Dünya'yı içine alacak kadar büyük

Cassini uzay aracı, Satürn'ün kutup noktasında kopan dev fırtınayı görüntüledi.

Dünya'yı içine alacak kadar büyük

Satürn’ü ve uydularını 2004’ten bu yana yakından takip eden Cassini ve beraber çalıştığı Huygens uzay aracı, 27 Kasım günü Dünya’ya çok etkileyici bir fotoğraf gönderdi.


Fotoğrafta, Satürn’ün kuzey kutbunda kopan şiddetli fırtınaların oluşturduğu dev bir girdap görülüyor. Gök bilimciler, girdabın büyüklüğünü yaklaşık 25 bin km olarak açıkladı. Bu özelliğiyle, dev girdap 12.442 km'lik çapı bulunan Dünya'yı içine alabilecek kadar büyük. Satürn, Dünya'nın 9.41 katı büyüklükte.

Gaz devi olan Satürn, ayak basılacak bir yüzeye sahip olmadığı ve çok hızlı bir dönüş hızına sahip olduğu için Güneş Sistemi’ndeki en hızlı fırtınalara sahne olan gezegenlerden biri. Güneş’ten 1.43 milyar kilometre uzaklıktaki gezegenin ekvator kısmında saniyedeki hızı 500 metreye ulaşan rüzgarlar yaşanıyor. Rüzgarın şiddeti, kutup noktasına doğru hızlanıyor ve sürekli yön değiştiriyor. Böylece ortaya girdap şeklinde fırtınalar çıkıyor.

Dünya'yı içine alacak kadar büyük - 1 Cassini bu fotoğrafları 400 bin km mesafeden çekti.

Fırtınaların kutuplarda bir araya gelerek oluşturduğu devasa girdapların merkezi, Satürn’ün atmosferinin derinliklerine kadar uzanıyor, böylece bir hortum şeklini alıyor.

Satürn’de bir gün 10.656 saat sürüyor. Gezegenin Güneş etrafındaki dönüşünü tamamlaması ise 29.7 yıl alıyor. Bu süreçler, doğal olarak gaz devindeki mevsimlerin daha uzun olmasını sağlıyor. Soğuktan daha soğuğa geçen mevsimler, Dünya’dakinin yaklaşık 30 katı uzunlukta oluyor.  Gezegendeki en sıcak mevsimde erişilen en yüksek sıcaklık ise -23 derece.

Dünya'yı içine alacak kadar büyük - 2 Cassini'nin 15 Haziran'da, Satürn'ün güneyinde, halkalarının karanlıkta kalan kısmından 14 derece aşağıda bu fotoğrafı çekti. Gezegenden 2.9 milyon kilometre mesafeden çekilen karede, 504 km genişliğindeki Enceladus, sağ altta ufak bir nokta olarak görülü

Sayfa Yükleniyor...