Erdoğan: İstanbul'daki trafik sıkıntısı geçici

İstanbul’daki trafikle ilgili değerlendirmede bulanan Başbakan Erdoğan, “Son günlerde yaşanan trafik sıkıntısı geçicidir. Bayram öncesindeki artış trafiği yoğunlaştırdı” dedi.

Erdoğan: İstanbul'daki trafik sıkıntısı geçici

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kayışdağı'ndaki İETT Anadolu Garajı'nda düzenlenen 758 otobüsün hizmete alım töreninde konuştu.

Metro projelerinin, yol, köprü, kavşak, viyadük tünel, demiryolu, metrobüs çalışmalarınının tek tek tamamlandığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kardeşlerim, Allah aşkına soruyorum. Bizim iktidarımızdan önce İstanbul'da tüneller mi vardı, metro mu vardı, metrobüsler mi vardı, klimalı, air conditionlı otobüsler mi vardı CHP'nin iktidarı vardı. O ikarus otobüslerin içerisinde affedersiniz adeta hamama girip çıkmış gibi olurduk. Bunu beraber yaşadık mı? Yaşadık. Ama CHP'yi yönetenler herhalde bunu yaşamadılar.

Her projeyle İstanbul'da özel araçların azalmasını, toplu taşımaya ilginin artmasını bekliyor, bunu arzu ediyoruz. Modern dünya, toplu taşım araçlarına ilgi duyan dünyadır. Özel araçlarını daha çok hafta sonu yapacakları gezintilerde aileleriyle kullanırlar. Şu anda ailenin içinde evin beyinin de bir tane aracı, evin hanımının da bir tane aracı var. Öyle mi? Bu, herhalde biraz İstanbul'un bu tür sıkıntısını tahrik ediyor. Sadece İstanbul değil, Ankara da böyle, İzmir de böyle. Maalesef büyük şehirlerimizin genelinde bu hava var.

Toplu taşımadan şikayetler olabilir. Hatlarda eksiklik, yoğunluk olabilir. Toplu taşımaya ilgi arttıkça inanın bu sorunlar da tek tek ortadan kalkacaktır. Çünkü toplu taşımaya yatırımın fizibl olması lazım, kendi kendini finanse eder duruma gelmesi lazım veyahut belediye, bizler de merkezi yönetim olarak bunu en az sübvansiyonla çözmemiz lazım."

Başbakan Erdoğan, 2004'ten bugüne kadar İstanbul'da karayolu ulaşımına yaklaşık 8 katrilyon, demiryolu ulaşımına 12 katrilyon, deniz yolu ulaşımına yaklaşık 1 katrilyon yatırım yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Rakamı görüyorsunuz değil mi? Bu yazanlar, çizenler, konuşanlar bunları görün, insaf edin, bunları görün. Yani daha belediye başkanı, hükümet ne yapacak? İstanbul'a gelene 'gelmeyin' mi diyelim ya da 'İstanbul'dan sizi kovuyoruz' mu diyelim Bu yüzden bu çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz, Trafik, bakım, onarım gibi yatırımları da eklediğinizde İstanbul'a 10 yılda yaptığımız ulaşım yatırımı 24,5 katrilyon lirayı buluyor. 274 kavşak çalışmasını tamamladık. Dile kolay. 400 kilometre yeni karayolu inşa ettik, dile kolay. 2004'e kadar İstanbul'a 45 kilometre metro ağı kazandırdık. 2013'te uzunluğu 141 kilometreye ulaştırdık, 2019'da 400 kilometre, 2023'te 776 kilometre metro uzunluğuna sahip olacağız. Bunun yanında İstanbul'da tarihi nitelikte, küresel ölçekte büyük ulaşım yatırımlarımız hızla devam ediyor."

Erdoğan, yılda 100 milyon kapasiteli 3. havalimanın ihalesini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Bu CHP'nin hayali buna ulaşır mı Ama biz bunu gerçekleştiriyoruz. Aradaki fark bu. Çünkü bizim uygulamalarımızın ulaştığı yere bunların hayalleri bile ulaşamaz" dedi.

