Eko tasarım buluşması

15-29 Mayıs 2009 tarihlerinde ITU Taşkışla’da Eko Tasarım Buluşması hayata geçiyor. Eko Tasarım Buluşması Türkiye’de hem eğitimde hem de profesyonel alanda ekolojik tasarım yaklaşımlarının ve uygulamalarının paylaşılacağı ilk geniş kapsamlı platform olma özelliğini taşıyor.

Eko tasarım buluşması

Öğrenci eko tasarım proje sergisi, çevreci sanat sergisi, altı adet atölye çalışması ve iki önemli oturumdan oluşan etkinliği Mana Design düzenliyor.


15 Mayıs Cuma günü başlayacak serginin açılış partisi ITU Taşkışla iç bahçesinde olacak. Saat 19:00 itibariyle başlayacak partide aydınlatma çevre tasarımlarının yanı sıra bahçenin yerlerinden ağaçların tepesine kadar sanatçı işleri yer alacak.

Öğrenci eko proje sergisi ve çevreci sanat sergisi geniş katılımla 2 hafta sürecek.

Oturumlarda; profesyonel ve akademik alanda ekolojik yaklaşımlar incelenecek. Ayrıca bu alanda aktif çalışan dernek/vakıf veya inisiyatifler faaliyetlerini anlatma fırsatı bulacak.

Atölye çalışmalarının sunumlarının yanı sıra firmaların bu alandaki tecrübelerini anlattıkları sunumlar düzenlenecek.

Etkinlik akışı:

15 Mayıs Cuma akşamı ITÜ Taşkışla iç bahçesinde saat 19:00 itibariyle dinamo dj’leri eşliğinde açılış partisi düzenlenecek.

Çevreci grafiti sanatçısı Paul Curtis özel tekniği ile, 15 Mayıs günü ITÜ iç bahçesinin yer taşlarını temizleyerek Üniversiteye bırakacağı eserini akşama doğru tamamlamış olacak. 

16 Mayıs Cumartesi günü ilk oturum sabah 9:00’dan akşam 19:30’a kadar sürecek. İlk oturumda mimari uygulamalarda ekolojik perspektifler, öğrenci projelerinde ekolojik perspektifler ve inisiyatifler bölümleri yer alacak. Oturum boyunca çevreci tasarım ile bağlantılı film gösterimleri de yapılacak.

17 Mayıs Pazar günü itibariyle 6 adet atölye çalışması başlatılacak.

Öğrenci eko proje sergisi; ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nin öğrencilerinin ekolojik projelerinin katılımıyla şekillendi. Öğrenci projelerinin ayrıntılarını daha iyi anlatabilmek üzere sergi boyunca LCD ekranlar kullanılarak sunum yapılacak.

Çevreci sanat sergisinde, çağdaş yaşamımızda çevre ilişkimizi sorgulayan ve bunu yaparken anlatımında çoğunlukla atık veya doğal malzeme kullanan sanatçı işlerine yer veriliyor. 5 yıldır atık sanat olunca sergilerini düzenleyen yeşil sanatçı Serap Başol’un da katılımıyla zenginleşen sergi içeriğinde kendisinin sergileyeceği çalışmanın adı “Adını Hatırladığın Kuşlar Kurtulur. Diğer taraftan, Ayla Turan’nın taş ve ahşap kullanımı ile ürettikleri, Fazilet Kendirci’nin atık malzeme ile deneysel çalışmaları, Gökte Tunç’un ahşap üzerine oyduğu endüstriyel formlar, Gülnur Özdağlar Güvenç’in sanat eserine dönüştürdüğü pet ambalajlar, Hülya Değerbilir holi klinik objeleri, Lale Çavuldur’un yumurta kabuğu ve kağıdı kullanarak yaratıcılığın sınırlarını zorladığı ve aynı zamanda kavramsal yaklaşımı ile de dikkat çeken işleri, Roş’un bilgisayar atıklarından ortaya çıkardığı strüktürler, Suzy Hug Levy’nin atık malzemelerle çalıştığı yüzeyler ve Tuba İnal’ın ürünleri tekrar kullanarak yarattığı üç boyutlu tabloları size atığın sanata ve tasarıma ne kadar ilham verici bir malzeme olabileceğini gösterecek.

24 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci oturumda sunum yapacak kurum ve kişiler:

Secco Shop’un başarı hikayesini  Genel Müdürü Isabella Haas anlatacak.
SECCO yenilikçi tasarımcılarla, üretici, malzeme toplayıcısı ve geri dönüştürenlerin arasında bağ kurmak için oluşturuluyor. Sonuç olarak SECCO,  katılan herkese değer katan, büyüyen profesyonel ve uluslar arası bir ağa dönüşüyor. Ayrıca, endüstri atığını farklı ve yüksek kalite tasarım ürünlerine dönüştürerek yeni kullanış şekilleri yaratılıyor. Laboratuarda birçok malzeme ve üretim yöntemi test ediliyor. Ham maddeler, atık koleksiyonundan veya geri dönüştürme firmalarından seçiliyor. Üretimin her aşaması çevre ve kalite unsurları göz önünde bulundurularak mümkün olan en sürdürülebilir şekilde gerçekleştiriliyor. Ve ürünlerin çoğu el işçiliği ile yapılıyor. 

Marmara Boğazları Belediyeler Birliği’nden Aynur Acar kurum olarak şu ana kadar geri dönüşüm konusunda yapmış oldukları uygulamalardan bahsedecek.

Sürdürülebilir Yaşam Kolektifinden Tuna Özçuhadar ve Pınar Öncel’in yapacağı “Sürdürülebilir Yaşam İçin Tasarım” sunumunda tasarımı bütüncül bir bakış açısı ile ele alarak tasarlanan ürünlerin üretim, tüketim ve atık aşamalarında gezegenimizin döngülerine, ekosistemlere, ekonomiye ve topluma etkilerine değinecekler. Böyle bir farkındalık ile ihtiyaçlar ve çözümler tamamen başka bir paradigma ile ele alındığı için ortaya çıkan, farklı tasarımların niteliklerini vurgulayacaklar. Sunumlarına ürünlerin “beşikten beşiğe” yaşam döngüsü yaklaşımı ile tasarlanıp üretilmesi ile ilgili dünyadan örnekler dahil ederek tasarımcılara ilham vermeyi hedefliyorlar.

Sayfa Yükleniyor...