Uluslararası Kaynakların Sürdürülebilir Yönetim Kurulu'nun 112 sayfalık raporunda, kirliliğe, sera gazlarına, hastalıklara ve ormanların yok olmasına gıda üretiminin ve fosil yakıtların neden olduğu belirtildi.

"21. yüzyıldaki gelişmeyi, büyük ölçüde dünyanın ne şekilde beslendiği ve yakıt kullandığı belirleyecek" denilen raporda, küresel temiz su tüketiminin yüzde 70'inden, toplam toprak kullanımının yüzde 38'inden ve sera gazı emisyonlarının yüzde 14'ünden tarımsal üretimin sorumlu olduğu bildirildi.

Tüketicilerin dünyanın korunmasına daha az et yiyerek ve gerek ısınmada gerekse seyahatte daha az fosil yakıt kullanarak katkıda bulunabilecekleri vurgulanan raporda, "Hayvan ürünleri önemli çünkü dünyadaki tarım ürünlerinin yarısından fazlası insanları değil, hayvanları beslemeye harcanıyor" denildi.

Raporda, bu çerçevede dünya çapında beslenme alışkanlıklarında köklü değişiklikler olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Gelişmekte olan ülkelerde refah arttıkça, et tüketiminin de arttığı belirtiliyor. California Üniversitesi'nden Sangwon Suh, Çin'de kişi başına düşen et tüketiminin 1995-2003 yılları arasında yüzde 42 arttığını söyledi.