Ergin: Atama talepleri 10 dakika kala geliyor

Adalet Bakanı Ergin, Adli Yargı 2010 Yaz Kararnamesi'yle ilgili olarak, "Son dakikada kurul üyeleri çantalarından talepler çıkarıyorlar" diyerek serzenişte bulundu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

''Yaz Kararnamesi''nin geri çekilmesine yönelik bir soru üzerine Bakan Ergin, kararname çalışmalarındaki sürece ilişkin bilgi verdi, son taslağın tamamen HSYK'nın belirlediği ilkeler çerçevesinde hazırlandığını söyledi.

Bakan Ergin, şöyle konuştu;

''Ancak sorun nerede dediğiniz zaman... Kararname çalışmaları yapılıyor, görüşmeler bitiyor. En son gün imza atılıp kararname bağlanıp yayımlanacağı esnada, son anda kurul üyelerinin cebinden, çantasından çıkarttığı talepler geliyor. Şimdi (Bu son derece doğal. Kurul üyelerinin her zaman böyle talepte bulunma hakkı var) deniyor.

Evet, kurul üyeleri, kararname taslağına ilave taleplerde bulunabilirler ama bunun mutat olan yolu, hazırlık esnasında bunların bildirilmesidir. Bence bunun sebebi şu. Gündeme getirilen talepler, mutat talepler, normal talepler değil. Kendi aldıkları ilke kararlarına aykırı talepler.''

2009 yaz kararnamesinde de benzer olayların yaşandığına dikkati çeken Ergin, burada görüşmelerin bitmesinin ardından imzaya 10 dakika kala liste çıkartıldığını ve ''Biz şu hakimlerin, şu savcıların görevlerinden alınıp, başka yerlere verilmesini yerlerine de şunların getirilmesini istiyoruz'' şeklinde taleplerin geldiğini anlattı.

''Bizim bunları incelememiz lazım'' diyen Ergin, şöyle konuştu;

''Bu yöntem, doğru bir yöntem değil. Devam etmekte olan davaların, soruşturmaların etkinlenmesine dönük olduğunu düşünüyoruz. Çünkü eğer ihtiyaç için veriliyor ise orada şu an çalışan hakim ve savcıları niye alıyorsunuz?

Madem (ihtiyaç var), diyorsunuz ama yaklaşık 12-13 tanesini geri çekiyorsunuz hakim ve savcıların yerine 20 küsur tane yeni hakim, savcı veriyorsunuz. Burada 250 yetkili mahkemeleriyle savcılıklarının mevcut yapısını dağıtarak yeni bir kompozisyon oluşturmak, yeni bir dizayn yapmak ihtiyacı ortaya çıkmış gözüküyor.

Burada alınmış olan ilke kararlarına aykırı olarak bir yer değişikliği talebi var ve bu talepler özel yetkili mahkemelerin kompozisyonunu, yapısını komplo değiştirmeye yönelik talepler. Biz bunları doğru bulmadığımızı ifade ettik.''

Girişimin yargı bağımsızlığı, tabii hakim ilkesine uygun bir müdahale olmadığını belirten Ergin, ''Bunun çok doğru olmadığını ifade ettik. Ancak ısrarcı olmaları üzerine bu kadar çok sayıda hakim ve savcının değişiklik talebini, kararnameyi geri çekerek, üzerinde kurulun gündeme getirdiği talepleri de gündeme getirerek yeni bir çalışmamızın zaruretinin ortaya çıktığını ifade ettik.

Şimdi bakanlık, kuruldan gelen talepleri, bizim taslağımıza işlemeye mümkün olduğu kadar çalıştık ama kolay bir iş değil. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışma bittiğinde kurulun önüne tamamlanmamış hususları tekrar getireceğiz'' dedi.

ERGENEKON’DAKİ TUTUKLULUKLAR
''Ergenekon'' davasıyla ilgili bazı isimlerin tutukluluk süresinin uzamasına ilişkin hükümet üyelerinin mesajlarının anımsatılması üzerine Bakan Ergin, şunları kaydetti;

''Binlerce sayfalık iddianame var, ekler var. Tüm bunları bilmeden yapılan iki tane somut olayı örnek göstererek, (bunlar artık çok oldu, bunların artık salıverilmesi ya da tutuklanması lazım) gibi değerlendirmeler, o yargılamayı yapan mahkemelere bir etkidir, bir telkindir, bir tavsiyedir. Anayasa'nın ilgili hükmü de açıktır.

Adalet Bakanı olarak görülmekte olan davaya şu ya da bu şekilde tesir edecek beyanda bulunmam son derece yanlış olur. Ceza Usul Yasası'ndaki hükümlere göre yapılan bir yargılama süreci var. Şayet burada sorun algılaması var ise bunu mahkemelere telkinde bulunarak değil, uzmanlar ile uygulayıcıların mutabık kalınması halinde yasa düzenlemesiyle bunun izale edilmesi gerekir.''

Sayfa Yükleniyor...