Ergin: Beni de sınırlayan Anayasa var

Adalet Bakanı Ergin, 3 generalin görevden alınmasıyla ilgili olarak yargı sürecindeki olayla ilgili konuşamayacağını, kendisini de sınırlayan Anayasa olduğunu söyledi.

'nin ev sahipliğinde düzenlenen 30. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nın ardından basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Bir gazetecinin ''Görevden alınan 3 general yeniden Askeri Yüksek İdare Mahkemesine başvurdu. Burada göreve iade kararı çıkarsa idare nasıl bir tutum izleyecek?'' sorusu üzerine Ergin, ''Tekrar müracaat yapıldı. Süreç yargıda, devam ediyor. Buradan söyleyeceğimiz sözler sürece olumsuz etki edebilir. Yargı süreci tamamlanmadıkça öngörüler, tahminler belirtmek bir adalet bakanı olarak çok doğru olmaz diye düşünüyorum. Hareket alanımda olan şeylerle ilgili konuşurum. Ama beni de sınırlayan Anayasa var'' diye konuştu.

Bakan Ergin, bir gazetecinin, ''3 generalin açığa açılmasından sonra Genelkurmay Başkanlığının süreci anlatan açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna da ''Bundan sonra işleyecek süreci beraber gözleyeceğiz. Şu an itibariyle yapılması gerekenler bunlar. Bu süreçte söylenecek her söz yargılamayı yapacak mahkemeye karşı bir telkindir, bir tavsiyedir. Bir etkileme potansiyeli içerir. Bir Adalet Bakanı olarak bunlara girmenin çok yanlış olacağı kanaatindeyim'' yanıtını verdi.

Ergin, başka bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto ettikleri için ceza alan öğrenciler, bu durumu protesto ediyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine de toplumsal düzeni sağlayacak yasalar yapılırken, bunların değişik kategorilere, meslek gruplarına göre dizayn edilmediklerini, kanunların eşitlik prensibi çerçevesinde herkese uygulandığını belirtti.

Öğrenci, işçi, memur, esnaf toplumun değişik katmanlardaki her bir kişinin kendini ifade edebileceğine dikkati çeken Ergin, şöyle devam etti:

''Ama yasalar genel geçerdir. Toplumdaki huzuru ve asayişi sağlamak için tesis edilmiştir. Siyaset kurumuna şu soru sorulabilir. Bu yasaların dizaynında, oluşumunda eksiklikler, yanlışlıklar varsa bunun muhatabı olmamız daha doğru diye düşünüyorum. 'Filanca kişi için soruşturma açılmış' diye sorarsanız bu doğru bir soru olmaz. Soruşturma açan makam da elindeki mevzuatı uyguluyor. Mevzuata dönük bir eksiklik, yanlışlık varsa bunu yasama organı müdahaleyle düzeltebilir. Ama bir yasa yapılmışsa istisnasız herkesin o yasaya uyması bir vecibedir.''

Sayfa Yükleniyor...