Erdoğan'ın internetten beklentisi: Otokontrol

İnternet medyası temsilcileriyle biraraya gelen kısıtlamadan yana olmadıklarını belirten Başbakan Erdoğan, otokontrol vurgusu yaptı; gelenek, görenek, genel ahlak değerleri ve aile üzerinde durdu.

Erdoğan'ın internetten beklentisi: Otokontrol

Başbakan Erdoğan, demokratik açılım çerçevesinde, internet medyası temsilcileriyle Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde bir araya geldi.

— İnternetin, bugün dünyayı tam anlamıyla bir ağ gibi ören, hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline dönüştüğünü,

— 1994 yılında sadece 10 bin internet sayfası varken, bugün dünya genelinde kayıtlı tam 234 milyon adet web sitesi bulunduğunu,

— dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısının 1,7 milyar kişi olarak tahmin edildiğini, geçen yıl 90 trilyon adet elektronik posta gönderildiğini,

— yine dünya genelinde 1,4 milyar e-posta hesabı olduğunu,

'de 6,5 milyon civarında bir nüfusun internet abonesi olduğunu,

— Türkiye'de internet kullananların oranının, nüfusun yüzde 33'ü olarak tahmin edildiğini, ifade eden Başbakan Erdoğan, internete kısıtlamayla ilgili otokontrol vurgusu yaptı.

NİMETLER VE KÜLFETLER

Erdoğan'ın internetten beklentisi: Otokontrol - 1 Toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de katıldı.

İnternetin küresel köyü çok daha küçülttüğünü ve sınırsız bir hale getirdiğini anlatan Erdoğan, küreselleşmenin, nimetler yanında külfetler de getiren bir süreç olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ''İnternet, evet tüm diğer iletişim araçları gibi dünyamızı küçük bir köye dönüştürüyor, ama kullananlar için, ona sahip olanlar için dünyayı küçültüyor. Küçülen ve birbirine yakınlaşan bir dünyanın tartışmasız şekilde iyi, olumlu olduğunu düşünürken, bu iletişim araçlarına sahip olmayanlarla aranın açıldığını da maalesef göremez hale geliyoruz'' şeklinde konuştu.

''CANAVAR OLMASINI ÖNLEMEK DURUMUNDAYIZ''
Bir başka sorunun internetin kullanımıyla ilgili olduğuna işaret eden Erdoğan, ''...Neşterle hayat kurtarmak, öbür tarafta bıçakla insanı öldürmek. Gereğinden fazla kullanıldığında ekonomik, sosyal, psikolojik sorunlara yol açtığını müşahede ettik. Daha işin başında sayılırız ve bu noktada önlemleri şimdiden almak zorundayız. Önce aile, ardından eğitim kurumu, ardından oto kontrolle internetin bir canavar olmasını önlemek, son derece yararlı bir araç olarak kullanılır hale getirmek durumundayız'' dedi.

Toplantıya katılanları, bu alanın iyi niyetli ve onurlu yaklaşım gösteren temsilcileri olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, burada ortak bir yaklaşım içerisinde mücadelenin hep birlikte verilmesi gerektiğini kaydetti.

''HEPİMİZ SORUMLULUK SAHİBİYİZ''
Erdoğan, ''Bu noktada hepimiz sorumluluk sahibiyiz. Özgürlüğün, şeffaflığın, açıklığın aracı olan internetin, kısıtlanmadan, ama kendi kendini de kontrol ederek büyümesini sağlamak, bizzat internet kullanıcılarının, bizzat internet sağlayıcılarının görevidir diye düşünüyorum.

Bizim gelenek göreneklerimize, toplumun genel ahlak değerlerine saygı duyan bir anlayışı sürdürmemiz, bunu geliştirmemiz öyle zannediyorum bir Başbakan olarak benim de hatırlatmam gereken bir sorumluluğumdur. Ama bu alanın aktörleri olarak sizlerin de bu dayanışma içerisinde yer alması sizin de sorumluluğunuzu gerektirir. Tıpkı diğer medyada olduğu gibi, internette de sansürü, kısıtlamayı kabul etmiyoruz. Ama otosansür, otokontrol noktasında internetin de kendisini artık daha sıkı denetlemesi gerektiğine inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın internetten beklentisi: Otokontrol - 2 Önce ses sanatçılarıyla, ardından sahne ve şov dünyasının ünlü simalarıyla, edebiyatçı ve düşünürlerle, radyocularla bir araya geldiklerini belirten Erdoğan, bugün spor dünyasının tanınmış simalarıyla da verimli bir toplantı yaptıklarını belirtti.


"CİDDİ HATALAR YAPILIYOR"
Başbakan Erdoğan, tatlı ve bir o kadar da hızlı rekabetin artık haber sitelerine de hakim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bu kaliteyi, bu seviyeyi yakaladığınız için sizleri kutluyorum. Ancak, bu rekabet ve bu hız arasında bazen sınırların zorlandığını, ciddi hatalar yapıldığını da üzülerek görüyoruz. Telif noktasında, özel hayatın mahremiyeti, çocukların korunması, haklar ve kişisel özgürlükler konusunda kimi zaman istenmeyen manzaralar, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Hükümet olarak, bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerimiz, hazırlıklarımız devam ediyor.

Ancak bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Esas olan otokontroldür, otosansürdür ve internet medyasının bu noktada çok daha hassas olmasını ben sizlerden rica ediyorum. Bizler, hepimiz aynı gemi içindeyiz ve aynı istikamete doğru yol alıyoruz. Bu konuda kimsenin tahrikine gelmemeniz lazım.''

''DEĞERLERİ ÇİĞNEYEN YAYINLAR ÖZGÜRLÜK DEĞİL''
İktidarkları dönemindeki politilardan ve demokratik açılım sürecinden bahseden, önemli mesafeler katettiklerini ve çok daha fazlasını yapacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle noktaladı:

''Bir kez daha söylüyorum, siz olmazsanız, siz bu sürece katkı vermezseniz, süreç eksik kalır. Haberlerinizde, videolarınızda, görüntülerinizde bu ülkenin her türlü hassasiyetini gözetmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum.

Özellikle ırkçılık, ayrımcılık, inançlara saygı noktasında otokontrol mekanizmalarını daha fazla çalıştırmanızı sizlerden rica ediyorum. Haberlere yapılan yorumlarda sınırların aşıldığını, kutuplaşmaların körüklendiğini üzülerek görüyoruz.

Unutmayınız ki, kişinin özgürlüğü, bir başka kişinin özgürlük sınırında biter. Rencide edici, hakaret içeren, çocukları dikkate almayan, aile kurumunu, inançları, ülkenin ortak değerlerini çiğneyen yayınlar özgürlük değil, ihlal getirecektir.

Ben, internet medyamızın tüm bu sorunları aşarak, kalitesini çok daha artırarak, medya içinde kendisine çok daha seçkin bir yer edineceğine gönülden inanıyorum. Sorunlarınızın çözümü noktasında son derece samimi olduğumuzu, çözümleri birlikte üreteceğimizi bilmenizi istiyorum."

Sayfa Yükleniyor...