İstanbul'a 3. boğaz köprüsünün temelini attıklarını, inşaatın hızla devam ettiğini ifade eden Erdoğan, Yavuz Selim Köprüsü'nü 2015'te açacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu CHP zihniyeti, bu aşırı uçlar ne yapıyorlar Acaba 3. köprü inşaatını durdurabilir miyiz Denizden seyahat ediyorlar, yükselen kuleleri izleyip dönüyorlar. Ya yapacağız, bu zihniyet 1. köprüye de karşı çıktı, 2. köprüye de karşı çıktı. Şimdi de buna karşı çıkıyorlar. Şimdi 29 Ekim geliyor. Evet, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü. Bu 100. yıl dönümünü taçlandırıyoruz. Neyle? Marmaray ile… Denizin 62 metre derinliğinden Marmaray geçiyor ve bunu da engellemek istediler. 'Çanak, çömlek var' dediler, şu dediler, bu dediler, engellemek istediler ve 4 yılımızı maalesef yediler. Öyle olsun ama biz yılmadık, usanmadık ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırımıdır bu yatırım ve bunu inşallah 29 Ekim'de açıyoruz. Boğaz'ın 62 metre derinliğinde, denizin tabanına oturuyor, oraya gömdük onu. Bunun içinden seyahat edeceğiz. Londra'yı Pekin'e bağlıyoruz. 122 yıl önce Sultan Abdülhamit, cennet mekan, bunun proje çalışmalarını yapmıştı. Bu projeleri gördüğüm zaman doğrusu şok oldum. 'Ecdadımıza bak' dedim. 122 yıl önce bu projeyi, bunun taslak çalışmalarını yapmışlar, yaptırtmışlar. O günden bugüne gelen iktidarların hiçbiri bu adımı atamadı. Ama bunu yapmak bize nasip oldu. Geçenlerde test sürüşleri için indim, şöyle bir gidip geldik. Hazırlıklar devam ediyor. Cumhurbaşkanımızla birlikte 29 Ekim'de milletimizle birlikte hem Avrupa hem Anadolu yakasında inşallah bu açılışı hep beraber yaşayacağız. Bunlara kalsa var ya, bunlara kalsa, bunlar gidip bunun da yapılmaması için gösteri yaparlardı. Bu malum tipleri biliyorsunuz artık, söylemeye gerek yok. Bu tencere tavacılar var ya bunlar… Bu tencere tava ne işe yarar? Gel de bu zevki yaşa, daha sonra buradan sen de geçeceksin. 1. köprüye karşı çıktınız, sonra üzerinden seyahat ettiniz, 2. köprüye karşı çıktınız, üzerinden seyahat ettiniz. Şimdi 3'e karşı çıkıyorsunuz, üzerinden seyahat edeceksiniz. Marmaray'a karşı çıkıyorsunuz orada da seyahat edeceksiniz."

Marmaray'ın biraz güneyinde iki kat, lastikli araçların gelip geçtiği bir başka tüp geçitin inşaatının da devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, onun açılışının da 2015'te yapılacağını söyledi.

Erdoğan, 2015'te hem Yavuz Selim Köprüsü'nün hem de iki katlı, araçların gidip geldiği tüp geçitin açılacağını ifade ederek, "Bunlar neden yapılıyor? İstanbul'un ulaşımını rahatlatmak için attığımız adımlar. Ben sizlerden bu noktalarda sabırsız olanlara karşı sabır istiyorum. Bir kutlu doğum 9 ay 10 günde olur. Kutlu doğum sabır ister sabır. Analar bunu iyi bilir. Diğerleri bilmez. Bunu başaracağız. bu kutlu doğumunu gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Erdoğan, "İthal araçlar nedeniyle Türkiye'nin çok önemli kaynakları maalesef yurt dışına akıyor. Özellikle akaryakıt tüketimi nedeniyle Türkiye her yıl yurt dışına çok büyük miktarlarda ödemeler yapıyor, ithalat yapıyor. Bunun için de tabii ki cari açıkta bir büyüme söz konusu. Ulaşımı rahatlatmak için hem İstanbul'da hem Türkiye genelinde ulaşım altyapısına büyük miktarlarda yatırım yapıyoruz. Bu işin maddi boyutu, bunun yanında artan araç sayısı sebebiyle trafikte saatlerimiz heba oluyor. Biz bunun farkındayız. Sinirler yıpranıyor, çevre ciddi şekilde kirleniyor. Modern bir şehir, ulaşımın özel araçlarla değil, toplu taşım araçlarıyla yapıldığı şehirdir. Bakıyorsunuz 1 kilometre, 2 kilometrelik yola vatandaşımız atlıyor aracına, aracıyla gidiyor. Trafikte her otomobilde sadece bir kişi seyahat ediyor" dedi.

