Dünyanın en 'yuvarlak' kaplumbağası

Bilim insanları, 60 milyon yıl önce yaşamış olan ve dönemin en büyük yılanı Titanoboa bile daha obur olduğu anlaşılan ‘yuvarlak’ bir kaplumbağa keşfetti.

Dünyanın en 'yuvarlak' kaplumbağası

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da bulunan dev kaplumbağanın kabuğu, neredeyse bir tekerlek kadar yuvarlak. Cerrejón kömür madenindeki La Puente çukurunda bulunan kaplumbağa kabuğu, aynı yerde yapılan önemli keşiflere bir yenisini ekledi.

Aynı madende daha önceden Cerrejonisuchus improcerus ve Acherontisuchus guajiraensis timsah türlerine ait fosil bulunmuştu. Timsahların yanı sıra, küçük bir araba boyutundaki  Carbonemys cofrinii ve kalın kabuklu Cerrejonemys wayuunaiki kaplumbağa türlerinin fosilleri de Cerrejón madeninden çıkarılmıştı.

Dinozorların yok olmasının ardından vahşi doğaya egemen olan dev kertenkeleler, küçük canlıların yanı sıra birçok büyük hayvanı da avlıyordu. C. improcerus timsahı, boyu neredeyse 14 metreyi bulan Titanoboa yılanı için çok kolay bir avdı. Timsahın boyu ise 1.8 ile 2.1 metre arasında değişiyordu.

Dünyanın en 'yuvarlak' kaplumbağası - 1 Dev kaplumbağanın kabuğu.

'TROPİK' KAPLUMBAĞALARDAN
Puentemys mushaisaensis olarak adlandırılan kaplumbağanın kabuğu, 1.5 metre genişliğinde. Kaplumbağanın büyüklüğü, dinozorların yok olmasının ardından patlayan kertenkele nüfusunun ne kadar elverişli bir ekosistemde yaşadığına da işaret ediyor.

Dünyanın en 'yuvarlak' kaplumbağası - 2 Titanoboa'ya ait bir çizim.

Araştırmacılar, normal boyuttaki timsahları rahatlıkla yutsa da, Titanoboa’nın ağzını ardına kadar açmasına rağmen P. Mushaisaensis’i ısırmayı başaramadığını belirtti. Panama’nın Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü’nden Carlos Jaramillo, “Soğukkanlı kaplumbağanın çok geniş bir kabuğa sahip olması, güneşten de yeterince ısı toplamasını sağlıyordu” dedi. Jaramillo, “P. Mushaisaensis’in kabuğu, normal kaplumbağalara göre çok daha yuvarlaktı” dedi.

Dünyanın en 'yuvarlak' kaplumbağası - 3 Anaconda (solda) ve Titanoboa (sağda) omurgaları.

Bilim insanları, on milyonlarca yıl önce kertenkele ve diğer hayvanların devasa boyutlara ulaşmasının birçok sebebe bağlı olabileceğini düşünüyor. Bunlar arasında çok çeşitli gıda seçeneği, büyük bir yaşam alanı ve iklim değişikliği bulunuyor. Örnek olarak, sıcak hava P. mushaisaensis ve benzeri soğukkanlı hayvanların vücut sıcaklıklarını dengelemeleri için çok ideal bir çevre faktörüydü. 

Dünyanın en 'yuvarlak' kaplumbağası - 4 Titanoboa kemikleri.

Sayfa Yükleniyor...