Elektrikle besle, sana yakıt üretsin

Elektriği metana çeviren bakteri, yenilenebilir enerji ile ilgili büyük problemleri çözebilir.

Elektrikle besle, sana yakıt üretsin

Yenilenebilir enerji, henüz fosil bazlı yakıtlar ile çalıştırılan enerji merkezlerine nazaran yeteri kadar güvenli ve verimli değil. Rüzgar gücünün kullanıldığı yöntemlerde, kaprisli ve değişken rüzgar, yılın her dönemi aynı seviyede enerji üretimi yapılmasına imkan tanımayabiliyor, güneş panelleri ise havanın kapalı olduğu günlerde pek işe yaramıyor.

Bilim insanlarının yeni fikri ise, bir çeşit bakteriyi “beslemeye” dayanıyor. Pensilvanya Üniversitesi'nden Bruce Logan'ın ekibi tarafından keşfedilen yeni bir tür bakteri, elektrik enerjisini karbondioksit ile birleştirerek metan üretiyor.

Üretilen metanın stoklanabileceğini ve gerektiği zamanda yakılabileceğini ifade eden bilim insanları, yöntemin ihtiyaç duyulan karbondioksiti kömür veya petrol gibi tükenebilir kaynaklar yerine havadan alması nedeniyle sürdürülebilir olduğunu belirtiyor.

Logan'ın ekibi, elektroliz yoluyla yapılmış bir hücrenin katodlarında yaşadığı zaman elektronları toplayarak, sahip oldukları enerjiyi karbondioksiti metana çeviren davranışı Methanobacterium palustre adı verilen bir bakteri tarafından domine edilmiş bir ortamda keşfetti.

Şimdiye kadar ilk defa bu şekilde metan elde edildiğini belirten bilim insanları, bu davranışın varlığından daha önce de şüphelenildiğini ancak, kesin bulgulara ulaşılamadığını belirtiyorlar.

İngiltere'de bulunan Newcastle Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Üzerine Araştırmalar Enstitüsü araştırmacılarından Tom Curtis, bakterinin geleneksel katalizörler yerine kullanılmasının daha verimli olacağını savunuyor. Curtis "Soy metallerin hiçbirisi kullanılmıyor, bu yüzden bu yöntem çok daha ucuz olacaktır" şeklinde konuşuyor.

Elektrik olarak düzeneğe koyulan enerjinin %80'inin metan yakıldığında geri alındığını ifade eden Curtis, bu oranın oldukça iyi bir sonuç olduğunu ifade ediyor. Curtis bu konuda "Tüm enerjiyi geri almıyor olabilirsiniz, ancak bu problem tüm enerji depolama sistemlerinde var olan bir durum" diyor.

BASİT VE ÖLÇEKLENEBİLİR
Sistemin çalışması için kullanılacak karbondioksit güç istasyonlarının bacalarından toplanır veya açık havadan daha gelişkin metodlarla toplanırsa, yöntemin karbon açısından tamamen nötr bir yakıt olarak metan üretilebileceği ifade ediliyor.

Davranışın kaşiflerinden olan Logan, bu yöntemin önümüzdeki yıllar içinde ticari uygulamalarda kullanılabileceği konusunda oldukça ümitli. Curtis ise bu durumun şu şekilde gerçekleşebileceğini ifade ediyor:

"Varsayalım ki bir rüzgar türbininiz var. Ürettiğiniz elektrik enerjisini ya hemen tüketeceksiniz, ya da oldukça verimsiz depolama yöntemlerinden birini kullanacaksınız. Bu yöntem sayesinde, havadaki karbondioksit ve karın tokluğuna çalışacak bakterilerle %80'e varan verim sağlayan bir depolama imkanınız olacak. Bu yöntem hem basit, hem sürdürülebilir, hem de ölçeklenebilir."

Sayfa Yükleniyor...