Dünya’nın Uyduları

Bilim adamları, Dünya’nın bir zamanlar birden fazla uydusu olabileceğine dair teorileri tartışıyorlar.

Dünya’nın Uyduları

Ay’ın oluşumu, büyük bir gezegenin Dünya’ya çarpmasıyla ilgili teoriyle açıklansa da, yeni geliştirilen bir bilgisayar modeli, böylesi bir çarpışmanın meydana getirdiği tek uydunun Ay olmayabileceğini ifade ediyor. NASA Uzay Bilimleri ve Astrobiyoloji Bölümü’nden Jack Lissauera, çarpışmanın bazı küçük uyduları da meydana getirmiş olabileceği görüşünde.

Lissauera’nın çalışma grubu, söz konusu çarpışmadan saçılan parçaların Lagrange Noktaları’nda – iki cismin çekim güçlerinin birbirilerini yok ettikleri stabil noktalar – kalmış olabileceklerini öne sürmekteler. Truvalı adını verdikleri bu küçük uyduların da, yaklaşık 100 milyon yıl boyunca Dünya’nın yörüngesinde kalmış olabileceklerini düşünüyorlar.

Zaman içinde, diğer cisimlerin çekim güçleri, Dünya’nın yörüngesini az da olsa değiştirmektedir. Bu da, çalışma grubuna göre, küçük uyduların stabil hallerini kaybetmelerine ve bir cismin çekim gücüne yakalanmaları anlamına geliyor. Bilim adamları, bu noktadan sonra, uyduların şu anda “herhangi bir yerde olabileceklerini” veya tamamen yol olduklarını iddia ediyor.

Astrofizikçi Matija Cuk’un oluşturduğu benzer bir modele göre ise, onlarca kilometre enindeki asteroit benzeri cisimlerin, milyarlarca yıl boyunca stabil biçimde bir nevi Dünya uydusu olarak kalmaları mümkün. Böyle bir durumda ise Dünya’nın, bir süre için, Ay’dan daha çok parlak yıldızlara benzeyen küçük uyduları olduğu da üzerinde çalışılacak bir teori olarak ortaya çıkıyor.

http://www.nation.com.pk/pakistan-news-newspaper-daily-english-online/Entertainment/09-May-2009/Did-Earth-used-to-have-more-than-one-moon

Sayfa Yükleniyor...