En uzun tünelin temeli atıldı

Türkiye'nin en uzun tünelinin temeli atıldı. Başbakan Erdoğan, törende, ''Ovit Tüneli, Rize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak güzergahın en kritik geçişini oluşturuyor'' dedi.

En uzun tünelin temeli atıldı

'nin en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüplü tüneli olacak 14.7 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli'nin temel atma töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşti.

Başbakan Erdoğan, Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak Ovit Tüneli ve bağlantı yolları temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Ovit Tüneli temel atma töreninin başbakanlığı dönemindeki istisnai temel atma törenlerinden olduğunu, bu projenin sıradan bir ulaştırma projesi olmadığını belirtti.

Erdoğan, ''Ovit Tüneli, Rize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor. Karadeniz Sahil Yolu'nu İkizdere üzerinden İspir'e, oradan da da Erzurum'a bağlayacak önemli ulaşım güzergahı, ticaretten turizme kadar her alanda bölgenin potansiyelini harekete geçirecek stratejik projedir'' dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise hedeflerinin bu ulaşım hatları ile Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ve aynı zamanda en güvenli şekilde gerçekleştirildiği bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi.

500 MİLYAR DOLAR İÇİNDE ÖNEMLİ YER TUTACAK
Yolların önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Ulaşım hatları önemlidir. Biz 'bu proje 40 yıldır konuşuluyor' diyorduk, tarihe baktığımız zaman Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz zamanında, 1880 yılında gündeme gelmiş, bununla ilgili ferman çıkarılmış. Ama o günden bu yana onca yıl geçti, bunun temelini atmak, yapımını gerçekleştirmek de bize nasip oldu. Bundan ötürü son derece mutluyuz'' diye konuştu.

Yazıcı,  ''Türkiye'nin kuzeyi, güneyi ile değil sadece, dünyanın en önemli merkezinde bulunan enerji koridorlarının yer aldığı ve doğalgazın yüzde 73'ünün üretildiği, var olduğu bir coğrafyayla tüketimin en yoğun olduğu coğrafyanın tam kesiştiği yerdeyiz. Ticari aktiviteler son derece yoğun ve Türkiye potansiyelini hareket geçirmek suretiyle daha yoğun ticari aktivite sağlayarak 2023'e doğru giderken, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine erişmede, bu tünel ve bağlantılı yollar üzerinde gerçekleştirecek ticaret o 500 milyar dolar içinde önemli yer tutacaktır.''

Tünel tamamlandığında; 'Karadeniz Bölünmüş Yolu Projesi' kapsamında Fatsa-Perşembe ilçeleri arasındaki 42 kilometrelik yolu 23 kilometreye düşürecek Hapağan Tüneli, 3 bin 777 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun 2. tüneli olacak.

En uzun tünelin temeli atıldı - 1

Sayfa Yükleniyor...