunan ve dünya şiirinin büyük ustası Yannis Ritsos’un “İsmene” adlı oyunuyla Festivale konuk oluyor. Cevat Çapan’ın çevirdiği dramatik üslupla yazılmış olan bu monolog iktidar, aşk, cinsellik, din, özgürlük temalarını işliyor. Oyunun yönetmeni Zeliha Berksoy.

• Onuncu yılını kutlayan Tiyatro Boyalı Kuş, Henrik Ibsen’in kadın özgürleşme hareketiyle özdeşleşmiş Nora: Bir Bebek Evi adlı oyununu Nora/Nurê adıyla, Kürt sanatçılarla ve Kürtçe olarak sahneliyor. Yönetmen Jale Karabekir eseri, tiyatronun çizgisiyle örtüşen, çağdaş feminist bir yorumla ele alıyor.

Dünya kadar oyunla 17. kez... - 5 Nora

• Euripides'in ölümsüz tragedyası Troyalı Kadınlar, Türkiye–Yunanistan ortak yapımı olarak, Oyuncular Tiyatro Grubu tarafından, Yılmaz Onay'ın çevirisiyle sahneleniyor. Süpervizörlüğünü George Ballis’in üstlendiği oyunu Selma Köksal yönetiyor. Oyun, günümüz dünya düzeniyle kurulacak ilginç paralelliklerle ve savaş karşıtı özüyle dikkat çekiyor.

• Çetin Sarıkartal, Albert Camus’nün Yanlış Anlama adlı oyununu yeni bir yorumla sergiliyor.

Özel Gösteriler
• Genco Erkal 35 yıldır Nâzım Hikmet’le hesaplaşan bir sanatçı. 2010’da Dostlar Tiyatrosu sanatçının Mart ayında perde açan yeni yapıtı “Kerem Gibi: Nâzım Hikmet’le 35 Yıl” oyunu ile konuk oluyor festivale.

• Semaver Kumpanya, Shakespeare’in ilk eserlerinden ve en kanlılarından biri kabul edilen Titus Andronicus’u bu kez genç yazar Sinan Fişek uyarlamış sahneye ve Işıl Kasapoğlu yorumulamış. Fişek’in Manzum Maganda Faciası adını verdiği özel uyarlama, şiddet üzerine yazılmış bu tragedyayı çok katmanlı bir biçimde ele alıyor.

• Ferhan Şensoy tarafından kurulmuş olan Ortaoyuncular bu yıl kuruluşlarının 30. Yılını “Ruhundan Tramvay Geçen Adam” adlı kabare ile kutluyorlar. Bir Karl Valentin-Ferhan Şensoy yapımı olarak Hitlerengiz Almanya’dan farklı sulara doğru akan bir ‘Ferhangi’ bir oyun.

Dünya kadar oyunla 17. kez... - 6 Ruhundan Tramvay Geçen Adam

• Mahir Günşiray ve Tiyatro Oyunevi projesi olan “Son Bir Kez” adlı oyun, yeni metinler, yönetmenler üretmeye yönelik bir çalışma. Projede 5 genç yönetmen 5 yazarın kısa oyunlarını yönetiyorlar. Aslı Erdoğan, Bejan Matur, Beliz Güçbilmez, Ece Temelkuran, Murat Uyurkulak, Şamil Yılmaz, Ümit Kıvanç “Son Bir Kez”in yazarları...

Dans
• IDT+ / İstanbul Dans Tiyatrosu Topluluğu’nun yeni yapımı Kaygan Zeminde Düşler, Geyvan McMillen, Tan Temel, Sernaz Demirel koreografisiyle insanın düşleri içinde sona doğru yolculuğunu anlatıyor.

• Ayşe Orhon’un koreografisini yaptığı ve yorumladığı Hava sesin şekil alışını, şeklin “ses alışını” anlatan bir deneme. Safiye Ayla’nın 1928’de kayıt edilen Bayati gazeli oyunun saklı omurgasını oluşturuyor. .

• Şafak Uysal’ın tasarladığı ve yönettiği Kayıp Çocuklar Şehri’nde [laboratuar], her güne ‘yeniden’ başlayan bir şehirde zamanın elini ayağını çektiği bir barda uykuları gelsin diye içen, hep lüzumsuz şeylerden konuşan bir adam ve bir kadınlayız. Stop-motion, animasyon gibi kaynaklardan esinlendiği bu çalışmada Şafak Uysal, dans-tiyatro, ses-imge, metin-hareket, dekor-kostüm, icracı-teknisyen gibi ikililer arasındaki ilişkiyi sorguluyor.

• Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın “Ararken”i insanın kendini bulması, keşfetmesi, içindekilerle yüzleşmesi, bilmediği belki de korktuğu yönleriyle hesaplaşması üzerine bir ev gösterisi. Bir arayış hikâyesi…

ONUR ÖDÜLLERİ
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri bu yıl iki önemli sanatçıya sunulacak: Türk tiyatrosuna yıllardır oyuncu, yönetmen, eğitimci olarak yaptığı değerli katkılardan dolayı Erol Keskin ve de dünya tiyatrosunun yakından tanıdığı Japon yönetmen, eğitimci, yazar Tadashi Suzuki.

Ayrıntılı bilgi ve tüm oyunlarla ilgili detaylar için: www.iksv.org/tiyatro

Sayfa Yükleniyor...