Ergenlik sorunlarında 'erken' destek şart!

Ailelerin, ergenlik dönemini sorunsuz atlatabilmesi için çocukları 0-3 yaş arasındayken uzman desteği alması gerekiyor.

Ergenlik sorunlarında 'erken' destek şart!

Giresun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Aile Danışma Merkezi Müdürü Mehmet Önder Temel, ailelerin çocuklarıyla ergenlik döneminde yaşadığı sorunlar karşısında kendilerine yoğun başvuru olduğunu, ancak bu desteğin çocukların 0-3 yaş arasındayken alınması gerektiğini söyledi.       

Ailelerin, çocuklarının sorunları ergenlik dönemine ulaştığında, sorunlar bir yumak haline geldiğinde kendilerine başvurduğunu ifade eden Temel, şöyle devam etti:        

''Bu problemler kronik bir hal aldıktan sonra çözümü de çok zorlaşıyor. Anne babalar bazı klasikleşmiş tutum ve davranışlarını değiştiremediğinden, çocuk üzerindeki egemenliklerini her zaman korumak istediklerinden çocuklarıyla arasında büyük çatışmalar çıkıyor. Aile Danışma Merkezi olarak ailelerin çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bizim bu çalışmalarımız bir terapi değil anne ve babalarda farkındalık ile bilinç yaratmak amacında oluyor. Bu açıdan ebeveynlerin çocukları ergenlik dönemine gelmeden bize başvurmaları her açıdan daha faydalı olacaktır.

Çocuk Şube Müdürlüğü'nün müdahale ettiği olaylara baktığımızda son dönemlerde psikolojik sorunlar yaşayan gençlerin sayısının arttığı tespit edilmiştir. Sınav stresi ve anne baba baskısı ergenlik dönemindeki gençlerde psikolojik sorunlara yol açıyor. Bu tür sorunlar yaşayan gençlerimizin ailelerine yönelik ev ziyaretleri ve merkezimizde eğitim çalışmaları yaptık. Ev ziyaretlerinde her ne kadar anne ve babaya ulaşmış olsak da aileler ya bu olayın farkında ve bilincinde değil ya da çevre baskısından dolayı psikolojik destek almak istemiyor. Gizlilik içinde yaptığımız bu çalışmalarımız konusunda aileleri bilinçlendirerek çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmalarını sağlıyoruz. Böylece ruhsal açıdan toplumda daha sağlıklı bireylerin yetişmesine de katkı sunmuş oluyoruz.''
        
''AŞIRI TAVİZ DE, AŞIRI BASKI DA YANLIŞ''
Temel, ergenlik dönemindeki gençlerin hormonal değişikliklere bağlı olarak anne ve babalarıyla iletişim problemleri yaşayabildiğine dikkate çekerek, ''Bu dönemde genç, abartılı davranışlara girebiliyor. Anne baba saygınlık beklerken çocuğun asi davranışı aralarında çatışmaları doğuruyor. Anne baba, ergenin bu durumunu anlamaya çalışmadığı için sorunlar yaşanıyor. İntihar girişimi vakalarında çocukların en büyük şikayetinin anne ve babasının kendilerini dinlemediği yönünde oluyor. Aileler çocuklarını nasıl dinleyeceği becerisini geliştiremediği için sorunlar yaşanıyor. Çünkü genç aslında psikolojik sorunlar yaşadığının sinyallerini aileye bir şekilde veriyor'' diye konuştu.        

Türk aile yapısında anne babaların çocuklarına karşı sevgisini içinde yaşadığını, çocuklarıyla yeteri kadar vakit geçirmediklerini vurgulayan Temel, ''Toplum yapısına göre geçmişte aileler çocuklarına aşırı baskı uygularken, bazı anne babalar son zamanlarda hayat tarzına bağlı olarak aşırı tavizler vermeye başladı. Çocuklarda baskı uygulamak ne kadar yanlışsa aşırı tavizkar olmakta onun kadar yanlıştır. Bu nedenle aileler çocuklarına karşı aşırı tavizkar ve aşırı baskıcı olmamalıdır. Ailede demokratik yapı uygulanmalıdır. Çocuğun söz hakkı olacağı gibi bazı konularda da kısıtlamaya gidilmelidir. Bu iki durumun ortası bulunmalıdır. Aile Danışma Merkezi olarak ailelere biz bunu öğretmeye çalışıyoruz'' dedi.        

Temel, Aile Danışma Merkezi olarak son zamanlarda eğitim çalışmalarına çok fazla önem verdiklerini, özellikle 0-3 yaş, 3-6 yaş, 7-11 yaş ve 12-18 yaş arasında çocuğu olan ailelerin eğitimine yönelik grup çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...