Dünya müzeleri neden Türkiye'ye kapalı?

En prestijli 17 müzenin sanat eserlerini sanal ortamda incelemeye açan Google Art Project sayfalarına Türkiye'den erişilemiyor.

Dünya müzeleri neden Türkiye'ye kapalı?

Google 2 Şubat 2011'de hizmete soktuğu yeni hizmeti Google Art Project (Google sanat Projesi) ile dünyadaki 17 saygıdeğer uluslararası müze ile gerçekleştirdiği işbirliği ile, internet kullanıcılarına dünya ölçeğindeki galerilerde çevrim içi dolaşma imkanı sunuyor.

17 Müze'deki toplam 1,060 sanat eseri yüksek çözünürlükle kullanıcıların beğenilerine sunuluyor. Her kurum "Gigapiksel Sanat Eseri" olarak ayrıca bir parça seçti. Google bu sanat eserini " süper yüksek çözünürlük ya da "gigapiksel fotoğraf yakalama" teknolojisiyle fotoğrafladı. Bu, 7 milyar pikselllik bir elektronik görüntüye ulaşmaya eşdeğer. Böylece çevrim içi ziyaretçiler bir eseri gerçeğini çıplak gözle görenlerden daha detaylı bir şekilde, mikroskopik ölçekte ayrıntıları, bir ressamın fırça darberleri de dahil olmak üzere, inceleyebiliyor.

Bu "gigapiksel"'lik sanat eserleri genelde özel bir kolleksiyonun öne çıkan eserleri oluyor. Örneğin Uffizi müzesindeki Botticelli'nin "The Birt of Venus" (Venüs'ün doğuşu) adlı eseri. Ulusal Galeri'deki koleksiyondan seçilen "gigapiksel sanat eseri" ise Holbein'ın 'Ambassodors'ı (Elçiler).

Fakat bütün dünyada 2 Şubat'ta internet kullanıcılarına sunulan bu hizmet, 'de aradan 5 gün geçmiş olmasına rağmen ulaşılamıyor. Sebep henüz netleşmedi ancak devlet tarafından adres bazlı uygulanan bir sansür de söz konusu değil.

Zira internet sitesine ulaşılmaya çalışıldığında ne TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) ne de savcılık tarafından konulan bir açıklama bulunuyor.

Bilişim Hukukçusu Doç. Dr. Yaman Akdeniz, özetle Google ile Türkiye'deki bazı şirketler arasında, örneğin telif hakları gibi, halihazırda süren davalardan ötürü, ortak IP kullanımına bağlı olarak davalık IP adresinin engellenmesinden dolayı erişim sağlanamıyor olabileceğini söylüyor.

Eleştiri ise Google'ın, daha önce kısa süreliğine de olsa başka Google hizmetlerinin aksamasına neden olan sorunlar karşısında derdini neden anlatamadığına odaklanıyor. Zira bu durumda Türkiye'deki kullanıcılar eş zamanlı olarak dünyadakiler ile bu hizmetlerden yararlanamıyor.

Sayfa Yükleniyor...