'En büyük kaçakçılık olayı'

Mersin'de yapılan gümrük operasyonunda bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurda sokulduğu tespit edildi. Açıklamayı yapan Gümrük Bakanı Canikli, olayı ""En büyük gümrük kaçakçılığı" olarak nitelendirdi.

'En büyük kaçakçılık olayı'

Gümrük muhafaza ekipleri, ihbar üzerine Mersin Gümrüğü'ne operasyon düzenledi.

Depolara yapılan baskında yüksek miktarda kaçak et ele geçirildi.

Operasyonun ardından Mersin'e giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiğini bildiren Canikli, "Bu, bugüne kadar bu alanda, hatta tüm eşya grupları içinde geçerli ortaya çıkartılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır" diye konuştu.

4 Ekim'de ulaşılan istihbarat çerçevesinde yapılan inceleme sonucu, Mersin Gümrüğü'nde kırmızı et depolama hizmeti veren 4 antrepoda sayım yapıldığını söyleyen Bakan, şöyle devam etti:

"Transit ticaret kapsamında yurt dışına çıkartılması gereken bu mallar çıkarılmayıp, 'ye sokuluyor. Gümrük işlemi yapılmaksızın, gümrük işlemine tabi tutulmaksızın. Yüzde 225 oranında kırmızı ette gümrük vergisi söz konusu. Dolayısıyla bu gümrük vergileri ödenmeden Türkiye'ye sokulan toplam mal miktarının bin 44 ton olduğu tespit ediliyor. Bu, bugüne kadar bu alanda, hatta tüm eşya grupları içinde geçerli ortaya çıkartılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır."

Canikli, çok büyük bir şebekenin çökertildiğinin altını çizerek, olayın geriye dönük de soruşturulacağın söyledi.

PİYASA DEĞERİ 28 MİLYON LİRA
Canikli, geçmiş yıllarda yapılan kaçak et tespitlerin ortalama 300 ton civarında olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"Bir defada bin 44 ton kaçak et girişinin tespit edilmiş olması bu anlamda gerçekten kaydadeğer. Kaçak olarak girdiği tespit edilen etin piyasa değeri 28 milyon lira civarındadır. Bu işlem nedeniyle hem para cezası tatbik edilecek hem de bu fiil hapis cezasını gerektiren bir fiildir aynı zamanda. Gümrük idaremiz en kısa süre içinde yaklaşık 77-78 milyon liralık bir ceza tatbik edecektir. Bu cezanın tahsili için de gereken ihtiyati tedbir kararları da en kısa sürede uygulanacak. Ayrıca cumhuriyet savcılığı da bu konuyu soruşturuyor. Onunla ilgili gereken işlemler yapılıyor. Eğer bu fiil organize olarak yapılmışsa cezası 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar uzanabiliyor. Tabi bunun takdiri yargımıza aittir, ben bilgi olarak söylüyorum."

'GÖNDERİLDİĞİ YERLER TESPİT EDİLECEK'
Canikli, bu etlerin nerelere gönderildiğinin tespitinin yapılması için çalışma başlatıldığını, kısa sürede bunun ortaya çıkartılacağını anlatarak, vergi incelemesi için de konunun Maliye Bakanlığı'na intikal ettirildiğini, tüm bağlantıların üzerine gidileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...