En büyük adliyeye cezaevi aracı giremiyor

Avrupa'nın en büyük adliyesi olarak inşa edilen Çağlayan'daki yeni İstanbul Adliyesi'ne otopark girişinin tavanı alçak yapıldığı için cezaevi araçları giremiyor.

Avrupa'nın en büyük adliyesi olarak inşa edilen Çağlayan'daki yeni İstanbul Adliyesi'nin yapımındaki küçük bir hesap hatası, tutukluların cezaevine girişi konusunda sıkıntıya yol açtı. Her gün 3 bin kadar tutuklunun duruşmalar için geleceği binaya, otopark girişinin tavanı alçak yapıldığı için cezaevi araçları giremiyor.

Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı, adliye binasının mimarlık projesi için üç firmayla anlaştı. Üç proje çizildi ve daire bir mimarlık firmasının projesini onayladı. Daha sonra inşaatın yapımı işi Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ihaleyle müteahhitlik firması VARYAP'a verildi. VARYAP, inşaatı öngörülen sürede bitirdi. İlginç hesap hatası da binanın yapımından sonra fark edildi.

Cezaevi araçlarının gireceği otoparkın tavanı alçak kalmıştı. Sanıkları taşıyan araçlarla deneme yapıldı, ancak eksi beşinci katta bulunan nezarethaneye girişin zeminden itibaren mümkün olmadığı görüldü. 3.80 metre yüksekliğindeki büyük cezaevi araçları binanın otoparkına giremedi.

Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı'nın projenin çizimini verdiği mimarlık firması 3.8 metre yükseklik vermişti. Ancak su boruları, havalandırma ve elektrik tesisatlarının tavana monte edilmesi sonucunda bu yükseklik 2.3 metreye düştü. Tavanın yüksekliği 1.50 metre kısalınca küçük cezaevi araçlarının girişi imkânsız hale geldi. Uzmanlarsa, büyük cezaevi araçlarının girebilmesi için tavan yüksekliğinin en az 4.5 metre olması gerektiği, 3.8 metre yüksekliğin bile az olduğu görüşünde.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı duruma el koydu. Çolakkadı, olayı araştırmak üzere Ergenekon davalarına bakarken İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atanan Zekeriya Öz'ü görevlendirdi. Öz, Çağlayan'daki binaya giderek durumu yerinde inceledi ve cezaevi araçlarının giriş kattından itibaren kesinlikle içeri giremeyeceğini rapor etti.

TÜNEL VEYA RÖMORKLU ARAÇ
Şimdi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı krizin aşılması için çare arıyor. İlk formül olarak tututukluların treni andıran uzun römorklu araçlarla cezaevine sokulması tartışıldı. Gerekirse de araçla nezarethaneye girebilmeleri için alttan adliye binasının bir taşra cezaevi büyüklüğünde olan nezarethanesine tünel yapılacak. Böyle olursa, cezaevinden firar etmek için mahkûmlar tarafından kazılan tünellerin bir benzeri, tutukluların adliye nezarethanesine girişini sağlamak için kazılmış olacak.

Turan Çolakkadı, "Zekeriya Bey'in tespitleri üzerine Adalet Bakanlığı'yla yazışmalar yapılıyor" bilgisini verdi.

Sayfa Yükleniyor...