Ergin'den 'tutuklu gazeteci' açıklaması

Sadullah Ergin, Adalet Bakanlığı'nın 2013 bütçesi üzerine yaptığı konuşmada tutuklu gazetecilere değindi. CPJ'nin 76 olarak açıkladığı tutuklu gazeteci sayısını 49'a indirdiğini söyleyen Ergin, "Bunlar arasında polis öldüren, gasp yapanlar var. Bunları Türkiye'nin önüne gazeteci olarak getirmeyin" dedi.

Ergin'den 'tutuklu gazeteci' açıklaması

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, sık sık Avrupa Birliği raporlarında eleştirilere neden olan tutuklu gazetecilerle ilgili bir açıklama yaptı.

Ergin, Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) tutuklu gazetecilerle ilgili raporunda 76 olarak açıkladığı sayıyı 49 olarak revize ettiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuşan Ergin, tutuklu gazeteci ve öğrenciler konusunda çok farklı rakamlar söylendiğini kaydetti.

CPJ'nin geçen yıl 'de 8 tutuklu gazeteci olduğunu tespit ettiğini ancak gelen tepkiler üzerine sayıyı 76'ya çıkardığını kaydeden Ergin, şöyle konuştu:

"CPJ, 2012'de 76 kişilik bir rapor yayınladı. 76 kişilik rapordan 70 tanesi, 2011'de de olmasına rağmen 2011'de bunlar gazeteci olarak görülmedi. CPJ, 2011 yılı raporu için, 'gazetecilik mesleği ile cezaevinde bulunmaları arasında bağ kurabildiğimiz 8 kişi var' demişti.

Bunu polemik yapmak amacıyla söylemiyorum. Sorunlarımız olduğunu söylüyorum ama bu soruları olduğundan büyük göstermek için, ülkemizi içeride ve dışarıda olmayan bir şeyle itham etmek için aşırı gayretkeşlik hepimize zarar verir.

76 kişilik raporu Ekim ayında açıklayan CPJ, dün itibariyle 76 kişilik raporu revize etti ve 49'a indirdi. Ekim'den bu yana ne değişti de 49'a indirildi Adalet Bakanlığı'nın açıklamaları ilgili platformlarda paylaşılmıştır, bunun üzerine 76 kişilik liste dün itibariyle 49'a indirilmiştir. Bu 49 kişilik liste de indirilecektir. 49 kişilik liste içerisinde, banka soyan, adam öldüren, polisi öldüren, bekçiyi öldüren, adam kaçıran, gasp yapan... Yargılananlardan 7'sinin davası bitmiştir, mahkumiyetleri kesinleşmiştir. Bunların gazetecilik ile ilgisi yok.

Polisi şehit eden katilin tabi olduğu örgüt mensuplarının işlediği fiillerdir bunların bir kısmı. Bunlara gazeteci sayısını artırmak adına lütfen sahip çıkmayalım. Gazetecilik faaliyetinden dolayı cezaevinde olan varsa, onların sorunlarını çözmek için burada beraberce çalışalım. Gazetecilikten dolayı cezaevinde olanlar için, ortak akil çözümler üretebiliriz ama elinde silah, soygun yapıp adam öldürenleri ne olur bu kürsüye, Türkiye'nin önüne gazeteci olarak getirmeyin.''

'TUTUKLU ÖĞRENCİ SAYISI 110'
Bir milletvekilinin, ''cezaevlerinde 500 üniversite öğrencisinin olduğunu söylemesi'' üzerine o milletvekilinden isimleri istediklerini belirten Ergin, ''Bize 227 kişilik liste geldi. Liste üzerinde çalışma yaptık. 40 tanesi hiç cezaevine girmemiş, 52'si tahliye olmuş, 25'i ilkokul mezunu, sadece 110 kişi üniversite öğrencisi'' dedi.

HSYK ÜYELERİ İÇİN YASAL DÜZENLEME
HSYK üyelerinin bir kez seçilmesi ve ikinci kez seçilmemesi yönünde bir düzenleme yapılabileceğini de ifade eden Ergin, ''Bu düşünülebilecek bir husustur, süreleri bir yıl, iki yıl artırılır ve üyeler tekrar seçilemeyecek hale getirilir. Bu da HSYK üyelerinin daha rahat çalışmasına zemin hazırlayabilir'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...