“Ekolojik kriz, ekonomik krizi aratacak”

Worldwatch Enstitüsü’nün “Dünyanın Durumu” adıyla bu yıl 26.’sını hazırladığı rapor, ülkemizde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve TEMA Vakfı işbirliğiyle yayımlandı.

“Ekolojik kriz, ekonomik krizi aratacak”

İklim değişikliği, kaynakların azalması ve nüfus artışı gibi 21. yüzyılın sorunlarına odaklanan bağımsız araştırma kuruluşu Worldwatch Enstitüsü’nün hazırladığı, yayın hakları TEMA Vakfı’nda bulunan “Dünyanın Durumu 2009” kitabı İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

İçeriği “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 4. Raporu”nun bulgularına dayanan kitabın odak noktasını iklim değişikliği sorunu oluşturuyor. Kitapta, Birlemiş Milletler Genel Sekteri Ban Ki Moon’un “çağımızın tayin edici sorunu” olarak tanımladığı iklim değişikliğinin ulaştığı ciddi boyutlar ve uygulanabilir çözüm yöntemleri sunuluyor. Rapor, iklimi istikrara kavuşturmak ve enerji güvenliğini artırmak üzere fosil yakıt kullanımında önemli düzeyde azalma yaratmayı ve küresel enerji sistemini dönüştürmeyi hedefleyen Worldwatch İklim ve Enerji Programı’nın bir parçasını oluşturuyor.

2009 yılının dünya iklimi açısından çok kritik bir yıl olduğuna, felaketlere neden olabilecek ani iklim değişimlerini önlemek üzere sera gazlarının salınımındaki artışı durdurmak için sadece birkaç yılımız kaldığına dikkat çekilen ve 40’ı aşkın yazarla çok sayıda uzmanı bir araya getiren kitapta, sorunun çözümü için uygulanabilir ve maliyeti karşılanabilir çözüm yolları da yer alıyor.

Kitabın basın tanıtımının yapıldığı İş Bankası Çamlıca Tesislerindeki toplantıda, TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, dünyanın ve ülkemizin geldiği noktayı anlatan bir sunum yaptı. Toplantıya Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve TEMA Vakfı yetkilileri de katıldı.

Kitaptan:

Kıyılarda ölü bölgeler 400’e ulaştı…

“Dünya giderek ısınıyor. İnsanların atmosferde ve iklimde yarattığı değişiklikler hiç kuşkusuz bu kitabın okurlarından daha uzun ömürlü olacak. Fakat küresel ısınmanın etkileri değiştirilemeyecek ya da başa çıkılamayacak kadar şiddetli hale gelmeden önce kesin adımlar atabileceğimiz bir dönemde yaşama ayrıcalığına sahibiz.”

Kitabın ilk bölümünde Lisa Mastny’nin yayımlanmış raporları ve önemli duyuruları derleyerek oluşturduğu, 2007-2008 yılında Dünya’nın durumuna dair özeti de karşı karşıya olduğumuz çevre felaketinin ciddiyetini ortaya koyuyor.

2008’de özetle Dünya’nın durumu:

• Hintli otomobil üreticisi Tata, 2.500 ABD Doları fiyatla satışa sunulan “halk otomobili” Nano’yu piyasaya çıkararak, kalabalık yollar ve artan kirlilik kaygılarını güçlendirdi.

• Brezilyalı bilim insanları, Amazon’daki orman kaybının dört yıl aradan sonra ilk kez 2008’de arttığını açıklayarak, ulusal orman koruma politikalarının etkili olup olmadığı konusundaki kaygılarını dile getirdiler.

• ABD’nin batısının dünyanın geri kalanından hemen hemen iki kat daha fazla ısındığı ve hızla büyüyen kentlerde kuraklığın artma olasılığının bulunduğu açıklandı.

• Birleşmiş Milletler, dünyadaki buzulların erimeye devam ettiğini, en çok erimenin 2004–2005 ve 2005–2006 yıllarında kaydedildiğini, ortalama erime ve incelmenin iki kattan fazla arttığını açıkladı.

• Araştırmacılar, okyanus ve kıyılarındaki, büyük çoğunluğu suni gübre sızıntıları nedeniyle oluşan “ölü bölgeler”in sayısının 1960’lardan bu yana her on yılda yaklaşık iki kat artarak 400’e ulaştığını belirtti.

• Çin’deki üreticilerin ucuz ürünlere yönelik küresel talebi beslemeleri nedeniyle ülkedeki karbondioksit emisyonunun üçte biri ihracattan kaynaklanır hale geldi.

Sayfa Yükleniyor...