Erken seçimde 'referandum' sürprizi

TBMM Genel Kurulu'nda erken yerel seçim teklifinin görüşüldüğü oturumda büyük bir sürpriz yaşandı. AK Parti'nin aldığı tüm önlemlere rağmen, teklif 'referandum eşiği'nde Meclis'ten geçti. Şimdi gözler Köşk'e çevrildi, Cumhurbaşkanı'nın yasa değişikliğini onaylaması durumunda referanduma gidilecek.

Erken seçimde 'referandum' sürprizi

TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin Mart 2014'ten, 27 Ekim 2013'e alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması yapıldı.

AK Parti ve MHP'nin hazırladığı değişiklik teklifi 74 ret oyuna karşı 360 'evet' oyuyla kabul edildi.

Ancak, 'evet' oyu sayısının 'referandum eşiği' olan 367'nin altında kalması, hesapta olmayan bir şekilde 'referandum'u gündeme getirdi.

Teklif geçen Salı günü günü yapılan birinci tur oylamada 368 oyla kabul edilmişti.

Anayasa değişik teklifinin ikinci tur oylamasında ‘seçim tarihinin 5 ay öne alınmasını’ öngören ilk maddeye 365 oy çıkınca, AK Parti grubu alarma geçti. Bütün milletvekillerinin telefonlarına ‘acil olarak oylamaya katılın’ mesajı gidince kabuller 380'e çıktı.

Bu rahatlamaya rağmen, ek bir tedbir daha alan AK Parti, oturuma verilen arada AK Partili Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un kürsüden inmesi ve oylamaya katılmasıyla 'bir' oyu daha garantiye almak istedi.

Ancak iktidar partisinin aldığı tüm önlemlere rağmen; kaderi belirleyecek olan, teklifin tümü üzerindeki oylamada sürpriz bir şekilde 20 oy ‘evet’ten ‘hayır’a döndü. Böylece anayasa değişiklik teklifi 72’ye karşı 360 evet oyuyla kabul edilmiş oldu ama 367'nin altında 'evet' oyu gelmesi ‘referandum’ ihtimalini de beraberinde getirdi.

GÖZLER KÖŞK'TE
Bu durumda gözler Çankaya Köşkü’ne çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül düzenlemeyi 15 gün içerisinde Meclis'e iade etmezse, 2 ay içerisinde yerel seçimin tarihini belirlemek için referanduma gidecek.

ELİTAŞ: REFERANDUM, HAYIRLI OLSUN'
Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bir açıklama yaptı. Anayasaya göre önlerinde 2 süreç olduğunu söyleyen Elitaş, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı onaylarsa referanduma gidilecek. Onaylanmaması durumda ise yasa yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gelecek. Değşiklik 360 oyla kabul edildi. Anayasaya uygun olmayan bir durum olmadığı kanaatindeyiz. Bu nedenle, kişisel görüşüm Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı yönünde.

Anayasa değişikliği kabul edilmiştir ve Cumhurbaşkanı'na gönderilmiştir. 367'yi geçtikten sonra Cumhurbaşkanı isterse de referanduma götürebilirdi. Şu anda doğrudan doğruya referanduma gidiyor, hayırlı olsun."

Elitaş referandum ihtimaliyle ilgili yaptığı açıklamada ise "İki partinin desteklediğini halk da destekler" dedi.

HAMZAÇEBİ: İADE ÖNE ÇIKIYOR
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise 'referandum' ihtimalinin zayıf ihtimal olduğuna işaret etti. Hamzaçebi, ''Halk oyuna sunulması ihtimali değerlendirildiğinde, ilgili yasa hükümlerindeki süreler dikkate alındığında, bu oylama en iyi ihtimalle 2,5 ay kadar bir zamanı alacak. 2,5 ay sonra halk oylaması ile bu kabul edilirse, Anayasa'nın, 'seçimlere 1 yıl kala yapılacak değişiklikler, ilk seçimlerde uygulanamaz' hükmüne aykırı olacaktır. Yani teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, Anayasa'nın bu hükmüne aykırılık teşkil edecektir. Bu durumda yasanın Sayın Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iadesi ihtimali daha öne çıkıyor. Tabii ki en iyi değerlendirmeyi Sayın Cumhurbaşkanı yapacaktır'' diye konuştu.

ÇİEÇEK: MECLİS İRADESİ BÖYLE TECELLİ ETTİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise ''Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti'' diye konuştu.

KUZU: YA REFERANDUM YA İADE
Bir açıklamada TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'dan geldi. Kuzu, ''Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...