Dünyayı "evde" kurtar

Gündelik hayatta doğaya telafisi imkansız zararlar verdiğimize dikkat çeken uzmanlar, evdeki bir takım alışkanlıkların değiştirilerek insan kaynaklı olumsuz etkilerin en aza indirilebileceğini söylüyorlar.

Dünyayı "evde" kurtar

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Çağatayhan Ersü, bilinçsizce tüketim ve hoyratça kullanımın doğadaki kaynakların çabuk tüketilmesine ve yok olmasına neden olduğunu belirterek, teknolojinin hızla gelişmesinin bilinçsiz tüketimi daha da hızlandırdığını kaydetti. ''Her yeni güne küresel reklam ve pazarlama dünyasının yönlendirdiği farklı bir tüketim isteği ve arzusuyla uyanıldığını'' ifade eden Ersü, bu tüketim halinin doğada büyük bir baskı kaynağı olduğunu söyledi.

Tüketim sonucu oluşan atıkların bilinçsiz şekilde doğaya bırakıldığını anlatan Ersü, çevrenin bu hızla kirletilmeye devam edilmesi halinde doğal kaynakların tükeneceğini, kuraklık, açlık ve yoksulluğun daha da çok artacağını söyledi.

Ersü, nüfus artışı da göz önünde bulundurulduğunda insan kaynaklı olumsuz etkilerin her geçen gün daha da artacağını vurgulayarak, kaynaklar tükenmeden olumsuz alışkanlıkların değiştirilerek, koruyucu tedbirlerin yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.
        
EVDE NELER YAPILMALI
         
Çağatayhan Ersü, çoğu kişinin gündelik hayatında dikkat etmediği davranışların aslında çevreye çok büyük zararlar verebildiğine dikkati çekti.

Evsel kaynaklı su kirliliğinin yüzde 25'inin kullanılmış bitkisel atık yağlardan kaynaklandığını belirten Ersü, 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiğini bildirdi.

Buna rağmen çoğu kişinin kullanılmış yağları lavaboya döktüğünü belirten Ersü, bu yağların zamanla kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve borunun daralmasına neden olduğunu, bunun sonucu olarak da bir süre sonra kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale geldiğini kaydetti.

Bu tarz atıkların su arıtma sistemlerine de zarar verdiğine dikkati çeken Ersü, kullanılmış yağların lavaboya dökülmek yerine ayrı kaplarda toplanıp, uygun koşullarda imhası için ilgili kurumlara teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Ersü, son yıllarda atık pillerin toplanması için bilinçlendirme kampanyaları yapılmasına rağmen de halen çoğu evde bu tarz atıkların evsel atıklara karıştığının altını çizdi.

Evsel atıkların içine karışan pillerin bir süre sonra eriyerek doğaya sızdığını belirten Ersü, bunun sonucunda da toprağın, yer altı ve yer üstü sularının kirlendiğini kaydetti.

Atık pillerin evdeki çöplerle birlikte atılmaması gerektiğini vurgulayan Ersü, ''Evlerde piller belirli bir yerde biriktirilmeli. Mümkün olduğunca şarj edilebilir piller tercih edilmeli.  Bazı üniversiteler, dernekler ve belediyeler atık pil toplama projeleri yürütüyorlar. Toplayıp biriktirilen piller buralara teslim edilebilir'' dedi.

Ersü, geri dönüşümü mümkün olan atık kağıtların ve cam şişelerin de evsel atıklardan ayrı toplanması gerektiğini belirterek, doğayı korumak için ilk adımın evde atılması gerektiğini kaydetti.

Evde alınacak bu tarz önlemlerin doğayı korumak adına çok önemli sonuçlar vereceğini belirten Ersü, çevre bilincinin çocuklara da aşılayarak sürdürülebilir olmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...