Bazı hatlarda otobüsler, metro ve birçok toplu taşım aracı boş giderken, aynı güzergahta binlerce aracın, içinde tek bir kişiyle yol almaya çalıştığının görüldüğünü anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Özellikle akaryakıt noktasında maalesef zengin bir ülke değiliz. Çünkü biz petrol kuyularına sahip bir ülke değiliz. Dışarıdan bunun ithalatını yapıyoruz. Bizim millet olarak, özellikle de İstanbullular olarak ulaşımda tasarrufu artık çok daha ciddi şekilde gündemimize almamız gerekiyor. Sabah işe giderken, akşam işten dönerken toplu taşımaya yönelmek, en azından özel araçları verimli kullanma konusunda artık çok daha hassas olmamız gerekiyor. Eğer otomobil ilişiğimizi gözden geçirirsek, eğer ulaşım alışkanlıklarımızı değiştirirsek, inanın hem ülke kazanacak? Hem İstanbul kazanacak hem çevre hem de siz değerli ailelerimiz kazanacak."

İstanbul’da son günlerde yaşanan trafik yoğunluğuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Son günlerde bu İstanbul'da yaşanan trafik sıkıntısı bana göre geçicidir, arızidir. Kurban Bayramı öncesinde yük ve yolcu trafiğindeki artış maalesef İstanbul trafiğini çok yoğunlaştırdı fakat İstanbul'da daimi olarak mevcut sıkıntıyı görmezlikten gelemeyiz. Ama bunun için de işte 1994-2013, bu süre içerisinde yani yaklaşık 20 yılda nüfus neredeyse bire bir katlanmış durumda. Bütün bunlara karşı biz durduk mu? Hayır. Gerek metro yatırımlarıyla, gerek dalçıklarla, gerek kavşak düzenlemeleriyle, bütün bunlarla yoğun bir adım atıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, bozulan araçlara yönelik aldıkları tedbirleri dile getirerek, ama buna ragmen eski araçlarla, ömrü tükenmiş araçlarla yola çıkanlar bulunduğunu söyledi.

Bu araçların, arıza yaptıklarında İstanbul trafiğini tıkadığına dikkati çeken Erdoğan, "İnşallah büyükşehir olarak, İstanbul Emniyeti, Büyükşehir Belediyesi ile el ele vermek suretiyle tam koordinasyon sağlayarak trafikteki aksamaları daha hızlı şekilde çözüme kavuşturacağız" diye konuştu.

Törene katılanların muhalefeti eleştiren sözleri üzerine Erdoğan, "Gerek yok. Ben 'Artık bu anamuhalefetin genel müdürünün ismini ağzıma almayacağım' dedim. 'Diğer yavru muhalefetin genel başkanlarının isimlerini ağzıma almayacığım' dedim. Yardımcılarım, bakan arkadaşlarım gerekli açıklamayı yapıyorlar. Biz zihniyeti eleştireceğiz ve işimize bakacağız. Yaptığımız, yapacağımız çok işler var" dedi.

Hızlı trenin son aşamasına geldiğini, Ankara'dan İstanbul'a yüksek hızlı trenin de hızlı şekilde yürüdüğünü anlatan Erdoğan, şimdi "dev proje" Kanal İstanbul'un ihalesine hazırlandıklarını kaydetti. "Boğaz'ın dışında bir alternatif" diye tanımladığı Kanal İstanbul ile Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacaklarını hatırlatan Erdoğan, bu projeyi İstanbul Boğazı'nı çevre tehdidinden kurtarmak için hazırladıklarını vurguladı.

Muhalefetin aklının bu kanalı da almadığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Bırakın, bu palavra' diyorlar. Yapacağız onu da göreceksiniz. İnşallah 2017 yılı sonuna kadar onu da bitirmenin gayreti içindeyiz. Biz inanıyoruz, proje hazır, yol güzergahı hazır, her şey belirlendi, animasyon çalışmalarımız, her şey. Kısa bir süre sonra animasyonlarla bu ihaleyi milletime takdim edeceğim ve gördüğünüzde sizler de hayran olacaksınız. İnşallah bu Boğaz'dan daha da güzel olacak. Boğaz güzel ama Kanal İstanbul daha güzel olacak ve dünyada efsanelerin arasına bu da girecek."

Deniz ulaşımını kökten değiştireceklerini, bununla ilgili hazırlık çalışmalarının da son aşamaya geldiğini ifade eden Erdoğan, Çamlıca'daki televizyon kulelerini de Küçük Çamlıca tarafına kaldıracaklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, "Orada dev bir kule ve bu kulenin içerisinde hepsini topluyoruz. Restoranı, seyir kulesiyle oradan İstanbul'u çok daha farklı seyir imkanına kavuşacağız" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'de 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, 10 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlatarak, "Kim cumhuriyetçi, kim cumhuru seviyor? Kim milliyetçi Bizim farkımız bu. Biz slogan atmıyoruz, biz iş üretiyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...