"Durum vahim, harekete geçelim"

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanan  iklim değişikliğiyle ilgili uzmanlar, ''durumun vahim boyutta olduğunu'' ifade etti.

"Durum vahim, harekete geçelim"

Kopenhag'da toplanan araştırmacılar arasında, iklim değişimi çalışmalarının en önde gelen isimleri de vardı.

Amaç bilimin bu alanda vardığı son noktayı özetlemek ve Aralık ayında, yine aynı kentte yapılacak siyasi liderler toplantısı öncesinde sorunun ciddiyetini ortaya koymaktı.

Konferansta yapılan sunumlarda denizlerin tahmin edilenden daha fazla yükseleceği, okyanuslarda asitlenme meydana geleceği, Amazonlar'da hektarlarca yağmur ormanının yok olacağı gibi uyarılar dile getirdi.


İklim değişimi konusunda, 1988 yılında ilk uyarılardan birini yapan Amerikalı bilim adamı James Hanson, Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni küresel uzlaşmanın zayıf olacağı yerde hiç olmamasını tercih edenlerden.

Hanson, "Eğer Kyoto Protokolü'ndeki gibi, karbon üretimine kota getirip sonra da bu kotaların ticaretine izin vereceksek, yarardan çok zarar veririz. Çünkü en az 10 yıl o anlaşmayla uğraşır, zaman kaybederiz. Halbuki anlaşma olmazsa, o zaman bir yıl sonra yeniden toplanırlar." diye konuştu.

"KÖMÜR KULLANIMINA TAMAMEN SON VERİLMELİ"
Hansona'a göre kömür kullanımına tamamen son vermek gerekiyor. Hanson, "Bu da pratikte şu anlama geliyor: Karbon salımını çok pahalı hale getirmemiz, tüketici seçimlerini etkileyecek kadar pahalı yapmamız lazım. Bunun yerine temiz bir enerji altyapısı kurmak, enerji tasarrufu ve yenilenebilir kaynaklar ile karbondiyoksit üretmeyen bir sistem yaratmak gerekiyor." dedi.

İngiltere hükümetinin üç yıl önce "iklim değişiminin ekonomiye faturası" konulu bir rapor hazırlattığı iktisatçı Lord Stern, bu haftaki konferansta hükümetleri, durumun vehametini kavrayamamakla suçladı.

Lord Stern, o dönemde küresel gelirin yüzde 1'i iklim değişimi ile mücadeleye ayrılmazsa, gelecekte bu gelirin yüzde 20 düşeceğini söylemişti.

BBC çevre muhabiri Matt McGrath'ın haberine göre Lord Stern'ün iklim değişiminin ekonomisini ele alan devrim niteliğindeki raporu, dünyayı hiçbir şey yapmamanın ciddi bir faturası olacağı konusunda uyarmıştı.

Ama artık bu raporun da, riskler ve küresel ısınmanın hızı konusunda fazla iyimser olduğunu söylüyor.

Lord Stern bugünkü konuşmasında ise siyasileri, iklim değişiminin ne anlama geldiğini anlayamamakla suçladı.

İngiliz iktisatçı, dünya önümüzdeki 100 yılda beş derece daha ısınırsa, milyonlarca kişinin hayatının etkileneceğini belirtti.

Yükselen deniz seviyesi pek çok bölgeyi yaşanmaz hale getireceği için kitlesel göçler olacağını ve kaçınılmaz olarak savaşlar çıkacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...