En etkili ders

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Zeytin Gen Bahçesi olarak kullandığı ve 386 çeşit zeytin ağaç geninin bulunduğu alandaki ağaçların sökülmemesi için öğretim üyeleri ve öğrenciler nöbette...

En etkili ders

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Zeytin Gen Bahçesi olarak kullandığı ve 386 çeşit zeytin ağaç geninin bulunduğu alanda 1 Nisan günü Adana İl Özel İdaresi'nin talimatıyla bir grup ağaç söküldü. ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

1976'da Ziraat Fakültesi tarafından öğrencilerin eğitimi amacıyla kurulan Zeytin Gen Bahçesi'nin bir bölümündeki zeytin ağaçları Adana İl Özel İdaresi'nin talebi üzerine bölgeye sevk edilen Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekipleri tarafından okul yaptırılacağı gerekçesiyle söküldü.

1 Nisan günü, durumu haber alan öğretim üyeleri, öğrenciler, sivil toplum örgütü temsilcileri alana gidip, iş makinelerinin önüne geçerek sökümü durdurdu. Otobüslerle zeytinliğe gelen katılımcılar, zeytinlik içinde yürüyüş yapıp, sökülen ağaçları ve fidanları tekrar yerine dikmek için uğraştı.

Okul yapımına karşı olmadıklarını, amaçlarının gen merkezini kurtarmak olduğunu vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, "Bir daha oluşturulması imkansız olan eğitim alanımızın yok edilmek istenmesine karşıyız. Zeytin Gen Merkezi Adana İl Özel İdaresi tarafından katlediliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımızın buranın 'Ülkesel Meyve Genetik Kaynakları' projesi kapsamında 'Ulusal Zeytin Genetik Kaynakları Koleksiyonunun bir paraleli olduğu belgesine YÖK'ün Milli Eğitime yazdığı yazıya, bilim adamlarının verdiği olumsuz rapora rağmen İl Özel İdaresi Zeytin Gen Merkezi üzerinde okul yaptırmak isteğinden vazgeçmiyor. 'nin ikinci büyük zeytin gen merkezini yok etmek bir katliamdır. Bir değer yok edilerek, başka bir değeri hangi mantıkla yaratmaya çalışıyorlar. Ağaçlarımız için çok ağladık. Onları kestirmemek için de elimizden geleni yapacağız"dedi. Küden, arazinin tapusunun kendilerinde olduğunu, 2008'de bilgileri dışında arazinin İl Özel İdare tarafından imar değişikliği yapıldığını ve el değiştirildiğini öğrendiklerini de ileri sürdü.

ARAŞTIRMALAR DA YOK EDİLİR

Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Adana Temsilcisi Murat Öztanrıöver de, "Bu merkezde yapılan araştırmalarla zeytincilik sektöründe bölgemize ve Türkiye'ye yön verecek sonuçlara ulaşıldı. Bahçenin yok edilmesi, birçok araştırmanın da yok edilmesi anlamını taşıyor. Sabah burada ağaçların söküldüğünü görünce çocuklarımı kaybetmiş gibi oldum. Böyle bir katliam olamaz. Bunun adı 1 Nisan katliamıdır"diye konuştu. Bahçenin durumunu görmek için alana gelen Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş da kalabalık bir öğrenci gurubunu karşısında görünce, uygulamalı ders verdi. Toprağın yapısı ve işlevleriyle ilgili öğrencilere bilgi aktaran, sökülen ağaç köklerini toplatarak laboratuar ortamında inceleyeceklerini belirten Ortaş, şöyle dedi:"Gördüğünüz gibi verimli tarım arazilerinin kıymetini bilmeyen, 35 yaşında zeytin ağaçlarının bulunduğu bir gen merkezini yok etmek isteyenler var. Bunu bir ders olarak görün ve dikkatlice izleyin. Bu tıp davranışlarla meslek yaşamınızda karşılaşabilirsiniz."

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zeytin Gen Bahçesi'nde, diğer ağaçların kesilmesini engellemeye çalışan öğretim üyeleri, öğrencileriyle birlikte bahçede ders işlerken; bir yandan da kesimi önlemek amacıyla nöbet tutuyor.

Okul yapılacağı gerekçesiyle geçen 1 Nisan'da 79 ağaçın kesildiği haberini alan ve öğrencilerle birlikte bahçeye gelerek hem kesime tepki gösteren, hem de öğrencileriyle sökülen ağaç kökleri üzerinde inceleme yapan ÇÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Ortaş, öğrencilerine alanda ilk uygulamalı dersi vermişti. Toprağın yapısı ve işlevleriyle ilgili öğrencilere bilgi aktaran Prof.Dr. Ortaş'tan sonra Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Haydar Şengül de öğrencilerine bahçede ders verdi.

'Tarım tarihi' dersinde Zeytin Gen Merkezi'nin bio çeşitlilik açısından önemini anlatan Prof. Dr. Şengül, bahçenin tarihsel gelişimi ve ülke ekonomisine katkısıyla ilgili bilgiler de sundu. Bazı kişilerin mevkileri ne olursa olsun tarımın, toprağın ve bio çeşitliliğin değerini bilmeyeceklerini vurgulayan Prof.Dr. Şengül, "Yetkililer, buradaki zeytinleri sökerek, başka bir yere taşıyacaklarını ve dolayısı ile zeytin ağaçlarına zarara gelmeyeceğini söylediler. Fakat, bilmeniz gerekir ki, bu mevsimde, bu olgunlukta ağaçların yer değiştirmesi mümkün değildir" dedi.

Tarım alanında işlenen derslerde öğrencilerin daha kalıcı bilgilerle donandığını vurgulayan Prof.Dr. Şengül, "Zaten 4 duvar arasında dersliklere sıkıştırılmış derslerin öğrenciler üzerinde pek bir etkisi yok. Hayatın içinde doğayla baş başa baharın ortasında işlenen dersin daha etkili ve kalıcı olacağı kesin. Gerçekten işin önemini bilinçle kavradıkça işlerine daha fazla sahip çıkacaklarına inanıyorum. Hayatın her alanında yaşamları boyunca doğayı korumak biyolojik çeşitliliği korumak, insani değerleri korumak bu yollardan geçer" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...