Duvar kağıdınız her şeye hükmederse...

Evdeki hemen cihaz ve donanımın kontrolü, duvar kağıdı üzerindeki desenlere atanan 'anahtar' fonksiyonuyla sağlanabilecek.

Duvar kağıdınız her şeye hükmederse...

Pahalı sensörlerle hazırlandığı için tüketiciye yansıyamayan akıllı duvar kağıdı projelerinde büyük bir atılım gerçekleşti. Massachusetts Institute of Technology Media Labs ekibi, manyetik ve iletken boya kullanarak duvar kağıdının yüzeyini ‘devre’ olarak kullanmayı başardı.

Yeni ve ucuz maliyetli duvar kağıdındaki belirli şekillere dokunarak ışıklar ayarlanabiliyor, kalorifer açılıp kapanıyor ve hatta müzik sistemi aktive edilip parça seçimi gerçekleştirilebiliyor.

Living Wall adı projenin lideri Leah Buechley’in açıklamasına göre, yetenekleriyle olduğu kadar güzel desenleriyle de dikkat çeken prototip duvar kağıtları LED ayrdınlatma üniteleri, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantı sistemleriyle de entegre edilebiliyor.

Kullanıcının tercihine bağlı olarak kağıdın belirli noktaları (örneğin tekrar eden çiçek desenlerinden ‘pembe’ olanlar) belirli işlevleri yerine getirecek bir ‘buton’olarak ayarlanıyor. Böylece kağıt, dört duvarı da kaplayan bir ‘kontrol paneli’ görevi görüyor.

Duvarda yalıtımsız elektrik akımı dolaşmasıyla ilgili kaygıları yanıtlayan Buechley, her türlü bağlantı ve sistemin yüklü olduğu bir kağıdın 20 voltla çalıştığını ve sadece 2.5 amp çektiğini söylüyor. Akıllı ve hesaplı duvar kağıtlarının en büyük avantajı da gerçekten ‘kağıt’ olması ve normal bir duvar kağıdına çok benzer şekilde döşenebilmesi.

Sayfa Yükleniyor...