Ergene için denetim zamanı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası'nda denetimlerin sıkılaştırıldığını, gelecek dönemde daha da sıkılaştırılacağını bildirdi.

Ergene için denetim zamanı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu başkanlığında gerçekleştirilen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı'na konunun tarafı merkezi ve mahalli idarenin üst düzey temsilcileriyle akademisyenler katıldı.

Ergene'nin temizlenmesi için belediyeleri ve sanayi kesimini vazifelerini yerine getirmeleri konusunda uyaran Eroğlu, Ergene Havzası'nı her şeyiyle ele alan bir plan yürüttüklerini kaydetti.

Eroğlu, Ergene Havzası'nda yıllık 240 bin metreküp evsel atık su, 460 bin metreküp de sanayi atık suyunun ortaya çıktığına işaret ederek, Ergene Nehri'nin debisinin 4 katına yakın miktarda atık su bulunduğunu vurguladı.

Nüfusu 10 binden fazla olan belediyelerin atık su arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapıldığına dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:''Çalışmaları bizzat takip ediyorum. Seçilen sistem çok ileri, denemiş ve  başarılı olmuş bir teknoloji. Azot ve fosfor gidermeyi de sağlayacak ileri arıtma teknolojisi, aynı zamanda verimli. Bu teknolojiyle renk ve tuzluluk dışındaki bütün kirleticiler standartlardaki değerlerin altına alternatif sistemlerden daha ucuza düşmekte.''
         
Belediyelerin görevi olan atık su arıtma tesisi kurulmasının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından üstlenilmesine karşılık, bölgedeki bazı belediyelerin kanalizasyon sisteminin bile olmadığını vurgulayan Eroğlu, ''Artık bu belediyelere Çevre Kanunu'nda öngörülen cezaları uygulayacağız. Kusura bakmasınlar. İller Bankası kredi de veriyor. Biz zamanla yarışıyoruz. Herkesin görevini yapması gerekir'' ifadelerini kullandı.
         
Eylem Planı kapsamında bugüne kadar bölgede 142 bin 834 hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve ıslah çalışması yapıldığını bildiren Eroğlu, Ergene'yi sadece atık suyun değil, katı atıkların da kirlettiğini, arazi sağlamak da dahil olmak üzere Bakanlığın her türlü kolaylığı sağladığını, ancak bu konuda mahalli idarelerin de adım atması gerektiğini anlattı.

Eroğlu, çalışmalar sonucunda zirai ilaç kullanımında yaklaşık yüzde 50 azalma olduğunu ve ürün miktarının da artığını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...