Elektromanyetik kirlilik haritası

Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) hazırlanan bir proje çerçevesinde bilimsel anlamda ilk kez Konya'nın elektromanyetik kirlilik haritası oluşturuldu.

Elektromanyetik kirlilik haritası

KONYA  - SÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Savaş Durduran,  son yıllarda cep telefonlarının kullanımındaki hızlı artışın, her yıl çok sayıda yeni baz istasyonunun kurulmasını gündeme getirdiğini, bunun sonucu olarak da çeşitli tartışmalar ve şikayetlerin ortaya çıktığını belirtti.

Savaş Durduran, televizyon, telefon, telsiz, uydu istasyonları ve baz istasyonları gibi bazı kaynaklardan gelen sinyallerin, tüm canlıların elektromanyetik dengesini bozarak, sağlık sorunlarına neden olabildiğini ifade etti. Durduran, ''Elektromanyetik alanlardaki sinyaller, beyinden hücrelere gönderilen sinyalleri engelleyerek vücudun bağışıklık sistemine zarar verir. Bu
sinyaller, elektromanyetik dengesi bozulan kişilerde hafıza kaybı, baş ağrısı, kalp atışında ve kan kimyasında değişme, sindirim ve dolaşım sorunlarına, hatta kansere dahi neden olabiliyor'' diye konuştu.

Savaş Durduran, bu nedenle telefon, telsiz, uydu istasyonları ve baz istasyonları gibi bazı kaynaklardan gelen sinyallerin neden olduğu elektromanyetik kirliliği belirlemek amacıyla çalışma yapmaya karar verdiklerini belirtti. Durduran,  elektromanyetik kirliliğin, sosyal yaşam ortamında hemen hemen her yerde sağlıksız bir atmosfer oluşturduğunu, bu çerçevede 'de ilk kez Konya'da yaptıkları bu çalışmanın büyük önem taşıdığını bildirdi.

2008 yılında başladıkları çalışma kapsamında, Konya'da elektromanyetik kirlilik yoğunluğunun yüksek olabileceği ve GSM baz istasyonlarının yoğun olarak bulunduğu birçok farklı bölgede, elektromanyetik alan ölçüm cihazı ile ölçümler yaptıklarını vurgulayan Durduran, şunları kaydetti:''Merkez Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerindeki GSM şirketlerine ait baz istasyonlarının bulunduğu, yaklaşık 184 ayrı noktada ölçümler gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz verileri, dijital ortama aktarıp bölgenin elektromanyetik kirlilik haritasını oluşturduk. Buna göre araştırmada, sınır değerleri aşan baz istasyonu bulunmadığını, buna karşın bazı baz istasyonlarda diğerlerine oranla daha yüksek kirlilik değerleri olduğunu tespit ettik. Böylelikle elektromanyetik kirliliğin yoğun olduğu bölgeleri belirleyerek, ilgili kurum ve kuruluşlar için bir karar destek aracı olarak, bölgede yapılabilecek çalışmalarda kullanabilme imkanı sağladık.''

Baz istasyonlarının, çevresinde 200 metreye kadar mesafede insan sağlığına zarar verebildiğini dile getiren Durduran, araştırmalarında baz istasyonlarına 200 metre mesafede 18 eğitim kurumu, 9 sağlık kurumu olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Benzer çalışmaların nüfusun yoğun olduğu başka büyük şehirlerde de yapılabileceğini anlatan Durduran, ''Baz istasyonlarına ek olarak yüksek gerilim hatları, trafolar, televizyon ve radyo vericileri, radyo dalgaları yayan kaynakların da yakınında benzer çalışma yapılarak elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığına etkileri coğrafi bilgi sistemi ortamında analiz edilebilir. Böylece insanların sağlığının korunması açısından önemli adımların atılması sağlanabilir'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...