Erdik: Kerpiç evlerin 5’te biri yıkılır

Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik, Elazığ'daki 6,0 büyüklüğündeki depremin şidddetinde olduğunu söyledi. Erdik, "Bu şiddetteki depremde kırsal konutların yüzde 20'sinde yıkım görülür" dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik, Elazığ'daki 6,0 büyüklüğündeki depremin şidddetinde olduğunu söyledi. Erdik, "Bu şiddetteki depremde kırsal konutların yüzde 20'sinde yıkım görülür" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, beraberinde yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ile birlikte Kandilli Rasathanesinde Elazığ'daki depremle ilgili bilgi verdi.

Erdik, sabah saatlerinde Elazığ Karakoçan'da meydana gelen, büyüklüğü 6 civarında olan depremin yerin 5 kilometre altında gerçekleşen ''sığ odaklı'' bir deprem olduğunu kaydetti.

Bölgede 2'den büyük artçı şokların sayısının binin üzerinde olduğunu bildiren Erdik, depremin ardından 5'ten büyük şiddetli 3 adet depremin meydana geldiğini belirtti.

Erdik, vatandaşları en ufak bir artçı şokta tekrar yıkılabilecek kerpiç, yığma tipi hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı.

Erdik, depremin meydana geldiği yerin yoğun tektonik hareketlerin görüldüğü bir yer olduğunu göstererek, bölgenin Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay hatlarının birleşimine yakın bir yerde olduğuna işaret etti.

Erdik, ''Bölgedeki 1900'den sonra 6'nın üzerinde olan depremlere bakarsak, şu deprem hariç, burada Doğu Anadolu fayında 1900'den beri büyüklüğü 6'nın üzerinde bir deprem olmadığını görüyoruz. Yüzyıllık aradan sonra hemen hemen 6'ya yakın bir deprem burada meydana geliyor'' dedi.

Herhangi bir yüzey yırtılması olmadığı için, depremin doğrultusunu saptamanın zor olduğunu, artçı şoklara bakıldığında bunların Doğu Anadolu Fayı'na paralellik arz ettiğinin görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Erdik, bunun depremin Doğu Anadolu Fayı'na ilişkin olduğuna dair önemli bir kanıt oluşturduğunu belirtti.

''YIĞMA YAPILARIN YÜZDE 20'SİNDE YIKIM GÖRÜLÜR'
Erdik, ''Depremin merkezinde meydana gelen şiddet 7 civarında. 7 şiddetinde bir depremde kerpiç, yığma yapılar gibi kırsal konutların yüzde 20'sinde yıkım görülür. Buradaki hasarın da bununla ilişkili olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.

Bir gazetecinin bu depremin, başka bölgelerdeki depremlerin tetikleyip, tetiklemeyeceğine dair sorusu üzerine Erdik, ''Biz bunu bir depremden sonra civar faylara gerilmenin transferi olarak açıklıyoruz. Genelde 7 ve daha büyük depremlerden sonra bunlarla ilişkili faylara gerilmenin transferi şeklinde yorumlanabiliyor. 6 büyüklüğünde bir depremin yarattığı gerilim artışı veya transferinin çok fazla olmadığını düşünüyoruz. Öyle herhangi bir endişe yok kafamızda. Ama 6'lık deprem 'nin her yerinde her zaman olabilecek bir deprem. Ama olmaz anlamında almayın, olmasına yönelik hiçbir olgu yok'' şeklinde konuştu.

EVLER SAĞLAM OLSAYDI...
Evlerin daha sağlam olması halinde yıkım olmayacağına dair söylentilerin doğru olduğunu söyleyen Erdik, 7 büyüklüğündeki bir depremin sadece dolgu duvarlarda yıkım yaratabileceğine işaret etti.

Bir gazetecinin deprem öncesi rasathanenin Elazığ Valiliğini uyarıp uyarmadığını sorması üzerine, bu tip tahmin işlemlerine rasathane olarak girmediklerini, bölgenin birinci derecede deprem bölgesi olduğu için, her türlü önlemin olması gerektiğini vurguladı.

Bir soru üzerine depremin bugün 13.16'da Adana'da meydana gelin 4 büyüklüğündeki depremle ilişkisinin olmadığını belirten Erdik, Haiti ve Şili depremleriyle ilgisinin sorulmasına üzerine de, Türkiye'nin üzerinde olduğu kuşaklarla bu depremlerin hiçbir tektonik ilgisinin olmadığını kaydetti.

Erdik, bölgede daha sonra meydana gelen 5'in üzerindeki şiddette 3 depremin artçı sarsıntı ya da müstakil deprem olup olmadığını, şu an için bilemeyeceklerini, bunun oradaki deprem tehlikesini etkilemediğini söyledi.

'FAYIN KIRILMASI İÇİN...
Erdik, bir gazetecinin Doğu Anadolu Fayı'nın kırılmayan tek bölgesinin kırılmasına yol açıp açmayacağını sorması üzerine, bunun için en az 7 ve daha büyük bir depremin gerektiğini vurguladı.

Fay hattında oluşacak 7 şiddetindeki bir deprem için, en az 30 tane 6 şiddetinde bir deprem gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Erdik, yüz kilometre kadar bir bölümü kırmanın 6 şiddetindeki depremin yapacağı bir şey olmadığını dile getirdi.

Prof. Dr. Erdik, doğudaki 4-5 ilde önlem alınması konusunda TBMM üyelerinin uyarıldığı haberlerine ilişkin olarak Meclis üyelerine bir brifing verdiklerini, ancak o şekilde bir bilgi vermediklerini kaydetti.

Bir gazetecinin Kandilli Rasathanesi'nin depremin sürpriz olmadığını ifade ettiğini hatırlatması üzerine, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat da ''O bölge Türkiye'de en fazla deprem aktivitelerine neden olan bir bölge. İki fayın kesim noktası, çok fazla çok kesikli fay var. Karakoçan, Sivrice ya da Palu'ya baktığınızda, depremleri her zaman görebilirsiniz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...